Пресслужбата на ЦСКА от днес започва да представя юношите, които тренират в школата. Първият е нападателят Радой Божилов.

Отборът на ЦСКА’95 е един от най-силните в школата на клуба. През 2010 година с треньор Ангел Калбуров тимът стана шампион след победа на финала във Враца с 2:1 над Чавдар Етрополе. Година по-късно отборът с наставник Емил Димитров спечели и Купата на страната след успех в последния мач над Спартак Пловдив със същия резултат. В момента ЦСКА’95 се намира на четвърто място в елитната юношеска група до 19 години, само на 2 точки от лидера Литекс. Осем момчета от отбора вече тренират с мъжкия тим на ЦСКА. Един от тях е Радой Божилов.

-От колко години тренираш в школата на ЦСКА?
-От 11 години.

-Защо ЦСКА?
-От малък съм привърженик на ЦСКА. Започнах да тренирам при Ангел Калбуров и до момента съм носил само червената фланелка.

-Играл си на всички постове в халфовата линия. Коя е любимата ти позиция?
-Зад нападателя. Там се чувствам най-добре.

-Кои са били твои треньори в школата?
-Първият е Ангел Калбуров, след това Емил Димитров, Альоша Димитров, Адалберт Зафиров и сега Сашо Борисов.

-През 2010 година спечелихте шампионската титла, година по-късно вдигнахте и Купата на България. Какво си спомняш от двете първенства?
-Републиканското беше много трудно, но накрая спечелихме заслужено. Няма да забравя мача с Литекс. В Ловеч загубихме с 2:4, но успяхме да победим в реванша с 2:0 с мой гол и да ги отстраним. На финала за Купата играхме със Спартак Пловдив. След първото полувреме губехме с 0:1, но след почивката натиснахме и мисля, че заслужено спечелихме мача.

-Много футболисти от школата напуснаха ЦСКА, след като на мястото на „Червено знаме” бе построена зала „Арена Армеец”. Някои от тях поеха към Разград, други към „Герена”. Ти защо още не си напуснал клуба?
-Защото обичам ЦСКА. Тези, които си тръгнаха, явно не обичат достатъчно ЦСКА.

-Само заради името ли остана?
-Не само. От малък тренирам тук. Не мога просто така да си тръгна.

-Къде тренирате?
-На много различни места.

-Къде играете мачовете си?
-Не е ясно. (смее се) Играли сме на терени в цяла София, дори в Мировяне.

-Когато станахте шампиони, един твой съотборник каза, че сте тренирали на половината на един малък терен.
-Да, така беше.

-И как стигнахте до трофея?
-Трудихме се много.

-Сега тренираш с първия отбор. Какво е чувството?
-Винаги съм мечтал за това. Невероятно е. Не мога да го опиша.

-Предстои да подпишеш първи професионален договор с ЦСКА. Очакваше ли го?
-Сигурно ще прозвучи като клише, но наистина винаги съм си мечтал да подпиша с ЦСКА.

-Колко голяма е разликата между мъжкия и юношеския футбол?
-Наистина е голяма. При мъжете се играе много по-бързо, много е трудно веднага след старша възраст да се наложиш в мъжкия отбор, но не е невъзможно.

-Преди няколко дни Емил Гъргоров заяви, че всички юноши, които тренират с първия отбор, го заслужават, но само от вас зависи как ще се развиете? Съгласен ли си?
-Да, така е. Емил Гъргоров е прав. Той заедно с Тодор Янчев, Вальо Илиев и Мартин Петров ни помагат много, най-вече със съвети. За нас това е много важно. Да чувстваме подкрепата им.

-През последните години много футболисти от школата, след като подписаха договори, бяха преотстъпени в други отбори. Как приемаш подобна възможност?
-Не съм мислил за това. Зависи от много неща.

-Преди време, когато беше директор на школата, Иво Котев заяви, че не могат всички момчета да станат професионалисти или да играят в първия отбор, но ЦСКА трябва да остане завинаги част от техния живот.
-Аз винаги ще бъда свързан с ЦСКА.

-Кои са твоите идоли?
-Тодор Янчев, Емил Гъргоров, Валенти Илиев и Мартин Петров.

-За какво мечтаеш?
-Мечтая да стана част от първия отбор и да се наложа в титулярния състав.

-Какво означава за теб ЦСКА?
-Всичко.

Анализ на специалиста:
Спас Джевизов, директор ДЮШ ЦСКА:

„Радой Божилов един от най-талантливите юноши в школата на ЦСКА. Може да играе на няколко позиции в халфовата линия, притежава отлична техника, комбинативен е. Има потенциал за мъжки футбол, но трябва да доразвие качествата си.

Офанзивният пост му приляга най-много. Има добра бързина и отлично виждане на играта. Много е силен с топката, може да се справи с двама, дори с трима съперници.

Има усет към гола. Трябва да работи върху защитните функции и играта с глава”