ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Вратарят на Септември (София) Димитър Шейтанов даде интервю за БЛИЦ, в което направи равносметка на изминалия сезон, говори за плановете си за бъдещето, за националния ни отбор, както и по много други теми.

24-годишният страж също така разкри, че в свободното време свири на пиано и китара, а освен това в дома си има и барабани.

Бившият юношески национал е продукт на школата на Левски. Кариерата му до момента премина в португалския Авеш, Пирин (Благоевград), a oт зимата на 2022 г. е в Септември. През изминалия сезон Шейтанов игра в цели 34 от 35-те мача на столичани в първенството. Воденият от Красимир Балъков тим, в който се залага предимно на млади футболисти, обаче изпадна от елита и ще се стреми веднага да се завърне в групата на майсторите. 

- Митко, оставаш ли в Септември (Сф) след като отборът изпадна?
- Сега съм в София и се готвя с отбора. Имам договор със Септември до следващото лято, това е моят отбор за момента.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Според официалната статистика на Еfbet Лига ти си втори по показатели в първенството. Получи ли оферта за нов отбор?
Разбрах, че към мен проявяват интерес класни отбори от българското първенство, но засега ще запазя имената им в тайна от уважение към тях. От тук нататък зависи от ръководството дали ще продължа за настоящия сезон или ще се търси друго решение.

- Кое се оказа фатално за изпадането на Септември? 
- Младостта и липсата на опит е в основата. Не ни достигна и късмет в някои мачове, в други напрежението си каза думата. 

- Успя ли Красимир Балъков да промени стила на Септември за краткия период, в който пое отбора?
Цял свят знае кой е Краси Балъков, удоволствие е да се работи с него. Аурата му е позитивна. Той е човек, който е бил на най-високото ниво във футбола години наред. Всеки млад футболист може да научи много от него. Г-н Балъков повлия позитивно на тима, което даде отражение и с победите, които успяхме да постигнем. За съжаление преди това се бяха натрупали множество негативни резултати и нямаше как те да бъдат преодолени, за да се спасим.

- 34-те мача в първенството дадоха ли ти увереност и самочувствие на вратарския пост?
Получих шанса, за който се трудих много години. Натрупах игрова практика, но винаги може повече. Като цяло много съжалявам , че не успях да помогна на отбора до такава степен, че да остане в елита, но през времето когато бях на терена се чувствах щастлив. Аз винаги изисквам повече от себе си и се надявам, че ще надграждам с всеки изминал мач, в който ми се гласува доверие. 

- Септември залага на млади играчи, но не се оказа това неоправдан риск за оцеляването на тима?
- Политиката на Септември е да дава шанс на млади български момчета. За това избрах този отбор, никъде другаде не ми беше даден такъв шанс, въпреки усилията, които полагах. Сега е моментът да благодаря на президента Румен Чандъров и на всички треньори, с които работих в лицето на Славко Матич, Светослав Петров и Красимир Балъков, който остава начело на отбора и през новото първенство. Моят треньор на вратарите Христо Николов ме научи на неща, които ще са ми полезни до последния мач в кариерата ми, затова също съм му благодарен.

- В последните кръгове имаше обвинения, че някои отбори помагат на други в битката за оцеляването в елита. Димитър Димитров-Херо имаше доста остри изказвания в тази посока. Коментарът ти за войната, която се разрази в дъното на класирането?
Септември има много добра развита школа. Голяма част от момчетата, които играха през сезона, дори не са навършили пълнолетие. Не може да се говори за нищо друго освен за проява на феърплей от тях, а и цялостно от всички нас като отбор. Играхме за себе си, но за жалост не успяхме да изпълним целта. Ще се отнася до обвиненията в договорени мачове, то мен не ме интересуват тези неща. Има хора, които трябва да отговарят за тях. Всичко е въпрос на морал и съвест.

- Имаше кратък престой в Пирин, какво се случи в Благоевград?
- Пирин е отбор с много голяма история и традиции в българския футбол. Прекарах 1 година там и научих много важни неща от живота. Духът и енергията в такива клубове дават много важни качества за развитието на един футболист. 

- Преди това игра в Португалия, какво научи там и продължаваш ли да поддържаш връзка с момчета от Авеш?
- Португалия е тема, за която мога да говоря цял ден. Смело мога да кажа, че до момента едни от най-хубавите ми мигове са именно там. Освен футболната част, в Португалия създадох и приятелства за цял живот. Поддържам контакт с почти всички мои съотборници и треньори. Често си говорим за интересни случки, които сме преживели заедно. 

- Как гледаш на постоянните критики към българския футбол?
През тази година първенството беше много интересно. Радвам се, че бях част от това и в същото време съм нещастен, че не оставаме във Efbet Лига със Септември.

- Заслужено ли отново Лудогорец е шампион?
- Шампионската титла беше много оспорвана до края, и ЦСКА и Лудогорец имаха огромни шансове, но Лудогорец сбърка един път по-малко и стана шампион.

- Кога и родният ти клуб Левски ще се намеси в битката за първото място?
- Левски винаги се бори за първото място.

- Следиш ли процесите на "Герена" и имаш ли приятели там?
- Не ги следя изкъсо, но имам приятели в отбора! 

- Баща ти отново замина в Китай, има ли вариант да го последваш? 
- Баща ми работи сега в Китай за Кангжоу Майти Лайънс. Там на вратарския пост не взимат чужденци, разчитат само на родни кадри. Майка ми е при него, двамата се подкрепят и са щастливи. Останалата част от семейството ги подкрепяме от разстояние. Следя всеки мач на моя баща, на когото дължа много най-вече в огромното му доверие към мен. Той също гледа мачовете ми и след техния край ги обсъждаме. Моето семейство е много сплотено и винаги си помагаме.

- С какво запълваш свободното си време, имаш ли си приятелка?
Аз съм разнообразен човек. Обичам да ходя на походи сред природата с кучето ми. Любител съм и на музиката, която много ме зарежда. Свиря на няколко инструмента - пиано, барабани и китара. Когато имам възможност обичам да пътувам на красиви места в България. Да, имам приятелка, с която живеем заедно. Подкрепяме се взаимно и гледаме в една посока. 

- Колко време прекарваш в социалните мрежи?
- Като всеки млад човек използвам социални мрежи в рамките на нормалното. 

- Последната книга, която си прочел?
- Харесвам книги за личностно развитие. Един от любимите ми автори е Гранд Кардон. Прочел съм всичките му книги и тази, която ми повлия най-много е “Обсебен или посредствен”. Препоръчвам я на всеки човек, който има големи амбиции в живота си. 

- Следиш ли политическия живот у нас и какво ти прави впечатление?
- Да политиката и футболът вървят ръка за ръка. Както ми се иска футболът да върви в правилна посока, така и в политиката да се взимат решения, които ще ни осигурят добро бъдеще

- Какви чувства изпита, когато гледа България - Сърбия (1:1)?
-
България игра много сърцато, търсеше победата през целия мач и я заслужаваше. За жалост от успеха ни разделиха няколко секунди. Но момчетата показаха характер и хъс, които заслужават респект и уважение. Много исках да победим в този мач.

- Г-н Кръстаич и футболният съюз взеха решения за подмладяване на националния отбор, какво мислиш за това?
- Това е мотивация за всеки млад футболист да работи, за да стигне до националния отбор, подкрепям това тяхно решение, но има и опитни футболисти, които заслужават също да бъдат там. Правя всичко по силите си, за да стана част от националния отбор на България и упорито работя, за да получа шанс да играя за моята родина. За мен ще е чест да защитавам България на терена, това е една мечта, която се надявам да сбъдна!
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!