Дончо Донев е роден на 24 януари 1967 г. Бил е футболист на “Димитровград”, ЦСКА, “Локо (Сф), “Ботев” (Пд), “Левски”, “Локо” (Пд) и турските “Саръерспор”, “Ванспор”, “Дарданелспор” и “Денизлиспор”. В “А” група има 333 мача и 124 гола. Шампион на България през 1989 г. и 1990 г. Четирикратен носител на Купата на страната през 1988 г. и 1989 г. с ЦСКА, 1995 г. с “Локо” (София) и 1998 г. с “Левски”. Полуфиналист за КНК с ЦСКА през 1989 г. В евротурнирите има 25 мача и 3 гола. Има 6 мача за националния отбор. Председател е на Асоциацията на професионалните футболисти у нас. Допреди няколко дни Дончо беше главен селекционер на “Левски”. При “сините” бившето крило работеше от зимата на 2012 година. Ето интервюто на Донев пред "ШОУ".
 
- Г-н Донев, изненадващо бяхте уволнен от “Левски”. Защо се стигна до там?
- За мен специално това не беше никаква изненада. Очаквах да се случи. Ако говорим за някаква изненада, то за такава може да мине цялостното представяне на “Левски” в последната една година. Според мен се случиха почти невероятни неща, които не трябваше да стават. Казвам го, защото когато постъпих на работа през март 2012 година, организацията в “Левски” беше на високо професионално ниво. Работеше се много сериозно, имаше стабилна организация и дисциплина. В крайна сметка целите, поставени пред отбора, не бяха изпълнени. Знаете, тогава изгубихме два финални мача – този за Купата на България срещу “Берое”, и този, който се явяваше решителен за изхода от борбата за шампионската титла – срещу “Славия”. В него ремито 1:1 си беше равносилно на поражение. Тези провали се превърнаха в трагедия, която не биваше да допускаме.

Оттам започнаха
проблемите, които
съществуват и днес
 
Относно моето освобождаване...Още миналата година, през лятото на 2013 година, имах такива намерения. Исках сам да си тръгна, но пък в крайна сметка бях единственият, който беше участник в онези събития. Трябваше да има някаква приемственост и да остане човек в клуба, който да е запознат в детайли. Малко или много трябваше хората, които щяха да дойдат на моето място, да бъдат подготвени. Така че, моето освобождаване не е изненада. Още повече че аз проведох разговор с Георги Иванов и смятам, че когато има назначен нов спортен директор в клуба, всички хора, занимавали се със спортно-техническата част, е съвсем нормално да се оттеглят. Впоследствие, ако Гонзо реши да работи с някои от тях, разбира се, да ги покани. Така ще бъде по-лесно за него, по-чисто и най-коректно.
Donev_4.jpg
- През миналото лято Наско Сираков махна вашите колеги от скаутското звено Стефан Дончев и Георги Георгиев. За вас обаче се застъпи...
- Първо, искам да уточня, че това прословуто скаутско звено, което задължително трябваше да бъде изградено, така и не се осъществи реално. Обещаваха ни, обещаваха, но нищо не се случи. Скаутското звено никога не е съществувало във вида, в който се представяше пред медиите и футболната общественост. Георгиев и Дончев се занимаваха само с детско-юношеските ни формации. Единствено аз съм се занимавал с мъжете. Смятам, че Стефан и Гошо свършиха перфектно своята работа и не трябваше да ги съкращават. Те за нищо не са виновни, нещо повече – само ползи донесоха на “Левски”. Може би някой искаше да си измие ръцете с тях. Доказват го, разбира се, и фактите. В нашата ДЮШ през сезон 2012/2013 само в две от 7-8 възрасти не завършиха първи. През този сезон имаме само едно първо място. Във всички останали възрасти, и то такива генерации като 1999, 1998 и 1997, които бяха най-добрите в България, се намират вече в незавидни позиции. Така че, в онзи момент се натрупа прекалено много негативизъм на “Герена”. За мен беше необяснимо махането на Дончев и Георгиев, които доведоха много талантливи деца. Не тежаха с нищо на бюджета, получаваха съвсем символични заплати. Наско Сираков като спортно-технически директор постъпи честно и коректно. Чест му прави, че ме извика на разговор, а аз бях решил вече да напускам. Каза ми: “Ти си единственият, който остана. Нямаш право да си тръгваш, преди да намерим заместник.” И работихме напълно коректно до неговото напускане. Така че, никога не е имало проблем между мен и Наско. Това е човек, когото уважавам.

- Какви грешки освен раздялата със скаутите направиха собствениците на клуба?
- Направиха се твърде много рокади, а не биваше така. Имаше изграден отбор. Да, не беше супер, но беше на прага на това да стане шампион на България и да направи пробив в Европа. А и вижте какво объркване настъпи от тези перманентни треньорски смени. Идва единият треньор и не харесва футболистите на предшественика. Идва следващият и казва на един футболист: “Ти ще тренираш с юношите, а ти – с мъжете.” Разиграват хората като маймуни. Е, няма как да стане, няма как да се получат нещата.

- Смяната ви дойде само броени дни след вашето изказване на наградите “Футболист на футболистите”. Тогава казахте, че изобщо не участвате в селекцията...
- Аз отново ще повторя какво казах на 20 май. От миналото лято с трансферите на клуба не че не се занимавам, а просто няма футболисти, които аз да съм предложил. Това е самата истина. Не че не сме работили, напротив следяхме една камара футболисти. Имахме си изградена система, която действаше перфектно. Всеки футболист, който беше следен от нас изкъсо, го вкарвахме в една обща база данни. В нея имаше поне 15-20 човека, и то на постове, на които преценихме, че имаме нужда. Особено актуални по това време бяха постовете на левия защитник и на централния. На всяка от тези позиции имахме поне четирима души като варианти. По една или друга причина, никой от тези, които предложихме, не бяха привлечени. Разбира се, в никакъв случай не искам да хвърлям вината на някой друг. Щом ние сме работили в клуба, значи
 
носим и вина за
слабото представяне
 
както я носят и останалите. Съпричастен съм към всички неудачи и към всички успехи. Просто съм такъв човек и така ги приемам нещата. Няма как да хвърляме вината само върху един човек – бил той треньор, селекционер или директор. Просто целият екип, който работи, трябва да си понесе отговорността.

- Обвиниха ви за ред несполучливи трансфери, да не кажа недоразумения. Сред провалите влизат Марсиньо, Опоку, Прохазка, Чмовш...Най-фрапиращ беше примерът с Кевин Бру...
- Вижте, тези футболисти, които бяха наречени ментета от сезон 2012/2013, завършиха втори в шампионата, на 15 минути от титлата, бяха на крачка и от спечелване на Купата на страната, загубиха нещастно с дузпи. Така че в никакъв случай не бих казал, че те са били слаби. През пролетта на 2013 г. тези “слаби” играчи победиха всички конкуренти у нас и категорично ги надиграха. Отборът беше набрал инерция и промените, които бяха извършени през лятото след провала срещу “Иртиш” (Павлодар), бяха прибързани и грешни. Не можеш да наричаш “менте” национал на Словакия като Роман Прохазка, или Жоао Силва, при положение, че е закупен за 680 000 паунда от английския “Евертън”, младежки национал на Португалия. Всички те бяха 89-и или 90-и набор. Свалихме доста възрастовата граница. Относно Агиеманг Опоку...Той беше световен шампион за юноши с Гана! Просто когато имаш шанс да вземеш такъв футболист, не трябва да го изпускаш. Стигаме и до бразилеца Марсиньо, когото взехме от кипърския “АПОЕЛ”. Човек, играл в Шампионската лига, какво да го коментираме. Световно признат играч, най-добрият в кипърското първенство. Имахме шанса да го вземем, той също беше със свободен трансфер. Надявахме се, че ще ни помогне със своята класа и опит. За нещастие не се случи. Супер са, докато дойдат при нас. Вместо да станат по-добри и да израстват, те стават неузнаваемо слаби. Когато кацнат в България, нивото им пада. Незнайно защо. Този проблем не е от вчера и от ден, а съществува от години. Бяха привлечени още Даниел Димов и Пламен Димов. И ако за тези футболисти казваме, че са слаби, алал им вера. Няма как в “Левски” да бъдат привлечени хора от “Реал” (Мадрид) или от “Челси”.
Donev_2.jpg
- Бяхте упрекван, че едва ли не сте обиколили два пъти земното кълбо по време на вашите командировки, че сте били похарчили 2 милиона лева за път...
- Това е поредната глупост, която се изплюва по мой адрес. Искам да взема отношение и по нападките, идващи от така наречените ветерани. По принцип в “Левски”, а и във всички големи клубове, тези хора се дърлят помежду си даже за какво ли не. Всеки се изкарва по-голям от другия. Аз ги уважавам, но мисля, че както те са дали нещо на клуба, така и клубът им е дал нещо. Не може цял живот да си на хранилка или да се държиш така, все едно “Левски” ти е длъжен за нещо. Процесът е взаимен. Смятам, че е време за крайни мерки. Тези хора, които стоят отстрани и само плюят, трябва да бъдат държани далеч от клуба. Да се затворят клубните бази, както е по цял свят. През седмицата никой външен човек не трябва да има достъп до тренировъчните игрища. Само по този начин ще се осигури спокойствие на отбора, ще се създаде нормална обстановка за работа. Иначе само се нагнетява негативизъм и напрежение.

- Основно вие отнесохте негативите за Кевин Бру...
-  Истината е малко по-различна. Първо искам да ви кажа принципа, по който се привличат футболисти на “Герена”. Последната и най-важната дума винаги има треньорът. При положение, че сменяш наставници през 5-6 месеца, като носни кърпички ги подменяш буквално, не е редно цялата тежест, всичката отговорност да пада върху тези хора. В големите европейски клубове трима души носят отговорността – мениджърът, спортният директор и президентът. При 2:1 гласа се привлича играчът. При нас най-често го отнасяше треньорът, без да има основна вина за провалена селекция. Сега по въпроса за Бру. Във Франция ходихме да гледаме други футболисти, но именно Кевин ни направи впечатление. Гледан е три пъти на живо и не само от мен. Понеже стана въпрос и за пътуванията, ще ви кажа, че през пролетта на 2012 г. съм ходил 7-8 пъти, и то само веднъж бях сам. В останалите случаи съм бил или със старши треньора, или с негов асистент.
 
За 7-8 пътувания няма как да
се похарчат 2 милиона лева
 
както ни обвиняваха. Така се получава по 140 000 лева на пътуване. Няма как да стане. Та Бру беше гледан и от старши треньор, и от помощник-треньор и по принцип, когато се предлагат футболисти, се дават поне 3-4 на пост. Това, че сме избрали Бру, и той се е представил слабо...Разбира се, грешки винаги стават и ние си поемаме вината. Окей, сега се установява, че това е било грешка, но такива са правени и с поне още 50 играчи, привлечени през последните 4-5 години. Пак ви казвам, че причината не е във футболистите, а в обстановката на “Герена” като цяло. Те просто не могат да разкрият качествата си в пълна степен.

- Упражнява ли се натиск в “Левски” към треньорите по отношение на това с кои точно мениджъри да работят?
- Аз бях в отлични отношения с всички, работили сме съвсем коректно. Разбрали сме се да ни предлагат определени хора, ние ги обработваме и ги предаваме на старши треньора. Той си решава. Той има последната дума.
Donev_1.jpg
- Не ви ли беше болно, че никой не се допитва до вас, а вие се водите само на хартия главен мениджър?
- Наистина никой не ме е питал за селекцията. Е, странно е, наистина, но какво да се прави. На тези постове, на които бяха взети играчи, аз имах съвсем различни предложения. Обикалях, търсех...Още повече, че по едно време ми беше доста натоварено и съм търсил съдействие от Ники Илиев и от Ясен Петров. Просто не смогвах да огрея навсякъде. Имаше голям обем от работа, която аз сам нямаше как да успея да свърша.

- И какво се получава – в един момент Тодор Батков привлича играчи през главата ви и без вашето съгласие?
- Е, аз не съм шеф на клуба, за да решавам. Когато схемата е такава, че треньорите имат последната дума...(б.р. - въздиша). Получи се това нещо, няма какво да крия. Не искам да хвърлям вината върху никого, защото в крайна сметка най-голямата безотговорност е да не носиш отговорност. А на практика точно това се случи. Нямам представа, не мога да кажа защо са привлечени точно тези футболисти в последния сезон. Имаше Перес, Славиша Йоканович си го доведе от Испания, имаше Павел Чмовш, имаше Нунеш, да не ги изброявам всичките. Никой не ме е питал за нищо. Единствените хора, за които беше искано моето мнение, бяха през миналата зима българите Валери Божинов, Антон Огнянов.

- Ваша стара слабост е и Жоао Силва...
- Той в никакъв случай не може да се нарече трансферен провал. Е, не беше добре с топка в краката, но няма как у нас да дойде голмайстор, който да бележи по 30-40 пъти на сезон. Смятам, че той беше най-добрият вариант за център-нападател по онова време. Допълваха се перфектно с Базил де Карвальо. Жоао набра сила в края на сезона, вкара куп важни голове. “Левски” обаче се отказа от него с лека ръка. Освобождаването му беше грешка. Следя развитието му. Сега е в италианския “Бари”. Титуляр е, вкарал е 5 гола и има 2 асистенции. Любимец е даже на местните тифози. В момента цената му е близо 1 милион евро. От Гари Родригес клубът излезе на печалба, но ако беше останал още няколко месеца щеше да качи цената си в пъти. Само с двата трансфера – на Гари в “Елче” и на Антонио Вутов в “Удинезе”, избихме парите, които бяха дадени за трансфери преди това. Не че те са били кой знае колко много. Аз мога да ви кажа на прима виста всеки колко струваше на “Левски”. За Прохазка бяха дадени 160 000 евро, и то на отделни вноски. За Жоао Силва бяха платени 380 000 евро,
 
Гари Родригес
ни струваше
300 000 евро
 
Общо взето това са парите, отделени за трансферни суми по мое време. Финансови загуби на клуба не бяха нанесени. Пак казвам, големият проблем е, че развалихме готов отбор, който щеше да доминира поне 2-3 години в България. Вървеше във възходяща линия и с 2-3 нови попълнения и юноши щяхме да се борим за шампионската титла. Нали всички говореха, че играчите ни отпреди година били слаби, не ставали, а видяхме какво се случи навръх юбилея. Пълен провал!

- Може ли да споменете кои бяха най-известните футболисти, които сте предложили на Батков, а не са били привлечени?
- Например през зимата на поста ляв бек като вариант стоеше едно момче от английския “Кристъл Палас”. Той е футболист на “Бордо”, вицешампион на Франция с “жирондинците”, но риташе под наем при “орлите” във Висшата лига. На 27 години е, казва се Флориан Маранж. В момента е в “Сошо”. Класен играч, отличен избор за лявото крило на “Левски”. Най-удачният вариант за стопер беше един испанец от “Гент”. Беше свободен агент и щеше да ни излезе без пари, но го изпуснахме. Сега е в „Реал” (Сарагоса). Казва се Сезар Арзо. Смятам, че тези двамата щяха да вдигнат класата на “Левски”, но по една или друга причина се разминахме с тях. Водехме преговори с един финландски национал – Каспер Хамалайнен. Предложи ни го Николай Жейнов, преговорите бяха на последен етап. Халфът обаче поиска 20 000 евро заплата, което нямаше как да стане и трансферът пропадна. После той премина в полския “Лех” (Познан). Върджил Мисиджан също ни го предложиха. В неговия случай пък не ни устройваше трансферната сума, която искаха от клуба му “Вилем II” – 550 000 евро. Вратарят на националния отбор Владо Стоянов също го искахме. Омар Косоко от ЦСКА беше готов да дойде в “Левски”. Изпуснахме и тримата – Мисиджан, Владо Стоянов и Косоко! Бяхме в напреднали преговори за звездата на беларуския “БАТЕ Борисов” Ренан Бресан. После момчето заигра в Казахстан, където отиде за големи пари. Съжалявам, че не привлякохме стопера на португалския “Академика” (Коимбра) Рафик Халиче. Алжирски национал, в отлична възраст - на 25 години, има опит и от “Фулъм”. За последно ходихме да гледаме капитана на румънския “Астра” (Плоещ) Константин Будеску. Страхотен футболист, сега “Ботев” (Пд) напират за него. На нас обаче ни поискаха фантастичните 800 000 евро! Сам се сещате, че нямаше кой да ги плати.
Donev_5.jpg
- Защо на няколко пъти се получи разминаване между това, което казва собственикът Батков, и думите на старши треньора. Босът примерно се изпъва: “Утре взимаме еди кой си от еди къде си”. А треньорът в същото време признава, че не знае за подобно нещо.
- Да, прав сте, случвало се е това. Не трябва да става. Вижте, през тези две години, в които бях на “Герена”, се изприказваха куп глупости – за скандали, за кражби и лъжи. Аз не съм забелязал такова нещо. Батков спомена някъде между редовете, че има съмнения в някои хора, работещи в клуба. Мога за себе си да кажа какво мисля. Не съм откраднал нищо от “Левски”. Нито стотинка не съм взел. Над 20 години играх на високо ниво, имал съм късмет никой да не идва при мен, и да иска да уреждаме мач или нещо друго. Опазил съм си досега репутацията чиста. Нямам намерение да я развалям. Аз смятам, че отношенията трябва да са чисти и ако има някакви съмнения, да излезе открито и да ги назове с истинските им имена. В крайна сметка е президент на клуба и има право да говори каквото си иска. Той дава парите, значи той трябва да поръчва музиката.  

- С кои от шефовете на “сините” се разбирахте най-добре?
- С Наско Сираков. С него никакви проблеми не съм имал, но знаете какво се случи с него, а и събличането на Петев... В последните месеци се чувствах леко изолиран. Точно така си беше! Нали Иво Тонев се оттегли от пряката работа в клуба и се занимаваше само със строежа на стадиона.
Иначе съм в отлични впечатления от Илиан Илиев. За съжаление и на него
 
не му дадоха
да разкрие
качествата си
 
Това е треньорът, който най-професионално гледаше нещата. По 24 часа мислеше за футбол. Точно когато отделните линии започнаха да се напасват, и когато футболистите почнаха да се опознават, както се казва, Илиан беше сменен. Бях в много тясна връзка и с него, и с Иво Тонев, нещата вървяха добре. Не биваше да се съсипва всичко. Много кофти ми стана, когато хора, които са играли заедно с Илиан, го нападаха. Не беше коректно. Не искам да споменавам имена, те са ми в главата, помня всичко, не забравям нищо. На мен ми беше съвестно. Даже Илиан имаше един лаф: “Стани треньор на “Левски”, за да разбереш кои са ти приятели”. Е, може би вече е разбрал кой му мисли доброто и кой злото. Забиха му на него нож в гърба, и то не един. Казвам тези работи, защото ми пука за бъдещето на “Левски”. Ето, сега Гонзо е начело, върна се на “Герена”. Нека спрем вече с тези нападки. Ако някой може да му помогне с нещо, нека го стори, но поне да не пречи. В последните 1-2 години виждам, че атаките идват от хора, които не са се занимавали с футбол поне от 10-15 години. Нещата много се промениха през това време. Идват плювания от различни части на света – дори от далечна Япония. Това са хора, които изобщо не са в “кухнята”.
МИЛЕН ДИМИТРОВ