Треньорът на Литекс Ангел Червенков даде интервю за агенция БЛИЦ. Ето какво каза специалистът за предстоящия мач с Жилина (Словакия) от Третия квалификационен кръг на Шампионската лига, както и за представянето на тима до момента.

-Г-н Червенков, отстранихте Рудар, но на реванша през първия половин час имахте проблеми.
-Така е и го очаквахме. Бяхме подготвени за натиск от страна на домакините и бяхме планирали всичко. След това вкарахме гол и успяхме да излезем по най-добрия начин от първоначалните атаки на Рудар.

-През първото полувреме имахте два удара към вратата и два гола. Преди мача се скъсаха да ви критикуват, че изпускате много.
-Ние имаме много критици, но много малка част от критиките са градивни. В първия мач в Ловеч наистина пропуснахме доста положения, но на реванша стана точно обратното. Почти всичко, което създадохме като голови опасности, се превърна в попадения. Доволен съм от старанието на момчетата, от раздаването им на терена и от дисциплината.

-В следващия кръг се изправяте срещу Жилина, мнението ви за този отбор?
-Не съм очаквал друг съперник, тъй като словаците са много по-силни от малтийския Биркиркара. Реагирах и пратих Ивайло Йорданов да наблюдава Жилина, вече имам актуална информация. Започваме да ги разузнаваме и да се готвим за първия двубой следващата седмица.

-Получава се тенденция за Литекс, отборът среща съперник, който предходната година е отстранил Левски. Тимът игра миналото лято с БАТЕ Борисов, а сега се изправя срещу Жилина. Вървите ли по стъпките на Левски?
-По никакви стъпки не вървим, Литекс има свой план за развитие и не се притесняваме от тази случайност. Отборът има нови футболисти, нова визия и нов треньор за разлика от този, който е бил преди една или две години.

-Може ли да прибегнете за помощ към Емил Велев, който бе начело на Левски срещу Жилина?
-Не, аз ще разчитам на най-прясната информация, която ще ми предаде Ивайло Йорданов. Не ме интересува какво е било в състава на Жилина преди две години. За такъв период от време един отбор се променя значително.

-Притеснен ли сте и страхувате ли се от съперниците, срещу които играете?
-(смее се). Сигурно задавате този въпрос на майтап. Не знам защо се получава така. Преди всеки мач това е задължителният въпрос към мен. От кого, от кого да се притеснявам.

-Докъде може да стигне Литекс и каква цел сте си поставили като треньор на отбора?
-Имаме сили да направим много, разполагаме със стабилен и равностоен отбор. А това, докъде ще стигнем в евротурнирите, само времето ще покаже.

-Новото попълнение Брату се включи добре срещу Рудар, вкара два гола. Асистенциите обаче бяха на младия Георги Миланов, на когото разчитате.
-Аз много пъти съм казвал, че не се интересувам на колко години е един футболист, а с какви качества разполага. Искам и имам равностойни момчета и във всеки един момент мога да разчитам на тях.

-Подписахте ли със защитника на Литекс Миюшко Бойович?
-Не знам за такъв играч. И аз прочетох по медиите, че сме го привлекли, няма такова нещо. Към този момент нямаме интерес към нито един футболист, разполагам с достатъчно добър състав. Ако ще взимаме някого, трябва да бъде по-класен от наличните ми играчи, за да повиши нивото на отбора.

-Готови ли сте за началото на “А” група?
-Всичко върви по план до момента. Мачовете от първенството на този етап остават малко на заден план, тъй като първо ни предстои мач срещу Жилина. Следя как се подготвят останалите отбори.

-(прекъсвам го) Не сте от онези треньори, които цяло лято повтарят, че не ги интересуват останалите тимове?
-(смее се) Това клише ми е много интересно. Аз се интересувам от всичко и следя всичко. Нали ще срещнем въпросните отбори в “А” група и трябва да сме подготвени.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ