Благодетелят на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю, в което говори по много теми. Бизнесменът заяви, че на моменти съжалява, че се е захванал с българския футбол. До момента обаче е инвестирал над 20 милиона лева в Лудогорец, което го задължава да продължи. Домусчиев дори се закани на конкурентите за титлата, че тя отново ще бъде в Разград, въпреки "помията и мръсотията", която се излива върху клуба му. Босът гостува в предаването на btv "Лице в лице" с водещи Цветанка Ризова и Димитър Цонев.

- Г-н Домусчиев, има ли феърплей в българския футбол?
- Вече няма, въпреки че съм от малко време. Убедих се, че феърплея е на на заден план. Остава на приказки, на маса. А защо вече няма - това са подробности, за които ми трябва много време, за да говорим.

- Кой тогава пречи, че вече няма феърплей?
- Манталитетът и хората, които са във футбола. Ние се опитахме да направим нещо. Изградихме бази, нови лица, ясна концепция. Нашите двама изпълнителни директори са неопитни, не се бяха занимавали с футбол.

- Плюс или минус е това?
- Мисля, че е плюс.

- Какво е бъдещето ви във футбола, продължавате ли?
- Честно да ви кажа, замислям се дали да продължа. На мен популярност не ми трябва. За средите, в които се занимавам, имам нужната популярност. Аз и моите компании си правим бизнеса. Не правим някакъв масов продукт, за да ми трябва чак толкова голяма известност.

- Защо тогава се заехте с Лудогорец?
- Просто исках да помогна на един аматьорски клуб. Сега ми е трудно да се откажа по простата причина, че вече сме създали екип, база. Пак ще станем шампиони, независимо от всичката помия и мръсотия, която ни се излива на главите. Събрах доста кадърни хора и няма как да зачеркна всичко.

- Защо съдиите постоянно ви помагат?
- Независимо с кой играем, съперникът винаги се оправдават със съдиите. И аз ги критикувах преди, но реших, че е по-добре да не ги коментирам. Напоследък прекалено много станахме гневни на съдиите. Това пречи на работата им, както и на продукта "футбол". Нашият клуб постоянно е оплювани от жълти и полужълти медии, които обаче се четат и това влияе негативно.

- Коментарът ви за акцията с "черното тото" в Бургас?
- Това е малко пресилена работа. Има хора, които залагат на определени мачове. Доколкото разбрах са задържани тези, които организират незаконни залагания. Това са хора, които не плащат данъци. Тези хора трябва да бъдат преследвани. Това, че тези момчета са залагали в нелегитимни клубове, не знам доколко е престъпление. Но няма доказателства за манипулиране на мачове, а и техният треньор се застъпи за тях и ги защити. Залаганията трябва да се организират само от тези, които си плащат данъците. Премиерът Борисов обеща, че част от тези приходи ще отиват за футбола. Никой не може да наложи забрана за залагане. Аз съм убеден, че поне 13-14 клуба от "А" група не участват в уговорени мачове. При един или два отбора винаги може да има съмнения, но съм почти сигурен, че и там няма. Ако има "черно тото", то е по-скоро при децата и юношите, защото всякакъв вид бандити могат да им влияят. БФС взема мерки, работи се.

- В Лудогорец имало ли е опити за пробиви на футболисти с цел манипулиране на мачове с цел печалби от залози?
- При нас това няма как да стане. Имаме си достойнство. Наши играчи не могат да бъдат пробити, добре платени са. А и ние сме ги подбрали неслучайно. Предварително ги проучваме, когато ги вземаме. Знаете, че при нас няма интриги, простотии. Работим с психолози с цел да ги мотивираме футболистите преди важни мачове. Държим не само на качествата, но и характерите на играчите. Нашите треньори са минали през школи в чужбина.

- Защо не ви интересува ЦСКА?
- С Митко Борисов се познавам много добре. ЦСКА можех да го купя още преди време.

- Защо се отказахте?
- Сашо Томов тогава ми се обажда, имах възможност и преди "Титан", както и по тяхно време. Митко и Иво с удоволствие биха се отървали от ЦСКА сега. Аз обаче исках да направя нещо на нулата, да тръгнем от зелената поляна. Вижте каква е публиката на нашия стадион. Ръкопляска, подкрепя отбора, няма вандалщини. Плащат скъпи билети, защото знаят, че с парите помагат на Лудогорец. Продължавам да твърдя, че бъдещето на българския футбол е в провинцията. Не може футболът да е само в два отбора. Трябва да е в 12, 13, 14 клуба, да се изкарват таланти.

- Защо се захванахте с телевизионните права?
- Пак заради пустото желание да помогнем на футбола, голяма беля си взех на главата. На събранието, което направихме всички клубове, ни се сложиха на масата две оферти от телевизии за по 750 хиляди лева. Само и само да се спаси ситуацията, аз предложих да направя фирма-посредник, която да плати 2 милиона за първенството. Ако има някаква печалба, тя ще е след време, но ние сега трябва да дадем 2 милиона на клубовете. Тодор Батков реши да влезе с 50%, въпреки че тогава не бяхме в много добри отношения. Включи се и ЦСКА. Ако някой друг реши, вратата е отворена. Аз мога и с 5% да остана във фирмата, не претендирам за много. Но за момента само Батков и "Титан" са вътре. Другите чакат фирмата да тръгне на печалба и сигурно тогава ще искат дял. Атаката към нас от определена медия тръгва, защото те не излъчват мачовете. Няма как да подаря телевизионните права. Те са основен източник на приходи за клуба.

- Колко пари сте дали до момента за Лудогорец?
- За стадиони, терени, заплати... над 20 милиона лева.

- Бихте ли продали клуба?
- Няма как да продам Лудогорец. Няма луди, които да го вземат. То няма кой да купи ЦСКА, а вие Лудогорец искате някой да вземе.

- А Батков може ли да продаде "Левски"?
- Може, но ако го даде за 1 лев. Тогава някой ще го вземе. Има много желаещи.

- Кога ще повторим успеха от 1994 година?
- Когато има 5-6 клуба като Лудогорец, и ЦСКА и "Левски" имат силни отбори.

- Купувате ли Спартак (Варна)?
- Нямам намерение да ги купувам. Прекалено много ми дойде простотията и мръсотията и на този етап смятам да се съсредоточа изцяло в Разград.