ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров гостува в подкаста БЛИЦ Live. Пред камерата на медията ни Димитров каза личното си мнение за внезапната раздяла на Любослав Пенев с ЦСКА 1948.

За първи път Димитров разкри в детайли причината за конфликта си с бившия вече треньор на националите Георги Дерменджиев.

Ето и топ акцентите от разговора между талантливия специалист и управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

*Защо треньорската професия в България е толкова подценена?

Тези, които я подценяват, не я разбират. Мога да я сравня с пилот на самолет – като инфарктност, емоция, ангажираност. Но не бива да е така.

*В България има хора, които  дават пари и си мислят, че знаят всичко. Затова сме на това дередже. За да се избере един треньор, трябва да бъде избран от компетентен човек. Философията и на Левски, и на ЦСКА е да играят атакуващ, печеливш футбол. Не може там да има треньори, които само се защитават и играят на контраатака.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

*Последният неуспешен треньорски експеримент е на Ботев Пд и им струва 10 милиона.  Трябва да се залага на българското, а не на чужденците. Философията на клуба винаги е била да се залага на българското. Така беше и през 2012 година, когато бях помощник-треньор на Ферарио Спасов в Ботев Пд.

*Вече не гледам отбори, в които има чужденци, защото няма какво да избера за младежкия тим.

*Проблемът е двустранен. Трябва да се види и какви играчи вадим отдолу. И с какви претенции влизат в мъжките отбори. Дали не им се дава даром титулярното място. Някъде има изкуствено подмладяване и налагане на играчи, които не са готови.

*Има обаче и добри примери – Славия, Черно море. Дано сега Ботев Пловдив тръгне в същата посока. Локо Пд налагат младоци. Пример е и ЦСКА 1948 и ЦСКА. Левски – също наложи Пламен Андреев, млад вратар, Марин Петков. Ще ми се българското да преобладава.

* Така се работи трудно в младежкия национален отбор. Налага се да взимаме футболисти от Б и В група. Там нивото е по-ниско от ефбет Лига.

* За раздялата на Любо Пенев и ЦСКА 1948.  Любо Пенев е част от моето треньорско развитие. Той постига бързи резултати там, където отиде. Но за съжаление някъде се къса нишката. Не се задържа никъде на едно място.

*7-8 футболисти от младежките отбори вече са част от първия отбор.  Всички в мъжкия тим, без Никола Илиев, са преминали през мен и моя екип. С това се гордея.

* Отношенията с Младен Кръстаич и екипа му. В началото с всички имам добри отношение, но после някъде се къса нишката. Но за щастие сега поговорихме на един професионален обяд. Казахме си всичко. Сега приоритетът е мъжкият отбор на България и аз трябва да се съобразя.

*За отношенията му с предишните треньори на България, преди идването на Кръстаич. Ще разкажа една случка. Един ключов бараж на мъжкия тим – с Унгария,  съвпадна с наши квалификации. Говорих със селекционера Дерменджиев и му казах, че за двубоя има всичко, което пожелае от нашия състав. Но, ако не дай си Боже, не бием, дай ми ги играчите, защото имаме шансове да се класираме за европейско. Моля те, казах му. В човешки разговор. Но нишката се скъса. Даже дойдоха и ми взеха един важен футболист – Доминик Янков, без да ме предупредят. Това наруши договорката.

*Мога с всеки човек да се разбера. При мен проблем с комуникациите има, когато ми се пречи. Не мога позволя да ми се намесват в тренировки, в селекция и в избора на състава. Тогава тези хора стават мои врагове.

*Кръстаич пое една отговорност, играчите, които се върнат в младежкия национален отбор, да се върнат като...

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

*Човечността се загуби при нас. Баща ми, Бог да го прости, казваше: Приятел ти е този, който се радва на успехите ти и който е съпричастен при неуспехите ти.

*Преживях дълбока трагедия с баща си и майка си. Загубих ги рано. Майка ми я загубих още, докато бях футболист – играех в Беласица Петрич. Отидох да я видя в болницата и видях как баща ми и докторът говореха и разбрах какво се е случило. Това беше преди мач в София.  После пък като треньор загубих  баща ми. Имах много силна връзка с тях и винаги ще ми липсват. Майка ми не искаше да се занимавам с футбол, но..

*Най-ценният съвет от тях – да бъда човек с голямо Ч. Да не лъжеш, да признаваш, когато си сгрешил и да можеш да казваш: извинявай.

* Майка  ми казваше, че трябва да бъда амбициозен и да се боря докрай за това, което искам. Винаги, когато слушам химна на България преди наш мач, си мисля за тях.

*Психологията на младите футболисти – прически, татуировки. Слуша ли се чалга в младежкия тим? Какво е забранено, какво е позволено? Коя култова песен от популярен наш филм надъхва момчетата преди тренировки и преди мач? Това е песента на капитан Петко войвода, разкри Александър Димитров в подкаста.

* Какви са хората в щаба му? Кои са родени на една и съща дата и са от един и същи град? Чия дума се слуша и кой говори последен? Изгледайте подкаста, за да чуете още много любопитни неща.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Оператор: АНТОН ТОНЧЕВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ