Димитър Евтимов от 2011 година е част от английския футбол. Талантливият вратар, родом от Шумен, стартира кариерата си на Острова в Нотингам Форест - двукратен европейски клубен шампион. Преди това му се случи още нещо паметно - тренира една седмица със световния колос Манчестър Юнайтед.
 
Форест преотстъпваше Митко под наем в няколко отбора, а сега българинът е неизменен титуляр в Акрингтън Стенли - тим от третото ниво на футбола в Англия. 

26-годишният Евтимов, който е продукт на академията на Чавдар (Етрополе), даде интервю за БЛИЦ СПОРТ в навечерието на евроквалификацията България - Англия: 

- Mитко, честита победа! Победихте с 3:0 Олдъм за "ЕFL Trophy" в последния мач, в който обаче ти получи почивка и не игра. Трудно ли беше? 
- Благодаря. Получи се добър мач, имахме надмощие през по-голямата част, което ясно проличава от резултата. Спечелихме с 3:0 и сме доволни. Да, получих почивка срещу Олдъм, тъй като ми се насъбраха доста мачове. Треньорът реши да даде шанс на един от младите вратари.

- В първенството си твърд титуляр и пазиш всеки кръг. Какво е нивото на футбола в английската Първа лига? 
- Доста е добро. Има много силни отбори, които допреди няколко години се състезаваха във Висшата лига. В първенството, в което играел - Първа лига, както и във всяка друга дивизия в Англия, всеки може да победи всеки. Силите са доста изравнени, което прави шампионата още по-интересен. 

- Какви са амбициите ви, в момента се намирате в долната половина на таблицата? 
- Първите кръгове не започнахмe добре, но в последните 9 мача имаме само една загуба, което показва, че вървим в правилната посока. Амбициите са да завършим колкото се може по-нагоре в таблицата, а и защо не и в плейофите, което ще ни отвори път към Чемпиъншип. Има още много мачове и точки за печелене.

- Личните ти цели?
- Най-важно е да играя всеки мач. Ако съм здрав и се представям добре, мисля че това ще се получи.

- Би ли разказал как се стигна до преминаването ти в Акрингтън Стенли?
- След като напуснах Бъртън Албион през зимата, имах оферти от няколко отбора. Бях близо до договор с Портсмут, но там щях да бъда основно втори вратар. А за мен, както казах, най-важното е да играя. Получих обаждане от треньора на Акрингтън, който ме убеди, че това е правилното място за мен да продължа кариерата си. И наистина направих правилен избор. 

- Знаеше ли нещо за отбора преди да подпишеш? Мотото на Акрингтън Стенли е "Клубът, който отказва да се предаде". 
- Да, точно така. Клубът е имал доста проблеми през годините, най-вече финансови, заради които се разпада през 60-те години на 20-ти век. След това Акрингтън пак е сформиран, но отново е имало проблеми, но както гласи мотото: "Клубът, който отказва да се предаде", и така години по-късно отборът е финансово стабилен.

- Какво научи за седемте години в Нотингам?
- Доста неща. В Англия и основно в Нотингам Форест, се изградих или по-скоро изваях като футболист. Преминаването ми на Острова ми отвори очите към доста неща, които допреди това не бях виждал, а и получих възможността да играя в Англия. Всеки ден ние - футболистите, се стремим към това - да стигнем до родината на футбола. Е, аз го направих и продължавам да работя, за да се развивам и доказвам.

- Кои са най-паметните мигове до момента в кариерата ти?
- Имам доста хубави и паметни моменти. Едни от тях e дебютът ми за Форест пред 30 хиляди фенове на Лийдс на "Елън Роуд". Може би най- паметният ми миг е победа ми с Бъртън Албион точно срещу Нотингам само два месеца след като напуснах отбора. След тази победа успяхме да стигнем до полуфинали за Купата на Лигата, което е огромно постижение за отбор от Първа лига.

- А най-големите трудности, с които си се сблъсквал?
- За съжаление, в нашата професия, както и повечето неща в живота, винаги срещаме трудности. Със сигурност, най-големите са били, когато съм имал проблеми с контузии. Все пак здравето е най-важно, и когато това не е наред, няма как да практикуваш професията си. 

- Вече няколко години си част от английския футбол. Само ти и Димитър Митов обаче сте българите там (б.р. - основният вратар на Кембридж Юнайтед). Какво е обяснението ти за този факт?
- Да, аз и Димитър Митов сме единствените българи, които се състезаваме в мъжки отбори в Англия. За огромно съжаление, сме само двамата, и то играем в по-долните дивизии. Факт е, че вече няколко години няма наш сънародник във Висшата лига. Наистина не знам каква може да е причината, но искрено се надявам някои от младите ни таланти да успеят да пробият един ден в английския футбол.

- При Петър Хубчев стигна и до националния отбор. Със сигурност си радостен от този факт, но не получаваш повиквателни от Красимир Балъков. 
- Разбира се, че съм радостен, за всеки футболист да представлява страната си е огромна чест. Амбициран съм отново да бъда част от националния отбор, но най-важното е да играя редовно и добре за клубния си тим.

- В понеделник домакинстваме на Англия, какво очакваш от този мач? 
- Аутсайдер сме, но историята е виждала и по-големи изненади. Важното е феновете да бъдат на стадиона и да подкрепят момчетата в този важен за цяла България мач.

- Какви са коментарите в Англия за предстоящото гостуване в София? 
- Коментира се доста. За съжаление, най-много се дискутират спекулациите за расизъм и тем подобни, от които се притесняват английските футболисти. Нещата са доста преувеличени и трябва да се фокусират повече върху това, което се случва на терена.

- Скоро посещавал ли си "Олд Трафорд"? Преди време тренира с Манчестър Юнайтед. Какво запомни от това да бъдеш при сър Алекс Фъргюсън и това да си в една съблекалня с редица известни футболисти?
- Не съм ходил на "Олд Трафорд" от няколко години. Престоят ми там ще остане спомен за цял живот. Дори и само за седмица, успях да се докосна за тогавашното време до най-добрия отбор с най-добрите футболисти в света. Пожелавам на всеки мой колега да изпита това невероятно чувство.

- Осма година си в Англия, сигурно не мислиш за връщане в България? След като подписа с Нотингам получавал ли си някога предложение от наш клуб?
- Не съм получавал нищо конкретно или сериозно. Засега съм се фокусирал да продължа кариерата си в чужбина, и то в Англия. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ