Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи интервю с треньора на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне. През миналия сезон тимът трябваше да чака до последния възможен момент, за да спечели титлата в Ла Лига. Също, както го направи и през 2014 г. И в двата случая обаче един човек бе архитектът на големия триумф в червено и бяло. Неговото име е Диего Пабло Симеоне. Чоло застана начело на клуба през 2011 г. И успя да превърне Атлетико в един от грандовете не само на испанския, но и на световния футбол. Малко статистика – за 534 мача начело на тима, има 320 победи, 2 титли в Ла Лига и 2 финала в Шампионска лига.

- Това е важен сезон за вас, защото сте актуалните шампиони в Ла лига и трябва да защитавате титлата си. Сега вече, след като мина известно време, какви са емоциите, които чувствате, когато се връщате към шампионския триумф?
- Това беше страхотно чувство на истинско щастие и удовлетворение. Още повече, че успях да изживея тези емоции повторно седем години, след като за първи път спечелих титлата в Ла Лига с Атлетико. От онзи състав през 2014 г. до този момент в отбора остана само един човек. През тези седем години ние имахме триумфи в Лига Европа и Суперкупата на Европа, но фактът, че отново спечелихме Ла Лига с цял нов състав, говори достатъчно за работата, която сме свършили. Това ни дава допълнителни сили и мотивация и се надявам да продължим да се развиваме като отбор и като клуб.

-Ако трябва да изберете трите най-важни момента от миналия сезон, кои биха били те?
 - Мисля, че първият възлов момент през сезона дойде при гостуването ни на Селта (Виго). Това беше изключително важен мач, защото тогава бяхме загубили първоначалната си инерция, започнахме да играем колебливо и не бяхме постоянни. Нуждаехме се от задължителна победа, за да се върнем на правия път. Успяхме да спечелим и това ни даде необходимия тласък в онзи момент, защото след това натрупахме 12 поредни мача без загуба. Вторият ключов момент беше гостуването ни на Елче, когато съперникът получи дузпа в края и можеше да измъкне равенство, с което щяхме да сдадем първото място. Но за радост играчът на Елче пропусна от бялата точка и ние останахме на върха. И може би най-важният момент беше в предпоследния кръг срещу Осасуна. Този сблъсък, в който показахме характер и направихме пълен обрат, ни даде шанс да държим съдбата си в свои ръце, влизайки първи в последния сблъсък след 30 кръга на първата позиция.

- Как успяхте да държите под контрол съблекалнята и играчите, особено в тази трудна година, която беше подчинена на пандемията от COVID-19?
- Мисля, че всеки един от треньорите беше изправен пред този проблем. Не само аз. Но ситуацията беше наистина много неприятна за всички наставници, защото всяка вечер си лягаш с мисълта, че когато се събудиш на сутринта може да имаш двама ключови играчи с позитивен тест за COVID-19... и това е нещо, върху което нямаш никакъв контрол. Така че трябваше да се адаптираме към ситуацията и да взимаме важни решения в движение. Отново ще се върна към ключовия мач със Селта, защото точно преди него имахме такава ситуация. Двама или трима играчи дадоха позитивен резултат за зараза с коронавирус сутринта преди срещата. Тогава се опитах да успокоя играчите и заедно с докторите направихме своеобразен вътрешен „балон“, в който изолирахме всички и положихме много усилия, за да останем спокойни, така че да се подготвим максимално добре за двубоя със Селта.

- Сега нека поговорим и за настоящия сезон. Какво очаквате от него? Мисля, че за вас би било от огромно значение да успеете да защитите титлата си в Ла Лига..
- Както винаги, ние няма да променим начина си на мислене, въпреки че сме шампиони. Знаете добре моята философия - „Най-важният мач е следващият“. Не гледаме твърде далеч в бъдещето. Искаме да влезем в сезона максимално добре подготвени. Доста от нашите играчи бяха ангажирани през лятото с мачове за националните си отбори – на европейското първенство, на Копа Америка и на олимпийските игри. Затова те трябваше да започнат подготовка по-късно и съответно в момента изостават физически от своите съотборници. За радост, успяхме да направим няколко добри входящи трансфера, които да освежат състава и да засилят вътрешната конкуренция. Надявам се това да даде необходимата стабилност на тима, защото например след титлата през 2014 г. много от ключовите състезатели напуснаха и това разклати отбора. Сега случаят не е такъв. Това ни амбицира допълнително и сме изцяло фокусирани в предстоящите важни мачове в началото на сезона.

- Да поговорим малко и за вас – вие удължихте договора си с клуба до лятото на 2024 г. Винаги сте споделяли, че виждате бъдещето си в Атлетико, но сега как стоят нещата? Какво ще стане след изтичане на контракта ви?
- Много съм щастлив тук в Атлетико. Това е мястото, на което искам да бъда. Преоткрих своята амбиция, защото виждам нова енергия в  клуба – виждам начина, по който се управлява и ми харесва, че се гради дългосрочен проект. Радвам се, че Атлетико се превърна в един от грандовете не само на испанския, но и на световния футбол. Сега разполагам със солиден отбор и искам да се боря за още трофеи.

- Какво е Атлетико (Мадрид) за  вас? И какво мислите, че е Диего Симеоне за Атлетико?
- За мен Атлетико (Мадрид) е моят дом. Пристигнах тук още като играч и тогава клубът ми даде много повече от това, което аз можех да му върна в замяна. За радост през втория ми сезон тук все пак мисля, че донякъде се отплатих, защото бях част от отбора, който взе знаменития дубъл. След това се завърнах тук и като треньор и се опитах отново да отговоря на високите очаквания. Надявам се да съм успял и да се отблагодаря на клуба и на привържениците със своята всеотдайна работа и необходимата амбиция, която да изведе клуба на още по-високо ниво. Бих дал всичко за Атлетико, защото това е клубът, който обичам.

- Споменахте феновете на отбора. Как се отрази на тима завръщането на привържениците по трибуните?
- Това е невероятно. Нуждаем се от нашите привърженици и не можем без тях. В крайна сметка футболът е направен за феновете. Неслучайно наричат спорта социален феномен, защото той ни дава възможността да изживеем неповторими емоции и да ги споделим с нашето семейство, близки и приятели. Затова и беше много трудно за всички ни, когато заради COVID-19 стадионите бяха празни. Искрено се моля пандемията вече да е под контрол и да можем отново да изживеем незабравими емоции с нашите фенове на „Уанда Метрополитано.“

- За Атлетико сякаш феновете са от още по-голямо значение, заради невероятната атмосфера, която създават по време на мачовете?
- Мисля, че всички отбори се нуждаем от феновете, не само Атлетико. Но ние имаме един прекрасен модерен стадион, който ни дава възможността да получаваме още по-голяма подкрепа и затова, когато „Метрополитано“ е пълен, сякаш сме с човек повече на терена.