Талантливият ни боксьор Даниел Асенов записа пореден успех, спечелвайки златото на европейското първенство за младежи до 22 години, което се проведе в Браила (Румъния). След триумфа Тайсъна от Кукорево не отиде да купонясва в дискотека, както биха направили повечето от родните футболисти, а се отдаде на почивка след тежките мачове. И на сутринта се качи на самолета за Франция, а не за България. 19-годишният Асенов прие поканата на французите да участва в полупрофесионалните боксови серии (WSB), като се похвали, че ще му платят дори и при загуба. Ето какво сподели пред БЛИЦ Тайсъна, който е европейски шампион за мъже от Самоков 2015 и двукратен носител на Купа "Странджа":

- Дани, честито! Това ли е най-сладкото ти отличие до момента? Или на Европейското в Самоков 2015 беше по-значим успеха ти?
- Всяко едно изкачване на почетната стълбичка е сладко за мен. Това е така, защото осъзнавам колко жертви и усилия ми е коствало.

- Къде те откриваме и кога се прибираш в България?
- Вече съм във Франция. Веднага след Европейското в Румъния с треньора Жоел Арате отпътувахме за Франция. Ще участвам в полупрофесионалните боксови серии (WSB).

- Съперникът ти ясен ли е?
- Да, утре се изправям срещу мароканец в Тулуза.

- Отново в категория до 52 килограма...
- Да, но най-вероятно това ще е един от последните ми мачове в тази категория. Скоро се качвам в по-високата. Вече ми е трудно да поддържам тези килограми, въпреки че знам как да свалям колкото е необходимо. Понякога на тренировка успявам да стопя 1,8 кг.

- В Браила ти връчиха пояс и златен медал, но май не прозвуча българския химн при награждаването...
- О, напротив! Просто не успяхме да го заснемем за страницата ми във "Фейсбук". В профила на брат ми Катин има клип на цялата церемония по награждаването. Много съм горд, когато звучи българският химн.

- Kога се прибираш в България?
- На 25 март. Първо да си свърша работата утре и да победя мароканеца.

- Французите добри пари ли обещаха?
- Да, дори и при загуба получавам пари. Но този мач главно го използваме за трупане на още повече опит. Арате е с мен, президентът на Българска федерация по бокс Красимир Инински уважи желанието ми и пусна треньора на националния отбор да ме придружава.

- Отпразнува ли успеха и на кого го посвещаваш?
- Не съм, няма кога да празнувам. След награждаването се прибрах в хотела да почивам. Бях уморен, а вчера почти цял ден пътувахме, имахме и престой в Мюнхен. Ще празнувам, като се върна в България. Посвещавам европейската титла на своето семейство и на цялата Българска федерация по бокс. Искам да изкажа искрени благодарности на Красимир Инински, на треньорския щаб - Жоел Арате, Валентин Поптолев, Палми Ранчев, Александър Александров и на масажиста ни - бат Жоро. Не бих се справил и без личните ми треньори - Димитър и Тодор Мутафови! Благодаря и на всички българи, които през целия турнир ме подкрепяха. Вие ме мотивирахте за всяка следваща победа! Ще се постарая това да е само началото и тепърва да зарадвам България с нови успехи. Горд съм, когато правя така, че националният химн да звучи при награждаванията ми.

- Красимир Инински беше до вас в Румъния. Зарадва ли те с премия след успеха?
- Подкрепата му беше много важна за мен. Има време да говорим за премията. В момента съм концентриран върху мача ми във Франция.

- Преди финала с испанеца беше подразнен от "разбирачи", които побързаха да те отпишат и си позволиха да те критикуват на страницата ти във "Фейсбук". Искаш ли да им кажеш нещо?
- Аз не съм злопаметен човек. Единственото, което мога да кажа, е че е редно спортистите на България да бъдат подкрепяни. Ние полагаме много жертви, за да радваме сънародниците си. Химнът звучи в наша чест. Не е редно да плюят по нас. Аз винаги давам всичко от себе си за България, бия се до последно за родината. Полагам много жертви.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ