Новото попълнение на Стяуа (Букурещ) Йордан Тодоров даде първото си интервю, след като подписа договора си, пред агенция БЛИЦ. Данчо, който през пролетта игра за Локомотив (Пд), вече е футболист на румънския гранд.
 
-Данчо, честит трансфер!
-Благодаря ви много...
-Откога датира интересът на Стяуа към теб?
-От около един месец. Тогава ме потърси човек от клуба, заявиха, че ме искат. Преди около една седмица започнаха същинските преговори и в крайна сметка всичко приключи благополучно – вече съм футболист на Стяуа.
-За какъв период е договорът ти?
-За една плюс една година. Безкрайно съм щастлив, че ще играя в един от най-силните отбори не само в Румъния, но и в цяла Източна Европа. Стяуа е клуб с богата история. Излишно е да припомням, че през 1986 година печелят КЕШ след победа над Барселона след дузпи на финала.
-Всъщност кога точно подписа?
-Преди час и половина някъде...
-В момента къде си?
-Прибирам се в България. В понеделник, живот и здраве, се връщам обратно в Букурещ, защото тогава започва лятната подготовка на Стяуа.
-Как те приеха в новия ти клуб?
-Повече от прекрасно, което безкрайно много ме радва. Честно казано, падна ми камък от сърцето, тъй като най-после заиграх в чужбина. Това бе моята отдавнашна мечта. Треньорът Виктор Пицурка е изключително радушен човек, а е излишно да ви припомням колко доказан специалист е той.
-Ти игра за ЦСКА срещу Стяуа в евротурнирите през 2004 година?
-Да. Играх и в двата мача от първата до последната минута. В Букурещ загубихме 1:2, а в София реваншът завърши 2:2. Точно това коментирах днес с ръководството на Стяуа.
-Кой осъществи трансфера ти в Стяуа?
-Вижте, това не са важни неща. Искам обаче да благодаря на моя мениджър Емил Данчев, който ми даде пълен картбланш. Надявам се той да ме разбере така както един баща разбира сина си. Данчев има огромна заслуга за моето израстване.
-Данчев остава ли твой мениджър?
-Разбира се. Имам още една година договор с него.
-А собственикът на Локомотив (Пловдив) Коко Динев? Той какво участие имаше в сделката?
-Малко ще е това, което мога да кажа за него. Г-н Динев е изключителен човек и голяма личност.
-Интересът на Стяуа ли спря твоето преминаване в Левски?
-Не.
-Защо тогава не подписа със “сините”?
-Вижте. Не е коректно да изпадам в подробности. Причината е лична.
-Вероятно заплахите, които си получил от фенове на ЦСКА?
-Не, не. Категорично не. За друго става въпрос. Аз, каквото имаше да го казвам, вече съм го споделил на един човек от Левски. Той ме разбра. Влезе ми в положението и разбра защо няма да играя в Левски.
-Гонзо е този човек, предполагам, а не някоя чистачка, нали?
-(смее се). Не искам да цитирам имена...
-Какво е за теб ЦСКА в момента?
-Не коментирам ЦСКА. Млъквам... Всъщност само искам да им пожелая много успехи.
-Предполагам знаеш, че двама българи не успяха да се наложат в Стяуа. Първо Крум Бибишков, а после и Живко Желев?
-Надявам се аз, като трети българин в Стяуа, да успея. Вижте, двамата просто не са имали късмет. Обстоятелствата са се развили по неблагоприятен за тях начин. Иначе те са отлични професионалисти.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ