Защитникът Даниел Златков бързо се утвърди в титулярния състав на Болуспор, след като това лято премина от Славия във втородивизионния турски клуб. Известният у нас като БГ Роналдо централен бранител вече е с нова визия, тъй като не желае да го сравняват със звездата на Реал (Мадрид). В същото време обаче в Турция вече го наричат Българския Серхио Рамос, след като Златков във всеки мач играе на висота и противниковите нападатели не успяват да го преодоляват. Бившият играч на Миньор (Перник) и Славия даде обширно интервю за БЛИЦ, в което говори по много теми.

- Дани, свикна ли вече в Турция и много по-различно ли е от България?
- Вече мога да кажа, че свикнах в Турция. Определено всичко е много по-различно от България. Турците много обичат лагерите и по-голямата част от деня ми преминава в клубната база на Болуспор. Там тренираме, почиваме, храним се. По този начин се цели колективът да бъде на много високо ниво, да сме по-сплотени.

- Как се разбираш със съотборниците, изключвайки Николай Димитров-Хичо?
- Много добре се разбирам с другите в отбора. Има много млади момчета. Оказа се, че аз съм един от футболистите с най-голям опит. Стараем се да даваме нужното самочувствие на по-малките. Това, че с Хичо се озовахме в един отбор, бе много полезно за мен. Той ми помогна да се адаптирам много бързо. Веднага ме вкара в час с техния манталитет, който е доста по-различен от нашия.

- Двамата единствените чужденци ли сте в Болуспор?
- Има още един - централен защитник от Либерия. Казва се Джими Диксън. Ръководството искаше да се раздели с него в подготвителния период, но той има договор за още година и в крайна сметка остана в отбора. Това попречи обаче да бъде привлечен класен нападател от чужбина, тъй като квотата от трима чужденци е запълнена. Затова и пропадна трансферът на Герасим Заков, който беше тук, представиха го, но не се освободи квота и нямаше как да остане при нас. Като цяло в защитата е най-сериозната конкуренция. Четирима централни защитници се борим за две места. Радвам се, че успях да се наложа още с първия ми мач и до момента си върша работата по най-добрия начин. Статистиката го доказва - допуснали сме едва 2 гола от началото на сезона. Лошото обаче е, че и малко вкарваме.

- Какво представлява базата на Болуспор?
- Всеки професионален турски клуб има собствена база. В нея е основният дом на футболистите. Всеки си има собствена стая и ако иска може да живее там. Има няколко тренировъчни игрища, възстановителен център, ресторант. Ако имам тренировка в 11 часа, поне час по-рано трябва да сме се събрали в базата. След заниманието имам обяд и почиваме задължително до 17 часа по стаите си. Има всички удобства, за да те накарат да се чувстваш добре и да се възстановиш по най-добрия начин.

- Там ли живееш?
- Не, на квартира съм със съпругата ми и нашият син.

zlatkov1.jpg

- Феновете в Турция вече започнаха ли да те сравняват с Кристиано Роналдо?
- Още с идването ми, медиите започнаха да ме сравняват с Кристиано, както правят журналистите в България. Аз обаче веднага побързах да променя прическата си в съвсем различен вид. Дори бях гола глава, но няма как да продължа да правя подобни неща с външния си вид, защото изобщо не ми отива да съм обръснат. Тук повече обръщат внимание на играта, а това как изглеждаш е незначително.

- Сега да не са ти лепнали някой нов прякор?
- Да, вече съм БГ Серхио Рамос. Така се обръщат към мен.

- Как се стигна до преминаването ти точно в Болуспор?
- В Болуспор преминах благодарение на мениджъра Несим Нешадов. Един ден ми се обади и каза, че има отбор, който проявява сериозен интерес към мен и е готов за преговори още на следващия ден. До този момент имах реални оферти от Полша и Гърция - от отбори от елитните им първенства. Но парите при тях бяха 2-3 пъти по-малко, отколкото ми предложиха турците. Признавам, че това беше основната причина да избера Болуспор, независимо, че става въпрос за втора дивизия. Феновете също много ме впечатлиха. Всеки мач протича в страхотна атмосфера, невероятно е.

- Болуспор явно са ти следили изявите с екипа на Славия?
- Никъде вече не се вземат футболисти просто така. За да се озова тук, се наложи да изпратя десетки дискове с мои мачове, както и на три пъти през миналия сезон те имаха хора, за да ме наблюдават на живо. Комуникацията на скаутите в турските клубове е много добра. Доколкото знам последния кръг, когато направихме 1:1 с "Левски" на "Герена", този мач е бил решаващ да се спрат точно на мен.

- Нямаше ли оферти от български клубове?
- Имах, но си бях казал, че на първо място ще бъде чужбина и ако не успея да се уредя зад граница, тогава ще мисля къде в България да продължа.

- Има ли момент от престоя ти в Славия, който ти се е запечатал и ще го помниш винаги?
- Имах много хубави, както и лоши моменти от престоя ми в Славия. Първото нещо, което ми направи впечатление беше, че като играем с някой по-непретенциозен отбор виждах страх в очите на съперниците ни. За първи път играех в подобни мачове. Противникът още в началото се затваряше и целта им беше да получат колкото е възможно по-малко голове. Друг момент, който няма да забравя никога е доброто отношение на феновете към мен. Избраха ме за Играч на сезона, като се има предвид с какви футболисти играех и си партнирах. За мен това е голяма чест и съм много благодарен на запалянковците на Славия. Те ме уважават, както и аз тях.

daniel_zlatkov.jpg

- Как така успяхте да отнемете титлата от "Левски"?
- Този мач ще се помни винаги и от всички. За мен обаче не беше по-различен от някое друго дерби, в което съм играл. Чак няколко дни след равенството и разваления празник на "Левски", осъзнах какво всъщност е станало. Гадно е, че си лишил съперника от титлата, но какво да се прави. Това е футболът. Той заради това е интересен.

- Можеш ли да сравниш нивото на футбола във втора турска дивизия и "А" група?
- Сигурен съм, че нивото като цяло в Турция е по-добро от това в "А" група. Само сравнете водещите клубове тук и тези в България и ще видите за какво става въпрос. Те са много-много напред. Прави ми впечатление, че всички отбори тук са много равностойни и всеки мач е с голям заряд. Дока Мадурейра и Том, който бяха сред най-добрите футболисти у нас, също играят във втора турска лига. Това потвърждава думите ми, че нивото е много високо.

- Преди дни на дербито Бешикташ - Галатасарай имаше грозна гледка заради феновете. Привържениците на Болуспор по-кротки ли са?
- Феновете на Бешикташ и Галатасарай направиха нещо, което не трябва да се вижда никъде по света. Като цяло турските привърженици са много темпераментни. На мачовете не разчитат на чак толкова красиви хореографии, но не спират да подкрепят неистово отбора си нито за секунда. Нашите фенове създават страхотна атмсфера на сравнително малък стадион. Направо не ми се мисли какво е обаче на голямо дерби в Истанбул. Дано някой ден и аз съм участник в такъв зрелищен сблъсък.

- Колко е капацитетът на стадиона ви и по колко фенове идват на домакинствата?
- Има около 10 хиляди места, но той е изцяло затворен и покрит, което прави шума много по-силен. За момента има добра посещаемост и се надявам да продължим да играем все така пред много публика.

- Трудно ли е българин да пробие в Турция, какво е отношението към чужденците?
- Навсякъде е трудно, щом си чужденец и особено като запълваме квотата за чуждестранни играчи. Задължително трябва да си над останалите и от теб се очаква наистина много. Ако не правиш всичко по най-добрия начин, просто те сменят с друг.

- Заплащането в Болуспор колко пъти по-голямо е от това в Славия?
- За пари не обичам да говоря, но разликата е много голяма.

- Поддържаш ли връзка с някой от Славия?
- С много хора се чува. За последно разговарях с треньора Асен Букарев и му пожелах успех в предстоящите тежки мачове.

- Каза ли ти, че липсваш на отбора?
- Не сме говорили за това кой на кого липсва. Приятелски са ми взаимоотношенията с всички на "Овча купел". След седмица ще се прибера в България и мисля да посетя отбора. Славия не е посредствен тим. Не казвам, че е отбор, който е готов да стане шампион. Просто играеш ли там всички очакват да побеждаваш във всеки мач, но това е много трудно да се случва.

- Ръководството на Славия не ти ли обещаваха трансфер в Западна Европа?
- Никога г-н Стефанов не ми е обещавал трансфер в Европа. Имахме няколко възможности да се разделим преждевременно, но офертите явно не бяха задоволителни.

- Преди това смени Миньор със Славия, напускайки Перник със скандал. Какво всъщност се случи?
- Не биваше да се стига до скандала. Забъркаха го тогавашните ръководители на Миньор, за да замажат нещата. Това, че избрах Славия не е било проблем за никого. От престоя ми в Миньор пазя само хубави моменти. Съжалявам за сегашното състояние на отбора и се надявам по-скоро да се завърнат там, където им е мястото.

- ЦСКА и "Левски" затворена страница ли са за теб?
- Надявам се да продължа да играя зад граница на по-високо ниво, колкото се може повече години, защото футболът е до време. Дори в "Левски" и ЦСКА няма такива възнаграждения, каквито се взимат в Турция. Но ако някога получа реална оферта от някой от двата ни гранда, може би бих се върнал, защото всичко в България ми липсва

- Кое най-вече?
- Всичко ми липсва, но най-много ловуването. Непрекъснато мисля за това и ми е трудно да си представя как ще я карам така. Знам, че на много хора това ще им се стори странно и само ловците биха ме разбрали.

- Докато играеше в Миньор и Славия често ли ловуваше, разкажи някоя интересна случка...
- Когато съм имал възможност, никога не съм пропускал. Случвало се е да се връщаме от мач от другия край на България, Варна, Бургас или Разград, например, и след цяла нощ пътуване, да отида директно в гората. Сред трофеите си имам почти всички видове животни, обитаващи горите ни с изключение на защитените.

- Пропускал ли си цел?
- До момента не ми се е случвало, но знам, че все някога и това ще стане. Иначе съм много точен, всички ме хвалят.

zlatkov4.jpg

- Сигурно си запален по оръжията?
- Да, дори повече от всичко друго.

- Разкрий повече за арсенала си?
- Имам няколко пушки, но сега не ми се говори повече на тази тема, защото наистина ловуването много ми липсва и само се дразня като се сещам.zlatkov2.jpg

- Свикна ли вече със семейния живот?
- Без семейството ми едва ли щях да издържа в чужбина. Съпругата ми Агнес и малкият ни син Марио са моята упора. Много съм щастлив и се радвам, че са до мен в Турция.

- Малкият вече гледа ли ти изявите на футболния терен?
- Всеки мач на Болуспор се излъчва по телевизията и малкият ме гледа от вкъщи. Все още не е бил на стадиона, защото до момента домакинствата ни все бяха в късните часове. Скоро майка му ще го заведе и на трибуните.

- Брат ти смени Славия с ЦСКА, завиждаш ли му?
- Той все още е в юношеския футбол и там тези трансфери стават много по-лесно. Желая му успех.

- Сега налага ли ти се да раздаваш автографи, както в България?
- В Турция интересът на хората към футбола е много голям. Имам чувството, че всеки е фен на някой отбор и се стреми да бъде колкото се може по-близо до футболистите и тима.

- Надъхват ли ви по-специално преди мач?
- Да, по-различно е от България. В съблекалнята един по един се прегръщаме, разменяме целувки за поздравяване или за пожелаване на късмет. В началото ми беше странно, но просто в Турция така процедират.

- Кои са звездите на Болуспор?
- Звезди в нашия отбор няма, но спокойно мога да кажа, че Николай Димитров-Хичо е най-популярният от всички, защото направи сериозно име в турския футбол. Всички го знаят. В състава ни има също и няколко играчи, които са минали през грандовете в Турция. Отличен колектив сме, стремим се да сме в челото и да атакуваме класиране в Суперлигата. Това ми е мечтата - да играя срещу грандовете Бешикташ, Фенербахче, Галатасарай...

- Как се представяте до момента?
- В петте мача, които изиграхме, записахме 2 победи, 2 равенства и загуба. Имаме 8 точки, а лидерът Анкараспор е с 15, но и с 2 мача повече от нас. Мисля че имаме шанс за една от челните позиции. Но още е много рано, мачовете тепърва предстоят. Надявам се да съм жив и здрав и да продължавам да давам най-доброто от себе си.

- В България постоянно се коментира темата с "черното тото". Има ли го в "А" група и как са нещата в Турция?
- Тази тема се коментира навсякъде. В цял свят се говори за "черно тото". Надявам се виновните да бъдат наказани, защото това убива футбола.

- Пробва ли дискотеките в Турция?
- Не съм ходил още. Нямам време за дискотеки, а и желанието липсва вече. Не е същото, след като станах семеен човек и родител. Няма нищо по-хубаво от това да бъда с любимите си хора.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

zlatkov3.jpg

zlatkov6.jpg

zlatkov5.jpg