Даниел Златков очаква с нетърпение първия си мач в ММА (смесени бойни изкуства). Бившият футболист на Славия и Ботев (Пловдив) на 13 януари влиза в клетката срещу актьора и телевизионен водещ Атанас Михайлов. Мачът е част от гала вечерта "Spartacus Fighting Championship 6" в "Арена Армеец". Златков за първи път ще бъде в залата, никога досега не я е посещавал. Край клетката ще е и жена му Агнес, която го подкрепя за разлика от много негови близки и приятели. 

Здравенякът от Благоевград даде интервю за БЛИЦ, в което обясни за избора си да смени спорта, готов ли е за битката и какво искаше да каже с "писнало му е от женчовците" във футбола:

- Дани, адмирации за решението да влезеш в ММА. Как се стигна до този избор и осъзнаваш ли всъщност пред какво трудно предизвикателство се изправяш?
- Получих предложения от Георги Анадолов - организаторът на гала вечерта "Spartacus Fighting Championship 6". Просто нямаше как да откажа. Предложението дойде в точния за мен момент, за миг не съм се замислял. Бързо се разбрахме и още на следващия ден влязох в залата да тренирам. Не съм си представял, че е толкова трудно, но аз не си падам по лесните неща.

- Обмисляше ли по-рано да се пробваш в ММА?
- Да, повече от година се замислях върху това. Търсих момент къде и как да започна. Радвам се, че сега нещата се случиха заимно. 

- Наистина ли това е най-скъпият договор в историята на българския ММА? За какви пари изобщо става дума, би ли повдигнал завесата?
- Точни суми не мога да коментирам, не е коректно. Всички знаят, че в България този спорт не е много скъпо платен, но точно по тази причина не искам да обявявам за какви пари ще се бия. Не е коректно спрямо другите колеги. 

- Семейството и близките ти как реагираха на решението ти да влезеш в ММА? 
- Близките ми бяха страшно изненадани. До ден-днешен много не го приемат, не са съгласни с избора ми. Биха се радвали, ако си бях променил решението. Но хубавото е, че жена ми ме подкрепя, това е най-важното.

- Не искаше ли да продължиш във футбола? Не получи ли оферти след "ВИП Брадър"? Името ти често се свързваше с бившия ти клуб Ботев (Пловдив).
- Разбрах, че и докато съм бил в Къщата се е пишело, че Ботев ме иска. Това обаче не отговаря на истината, оферти не е имало. Имах предловенич от други отбори, които прецених, че не си заслужават. И приех по-добра оферта - да вляза в ММА. 

- Окончателно ли приключи с футбола?
- Не мога да кажа, че ще спирам или че пак ще започвам. Сега не мисля за това. Съсредоточен съм върху мача на 13 януари. 

- Готов ли си за дебюта в ММА? 
- Остава една седмица до мача. Подготвям се с най-добрия екип. Треньорът Ангел Караиванов е световен шампион по граплинг, от него научавам много неща. Пуска ме на спаринги с едни от най-известните български имена в ММА. 

- Как се справяш?
- За моето ниво се справям добре. Виждам, че има още много какво да уча. Нужни са още тренировки. 

- Как протича един твой тренировъчен ден?
- Тренирам всеки ден по два пъти. Освен това имам много строг хранителен режим, което е неизбежно при подобни натоварвания. Ям доста яйца, например. 

- Какво знаеш за първия си съперник в ММА - актьорът и тв водещ Атанас Михайлов? Вземаш ли го насериозно и плашат ли те заканите му?
- Не съм сигурен дали съм видял всичките му закани. Очаквах, когато изберат мой съперник, да бъде малко по-остър. Исках да имам по-сериозен противник за дебюта. 

- Уверен си в победата си ли? 
- В ММА никога не можеш да прогнозираш на 100 процента кой ще спечели, но да - уверен съм в успеха. 

- Да очакваме ли бързо да приключи мача ви? 
- След като не съм се бил досега професионално, нямам представа как ще протече срещата. С треньора правим план. Надявам се да протече по плана, по който искаме. 

- Бил ли си някога в "Арена Армеец"?
- Никога досега не съм стъпвал в залата.

- Съпругата ти и двете ви деца ще бъдат ли на трибуните?
- Неси ще бъде, но децата колкото и да искат, няма да ги вземат с нас. Още са малки и не искам да гледат побоища. 

- Знаеш, че винаги ще има хора, които "да хейтват". Жегват ли те обидите им и искаш ли нещо да им кажеш? 
- Изобщо не ме трогват подобни неща. Хейтърите дори повече ме зареждат. Колкото повече хора реагират по този негативен начин, аз в случая печеля повече.

- Ще имаш ли псевдоним в ММА или и там ще бъдеш БГ Роналдо?
- Ще бъда с името си.

- Кога за последнмо се би на улицата?
- Преди месец, но това са несериозни неща за мен - боища с подпийнали... 

- Защо наскоро каза, че ти е писнало от "женчовците" във футбола?
- В това мое изказване се крие доста различно от това, което исках да кажа всъщност. Не имах предвид, че всички са женчовци, а онези, които при най-лекото единоборство падат на земята и почват да плачат. Мъже сме, нормално е да има твърди сблъсъци, знаете колко често ми се е случвало да съм с разбита глава на футболния терен, но не плача. 
 
- Така е. Очевидно кръвта не те плаши. А ако на 13-и ти се отвори аркада, например, ще продължиш ли да се биеш? 
- Много ясно. 

- Какво си пожелаваш за 2018 година?
- Пожелавам си аз и семейството ми да бъдем здрави. 2017 година беше най-успешната за мен до момента, пожелавам си 2018-а да е още по-успешна. 

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ