Героят от САЩ`94 Даниел Боримиров е учуден от разразилото се недоволство на част от жителите на "Бояна". На мястото на кварталния стадион "Кривуля" футболната легенда планира да изгради модерен спортен комплекс за футбол и тенис, в който ще инвестира около 4 милиона лева. В документацията ясно и точно е посочено, че теренът е отдаден на концесия за срок от 10 години "за спорт и спортни атракции". А сега Боримиров е принуден да преглътне горчилката след атаката на недоволните граждани, които по думите му са подлъгани, че смятал да издигне жилищни кооперации на мястото на "Кривуля". БЛИЦ се свърза с легендата на Левски, който говори по казуса: 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Г-н Боримиров, защо се стига до напрежение и жителите на "Бояна" се възпротивяват на намеренията ви да изградите спортен комплекс на мястото на кварталното игрище "Кривуля"?
- Учуден съм от случващото се. Още през 2018 г. има решение на Столичния общински съвет за отдаването под наем на въпросния стадион. Аз и още една фирма се явихме и кандидатствахме на конкурса. Документацията ни е изрядна. Процедурата протече около половин година, имаше първи тур, втори тур, и аз спечелих конкурса. Декември 2019 г. беше подписан договорът със Столична община за отдаване под наем и не мога да разбера претенциите на хората в "Бояна". Светла Ваташка, която е била координатор в "Бояна" и е работила за Община "Витоша", се е срещала с хората в "Бояна", за да ги информира за случващото се.

Докато течеше процедурата, Светла Ваташка винаги ми казваше, че всичко е наред и няма проблеми. И сега изведнъж аз се сблъсквам с недоволството на някои граждани, след като започнахме да поставяме загражденията на стадиона. Излиза, че тя не е информирала хората в квартала. Явно тази госпожа не е обяснила на жителите какво ще се прави. 

- Недоволни граждани твърдят, че теренът е отдаден за 22 стотинки на квадратен метър, така ли е?
- Всичко беше прозрачно, беше обявено на сайта на Общината. Всеки можеше да види. Концесията е за 10 години. Теренът на настоящия стадион "Кривуля" е предвиден за спорт и спортни атракции. Отдаден ми беше въз основа на инвестицията, която ще се направи на самото място. Проектът го представих и на базата на това нещо го оценяват. 

- Какво възнамерявате да изградите на мястото, разкажете за плановете ви?
- Предвиждам да се изгради нещо прекрасно - модерен спортен комплекс, защото в София няма много такива. В него децата ще спортуват целогодишно. Ще бъде с три футболни игрища с изкуствена настилка и три тенис корта с настилка най-висок клас. Ще има пет съблекални, защото добре знаете, че спортуващите трябва да имат нужните условия за преобличане, както и да се изкъпят след тренировка или мач. Ще има и детски кът със свободен достъп, 42 паркоместа, включително и места за инвалиди, както и бистро. Създават се максимално добри условия за хората, които желаят да спортуват. 

- Кога възнамерявате да стартирате строителните дейности?
- В петък предстои среща в Столична община с хората от район "Витоша" и кметът на район "Витоша" Теодор Петков. Надявам се да намерим общ език. Наистина съм безкрайно учуден от недоволството у някои. Последните дни ми се обадиха доста хора, които ми предлагат да отида да инвестирам при тях, защото имали нужда от спорт, а нямали условия. Но аз съм твърдо решен да изпълня проекта в "Бояна", който съм започнал преди повече от 3 години. 

- Колко милиона ще ви коства осъществяването на плана ви?
- Проектът е за около 4 милиона лева. До момента съм инвестирал доста.

- Получавате ли подкрепа от някого, от БФС, например? 
- От БФС не, но доста хора, които обичат спорта и искат идеята ми да се превърне в реалност, ме подкрепят. Дори фенове на Левски ми се обаждат и ме питат дали имам нужда от подкрепя. Изразиха готовност да дойдат и на място да ме подкрепят. И не само левскари, а и хората, които искат да се изгради нещо хубаво в района, са зад мен. Говорим за облагородяване на мястото, което в момента се използва предимно от хората да си развеждат кучетата. Ако отидете, ще видите колко фекалии има от домашните любимци. И кърлежи има и не е никак приятно децата да спортуват при тези условия. Огорчен съм и от още нещо - по магазините в квартала е започнала подписка срещу проекта ми. Още по-неприятното е, че лъжат местните жители, че съм щял да изграждам жилищни кооперации на мястото на "Кривуля". Това категорично не отговаря на истината и искам всички да го знаят. Няма как да се строят там жилищни кооперации. В закона, в документите е посочено, че мястото е за спорт и спортни атракции. Общината е органът, който ще контролира строежа. 

- Ще има ли свободен достъп до спортния комплекс?
- Разбира се. Всички деца от квартал "Бояна", учениците от "Бояна" и "Павлово", ще имат свободен достъп. Написали сме го в договора. Надявам се на срещата в петък да се разберем. Хора сме все пак, в диалога се ражда истината. Надявам се хората, които ще дойдат в Столична община, да говорят позитивно и да се разберем, защото това касае бъдещето на децата.

- Възнамерявате ли на мястото да развивате и футболна академия? 
- Апетитът идва с яденето. Искам да създам много хубави условия, които виждаме и на Запад, и за нашите деца, а не само да стоят пред компютрите. Нека им създадем условия да спортуват. Всичко ще бъде по европейски изисквания, на топ ниво. 

- Искате ли да кажете нещо повече на противниците ви?
- Силно се надявам да се разберем и изграждането на комплекса да се осъществи. Искам всички страни да останат доволни от това, което ще се изгради, а не със злоба и обиди, защото последно време се нагледахме на нечовешки отношения в България. Не съм очаквал подобна реакция, защото след като си сключил договор със Столична община, значи документално си изряден. И изведнъж след година и половина се случва това нещо. Явно в България всичко е възможно и всичко трябва да очакваш. Да искаш инвестираш в спорта, да създаваш условия за децата, а да ти се пречи. Освен това ще се открият над 20 работни места. На мястото ще работят хора, които да обслужват комплекса.

- Имаше ли друг вариант пред вас или категорично бяхте решили да направите спортен комплекс точни на мястото на "Кривуля"?
- Нямаше много места, а и аз живея само на 400 метра от "Кривуля". Зная го мястото от години, винаги си е стояло така занемарено. И в един момент, когато стана ясно, че може да се вземе под наем, с решение на Столичен общински съвет, реших да кандидатствам. Категорично заявявам още веднъж, че документацията е изрядна и имам чисти намерения. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

"Кривуля" в момента: