"Марица" се срещна с Димитър Пенев в неговата махала, която е част от може би най-хубавия софийски квартал  - „Изток“. Старите малки кооперации и градинки категорично са болшинство. А на най-симпатичната улица в него - „Чехов“, се намира любимото му кафе „Чарли“.  Със сигурност това е най-червената част от София. Пената живее през няколко кооперации, а отсреща е домът на покойния вече Боре Гаганелов. Малко встрани е апартаментът на Петър Жеков. По-надолу е Милен Горанов, а през линията - Георги Денев. Има и още куп червени, но по партийна линия бивши посланици, министри, висши кадри на БКП.

- Г-н Пенев, започва европейско първенство, но май го няма познатото настроение?
- Е, имаше един месец прекъсване, преди това хората се интересуваха от нашия футбол - шампионът беше ясен, но купа, второ място. Честито на Локо, заслужено го взе! И без публика е малко неприятно. Може би това е причината, но интерес има от страна на фенове, треньори, специалисти.

- Вие лично къде ще гледате мачовете?
- В София предимно, но още имам много приятели в провинцията, при които отскачам. Стари приказки, нови приказки. За държавата говорим, индивидуално говорим, по питие - и то мине времето.

- Преди за голямо първенство ви опушваха зайци, сега запазили ли сте мезе за мачовете?
- Аз винаги съм ги имал зайците, от баща ми още. Сега пак отскачам през ден-два до Мировяне. Това ми е маршрутът - Мировяне, „Армията“, Панчарево, квартал „Изток“, където имам познати от десетки години. Година време не се виждахме заради мерките. Сложна информация, сложна епидемия, но минава времето. Така че винаги има къде да гледам мачовете.

- Избрах двата най-интересни мача от уикенда за прогноза: Англия - Хърватия в Лондон и Белгия - Русия, но в Санкт Петербург?
- И четирите отбора със сигурност са готови. Интересното е кой от младите футболисти ще поднесе изненадата, старите са ясни, знаем им историята. Та очаквам някой млад играч да бъде звездата и на двата мача.

Англия винаги има предимство, но от Хърватия са излезли стотици футболисти. Сигурно имат и нови звезди. Тук може да има изненада.

- Белгия - Русия? Мнозина сочат белгийците за един от трите фаворита за титла?
- Белгия винаги е бил център не само на Европа, но и на футбола. В този мач го има и хикса. Така го виждам.

- Кои ще са новите звезди?
- Много са. Дано и България скоро даде такива, тези 3 мача на националите са добра основа. Дано скоро има нов Стоичков, Костадинов, Трифон Иванов, да не ги изброявам всичките. Само първо да видим кое е ръководството на футбола ни - старо, ново или ще ги комбинират двете. Не им знаем схемата. Ако е за футбол, ще ви я кажа. Но ръководната схема не я знаем.

- Очаквате Европейското да роди нови звезди, а как видяхте Мбапе срещу България?
- Не ни вкара гол. Той вече е едно от големите имена. Има ли добро настроение, ще расте.

- Кой е фаворитът ви за европейски шампион?
- В европейски шампионат тръгваш от Италия успоредно с Германия. Като близнаци са. Също другите близнаци - Англия и Франция. Винаги трябва да внимаваме за соцотборите. Тези от Съюза и Югославия винаги може да направят изненада. Важно е друго - покрай европейското се събираме с приятелите, връзват се басове, има настроение.

- Вече вързахте ли някой бас?
- Не, опитват се да ме питат. Аз като кажа резултата, не било изненада. Те като загубят…

- Какво мислите за шансовете на Северна Македония?
- Ако върнем години назад, винаги е била така: македончето го тупнат по дупето и му кажат: Отивай да командваш из Европа! Нас ни таксуваха след Югославия навремето. Те са малко особени характери. Може да измислят нещо, но ще им е трудно като за първи път. Но пък европейското ще им даде материал.

- Там още играе Горан Пандев, който е на годините на Бербатов. Митко май рано се отказа?
- Знам го Пандев. Комшиите винаги са велики, по-велики, най-велики. Пандев е извоювал номер 1.

- Как гледате новата система, в която Европейското първенство се играе в няколко страни едновременно?
- Нормално, сега е много по-лесно с пътуване, настаняване. Не е като по наше време. Одобрявам го. Хубаво е, че ще има все пак и зрители.

- Ще повлияе ви пандемията върху отборите?
- Разбира се, ще има психическо значение. Най-малко, като играят слабо, ще кажат: Той беше болнав! (Смее се.).

- Защо България няма класиране на първенство от 2004 година?
- Не е приятно, защото малката ни страна винаги е произвеждала добри спортисти. И продавала на Запад предимно футболисти, нормално. Сега процентът на чужденците е прекалено голям.  Мениджъри ли ги гледат, приятели ли, но на терена се губят половината им качества. Но като го коментирам, ще се обидят много хора.

- Какво да се обиждат, като се вижда?
- На терена се вижда - като трябва да направят нещо, винаги ги изпреварват.

- От друга страна - и нашите вече не ги искат в силни първенства?
- Затова тези три контроли бяха хубави да се види, че правилата са едни, но качествата - различни, там отстъпваме.

- Да ви върна на Евро-96. Можеше ли да прескочим групата, или звездите ни бяха преминали силата си?
- Не, имаха сила. То се видя и в квалификациите.

- Вярно ли румънците са поискали премии да скочат в последния кръг на Испания, като дори равен в този мач ни класираше, но в крайна сметка комшиите паднаха в последните минути?
- Имаше разговори между футболисти, не сме крили. Тогава президент беше Иван Славков, той си тръгна след първия мач. Остана Иван Вуцов, но не беше фигура за големите сделки. Познаваха се наши и румънци, но каквото и да си говорят, без ръководна личност няма как да стане. Нали тези премии трябва да ги даде някой! После разбрахме и други неща.

- Като например?
- Качваме се на самолета и ваши колеги ми казват: Нали знаете, че ви търсят заместник. Отговорих им, че Славков си е тръгнал и нищо не е казал. Тук, в Англия, няма кой друг да го реши. Но явно още не бяха наместили кой ще ме замести. А резултатите бяха добри, направихме невероятни мачове. Имахме 13-14 играчи в силни първенства. Бяхме се разбрали да ги викам на групи за приятелски мачове. Те казваха: Какъв е смисълът да бием път за 45 минути срещу слаби отбори като Кипър, като после може да не съм титуляр в първенството, където и нивото е по-високо, и финансово са добре!

- Слабият Кипър сега не може да го бием?
- Май да. (Смее се.) Разбирахме се с играчите. Проблемът ми беше кой от младите от българското първенство да включа.

- На 11 юли са изборите в България и финалът на Европейското. Как ще мине денят ви?
- Няма да гласувам и ще гледам финала.

- Няма да гласувате?
- Да, на предните избори бях в листите с обещанието, че нещо ще се погледне към спорта - ще върнем площадките на децата, игрищата, да има къде да спортуват. Така си остана. Две приказки нямаше. Никой не ти обръща внимание. Няма какво да гласувам. Хвърлих всичко, макар да опитваха пак някои хора тия дни.

- Благодаря ви за интересните спомени и приятния разговор!
- Поздрави на региона, Пазарджик, Пловдив. Оправиха ли магистрала, че скоро не съм минавал? Дано стане като тази за Благоевград, пътувах тези дни, идеална е!

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Г-н Пенев, ще ги бъде ли Локо и Ботев, и на двете места май не са блестящи нещата откъм финанси?
- Навсякъде бие камбана финансова. Финансова молитва! Без да се вземат нови решения от министерства, клубове... Трябва да има изход. Често казват - ФИФА реши това, а ние го разберем след месец. Колко време коментираме за стадионите!

- Е, на Локо и Ботев се даде за стадион...
- Ще видим, като се построи на 50 процента. Помня полковник Никола Миланов-Чопъра, когато беше в Пловдив. Аз бях в Димитровград, а той идваше всеки ден при нас за цимент, за материали. Той направи стадион, басейн. Чопъра беше военен в Пловдив. Оттам дойде в ЦСКА вече като майор.

- Срещу кои играчи от пловдивските отбори ви е било най-трудно като защитник? 
- Срещу Тодор Диев. Помня, когато дебютирах през 1962 година за Локо. Случи се срещу Спартак, а треньорът Берков ме сложи ляв бек, имах опит от младежите, дори като ляво крило съм играл. Шпайдела играеше от дясно, а в центъра Тошко Велев и Чачевски. Бихме 1:0 Спартак, а аз пазех Диев. Тодор няколко пъти ме потупваше по главата. „Ей, момче, добре играеш“. Берков ми повтаряше: „Митко, той е 105 килограма, ако набере скорост, ще те прегази като луда крава. Близо до него, шпагатче и топката в тъч. Набере ли Диев, ще ви прегази всичките“.

С Тошо се заварихме и в националния. Никога няма да забравя тежката му контузия във Варна, играехме срещу ГДР приятелски мач. Поведоха ни 2:0 първото. Витлачил ни смачка на почивката, бяхме супер състав. Последните минути стана 2:2, накрая Диев прегази всички от дясно, шут и вкара за 3:2. Но тия килограми не можа да ги спре и се удари в гредата. Получи тежка контузия и пропусна световното в Англия.

- Кои други футболисти от Пловдив ще отличите?
- От Ботев - Виден Апостолов и Добри Ненов, Бог да ги прости. Те са от Курило,братовчеди сме, с Виден сме израснали.

- Виден не беше ли роднина и с Бойко Борисов, май от вас съм го чувал? 
- Жена му е роднина с Бойко, от Банкя е. Два-три пъти сме се събирали ветераните, Бойко също идваше. Виден все ме караше да го запозная. Отговарях му: „Ти си военен, той е полицай, знаеш уроците“. Отклонихме се, та да продължим с големите пловдивски футболисти за вас. Продължавам с Чико Дерменджиев, бяхме заедно в национала. От Спартак ще добавя Дишков, много добър футболист. Но Дишката не можа да намери място в национала. То Чоко Василев от Славия не можеше! От Локото бяхме близки с Бонев и Гошо Македончето (б.а. - Василев). Щях да пропусна Тумби (б.а. - Георги Попов) от Ботев. Много са. Но с Виден бяхме много близки. Винаги се виждахме, когато той идваше в София или аз в Пловдив.

- Имате ли приятели в Пловдив извън футбола? 
- Много! Винаги оставахме след мач. Ходехме в една кръчма - в парка, до езерото. Също в „Тримонциум“, в хотела, който е пред Панаира. Още го има.


Извадихме Стоичков от казармата,  но вместо в Сливен отиде в София

Мнозина в ЦСКА претендират за откриватели на Стоичков, но Пенев безспорно е човекът, наложил Ицо в големия футбол. Ето какво си спомня Стратега:

„Христо не го искаха никъде в Пловдив, той отиде в Харманли. Но се забелязваше още в Марица. Питах Ботев, другите клубове. Казваха ми, че малкият е чепат, родителите му също, ще си взема беля в съблекалнята. 

Аз го видях на мача Харманли-Димитровград, биха 1:0, а Ицо вкара от дузпа.

Генералите обаче ме пратиха треньор в Кувейт. На заминаване казах на Стоян Йорданов (б.а. - легендарен вратар на ЦСКА, после треньор) да гледат един Христо Стоичков, който риташе по Марица.  Стоян ходи на един мач, също го харесал.

Бях като зрител на финала за купата през 1985 година, върнах се от Кувейт в отпуск. Тогава се сбутаха и наказаха Ицо. Пратиха го редовен войник край Стара Загора ли, Нова Загора, там някъде.

Върнаха ме в ЦСКА, няма да забравя - играем в Сливен. Не помня вече кой беше администратор. Казваме му - ние тръгваме ден по-рано към Сливен по обяд, а ти още сутринта палиш колата. Минаваш през Стара Загора, вземаш Стоичков и идваш в хотела ни на „Сините камъни“. Там спахме.

Той не разбрал и кара  Ицо от Стара Загора в София! Накрая стигнаха до Сливен, пуснах го второто полувреме. Нямаше подготовка в продължение на два месеца, но млад войник, нищо му няма.
 

Бербатчето е възпитан човек, баща  му Иван е повече калпазанин

Бербатов е друго откритие на Пената, сега Димитър иска да става президент на БФС. Оценката на Стратега:

„Бербатчето е възпитан човек, майка му също. Баща му Иван е повече калпазанин.

Взех таткото в Димитровград да служи войник. Игра при мен 6 месеца като ляв бек. С партийния секретар и кмета ги уреждах в Секретното поделение в центъра на града, май Ракетно се водеше. Уж служеха, но всъщност ги пускаха да тренират и играят мачове.

Митко е тих и затворен. Ясни са му много неща. Сам не може да се бори за президент на БФС. Познавам част от екипа му. Борис, синът на Сашо и внук на Боби Станков, е работливо и кадърно момче.

Въпросът е как Бербатов ще се сблъска с футболната общественост. Как ще го приеме. Времето лети, трябва най-после да стане ясно кой ще управлява футбола ни".