ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Доктор Виктор Точков е ортопед-травматолог с близо 10-годишен стаж. Медикът е родом от Велико Търново и работи в "Спортсклиник Еуровита" в София. Д-р Точков е част от екипа на доктор Иван Василев, който е един от най-известните спортни травматолози в България и Германия.

Д-р Точков е само на 33 години, но вече има сериозен опит със спортните травми. Участва в над 2000 операции като част от екипи на доцент Антони Георгиев. Специализирал е в "Приватклиник Хохрум" в Инсбрук - една от най-престижните клиники в Европа, в която работят най-добрите лекари в областта на артроскопската травматология.

 Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

За подкаста БЛИЦ Live д-р Виктор Точков разказа за работата си и колко тежко преминал през коронавируса. Той е един от първите в България, заразени с К-19.

Kолко операции извършва на ден?
Нашата клиника е една от водещите в артроскопската и спортната травматология. Извършваме голям брой операции на колянна, раменна, глезенна, ние сме едни от малкото в България, които извършваме и тазобедрени артроскопии. Броят на операциите варира, сега при ски сезона са повече от обикновеното.

Футболисти ли са най-честите ви пациенти?
Да, може би над 80% от пациентите ни са спортисти, не само футболисти. При нас идват баскетболисти, волейболисти, борби и др. 

Кариерата му до момента, от кого се е учил и как преодолява тежка травма? (2:20 минута от видеото)
Аз съм трето поколение потомствен лекар. Дядо ми и баща ми също са успешни лекари в своите области. Пътят ми беше предопределен да се занимавам с медицина. Конкретно за спортната травматология има един интересен момент - хобито ми е свързано с футбола, обичам да играя доста често с приятели - 5-6 пъти в седмицата. Но получих една от най-тежките травми във футбола - скъсах кръстни връзки и на двата крака, после операции... Случи се в приятелски турнир на малки вратички. 

Това доста ме тласна към спортната травматология. Започнах да доброволствам в няколко клиники в София, след като завърших обучението си по медицина. Бях на специализация при едно от големите имена в спортната травматология в България - д-р Антони Георгиев. Натрупах доста умения и знания в артроскопската травматология и продължих своя път в "Спортсклиник Еуровита". Много съм благодарен на д-р Иван Василев и д-р Бисер Бочев за това, че ми дадоха възможност да доразвия и да усъвършенствам своите умения. 

Съвсем скоро изкарах специализация в един от най-големите центрове в Европа - в Инсбрук (Австрия). Там е една от най-престижните клиники за спортни травми и артроскопска травматология. 

Имало е вариант да работя в чужбина, но преди всичко аз съм от хората, които трябва да си останем в страната и да се стремим да се развиваме тук и да прилагаме придобитите умения в България. На 33 години съм, до един момент си водех статистика колко операции съм извършил, но вече им загубих бройката. 

Кои футболисти е лекувал? (6:20 минута от видеото)
С доста футболисти съм работил. Едно от най-известните имена е Валери Божинов. Ивелин Попов и Георги Миланов също, братята Радослав и Борислав Цоневи. Божинов имаше проблеми с глезена. Слагахме му препарати, с които да му подобрим движенията и да му намалим болките в ставата. Продължаме да поддържаме контакт. 

Имало е варианти да работя във футболен клуб, но моята насоченост и убеждения са били по-скоро към оперативната дейност и работата в клиника, отколкото във футболен отбор. При нас палитрата от пациенти и травми, с които се сблъскваме е доста голяма - от меко-тъканни увреди на ставите, лигаментарни увреди, менискални увреди, увреди на костта и хрущяла, до мускулно-сухожилни травми. 

В нашата клиника предлагаме затворен цикъл - като се започне от диагностика на пациента, образно изследване - ако е необходимо, рентгенография, ехография, ядрено-магнитен резонанс, след това се премине през оперативно или консервативно лечение, както и имаме много добри физиотерапевти, които работят с пациента следоперативно за неговото възстановяване.

Лекувал е и Благой Иванов-Багата, гимнастички и др. (12:50 минута от видеото)

Посещава ли футболни мачове и от кой отбор е? (13:00 минута от видеото)
Винаги, когато има възможност, ходя на мачове. Дори и жена ми, която не гледаше футбол, я запалих и ходим заедно. Симпатизирам на Левски. Ходя на мачовете на отбора и гледам с удоволствие. От Левски не съм получавал покана. 

Прекарал е много тежко коронавируса (14:20 минута от видеото)
Това беше тежък период за мен. Благодарение на семейството ми успя да го премина. Бях един от първите заразени в България, беше тежко, протече тежко, за щастие всичко премина. Бях в болница три седмици. Беше доста тежко изживяване. След това започнах да спортувам и се възстанових максимално добре.

Специализирал е в една от най-престижните клиники в Европа в артроскопската травматология - "Приватклиник Хохрум" в Инсбрук (16:15 минута от видеото)
Имах възможност да работя с водещите травматолози в Европа - доцент Кристиян Хозер и професор Кристиян Финк. Те са австрийци, специализирали са в САЩ и са едни от най-големите имена в артроскопската травматология. Интересно е как протичаше работният процес в Инсбрук. Всяка сутрин започвахме работа в 7 часа. Обсъждахме пациентите, които ще се оперират през деня, какво ще се направи при конкретния пациент, как ще се процедира. От 8 до към 17 часа бяхме плътно в операционната. Имах щастието да им асистирам и да се уча в процеса. Между операциите имахме възможност само да пием вода и да отидем до тоалетна. Процесът беше много интензивен. 

Там са оперирани много известни футболисти - Лирой Сане, Ариен Робен, Мануел Нойер. Сега оперираха и френският национал Люка Ернандес. Там придобих безценен опит. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: Калоян ГЕНЧЕВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ