Георги Драгоев е победител в анкетата на БЛИЦ за най-добър футболен тв коментатор на 2015 година. Той получи наградата си днес - плакет, изработен от фирмата на бившия съдия Детелин Баялцалиев.
Представителят на Нова телевизия и Диема няколко години се разминаваше с първото място. Сега обаче Драгоев триумфира по безапелационен начин. Ето как протече интервюто ни с него.
 
- Кажете нещо повече за себе си?
- Роден съм в Русе на 30 юни 1974 година. Завършил съм Математическата гимназия в родния ми град, а след това и българска филология в СУ „Климент Охридски” в София.

- Как протече кариерата ви на журналист?
- Започнах през 1993 година във вестник „Континент” като стажант. След това бях назначен на работа в „Меридиан Мач” точно преди световното първенство по футбол през 1994 година. Там бях до 2002 година с някои прекъсвания. В „Диема” съм от 2003 година до днес.
 
- Ще разкриете ли клубните ви пристрастия?
- Привърженик съм на три отбора - Дунав (Русе), Славия и Арсенал.
Chuguna 2_6.jpg
- За Дунав е ясно, но защо Славия?
- Семейна традиция. Дядо ми беше фен на „белите”, брат ми също подкрепя Славия. Освен това в момента живея до стадиона на клуба. Това е приятно съвпадение.
 
- А защо Арсенал?
- Когато започнах да се интересувам от футбол в средата на 80-те години, повечето ми приятели бяха привърженици или на Ливърпул, или на Евертън, тъй като в този период двата тима доминираха в Англия. Аз обаче реших да си избера друг отбор. Арсенал грабна окончателно сърцето ми през пролетта на 1989 година, когато спечели по изключително драматичен начин титлата. Решителният двубой беше с Ливърпул на „Анфийлд”. За да станат шампиони, „артилеристите” трябваше да победят с два или повече гола разлика. До 75-ата минута резултатът беше 0:0, когато Алън Смит отбеляза и Арсенал поведе. При това положение първото място пак оставаше за Ливърпул. Буквално в последните секунди Майкъл Томас вкара второто попадение, което се оказа историческо. Арсенал не само спечели с 2:0, но и стана шампион на Англия.
 
- Кое е по-лесно да коментирате – български или английски мач?
- Искам да уточня, че не съм коментирал мачове от „А” група, а само на български отбори в европейските клубни турнири. И в интерес на истината, никога не им бях на късмет. Подозирам обаче, че е по-лесно е да коментираш английски мач, защото там има повече екшън, динамика и интрига.
 
- Помните ли първия ви мач в ефир?
- Разбира се. Беше през есента на 2003 година, играеха Портсмут и Арсенал. „Помпи” поведе с гол на Теди Шерингам. По ирония на съдбата трябваше да коментирам попадение на бивш играч на Тотнъм във вратата на „артилеристите”. Двубоят обаче завърши 1:1. Робер Пирес спечели дузпа след страхотна симулация и така „топчиите” се добраха до едната точка.
 
- Как контролирате емоциите си, когато коментирате мач на Арсенал?
- С чисто сърце мога да кажа, че пристрастието ми остава извън кабината. Единствената емоция, която влагам, е към интригата и любовта към футбола.Това го заявявам повече от категорично.
 
- Гафове в ефир?
- Имало е, разбира се. Имало е случаи, когато съм обърквал името на даден футболист. Понякога речта ми се е препъвала, изразявал съм се неясно. При спорна ситуация съм бил твърдо убеден, че примерно има дузпа, но впоследствие се е оказвало, че съм сбъркал и че коментарът ми не е бил точен. Но това на нормални неща. Едва ли има някоя колега, който да не е сблъсквал с подобни проблеми.
 
- Професията ви деградира или прогресира?
- Мисля, че прогресира, защото все повече и повече футбол се излъчва в България – вече се предават всички мачове от нашето първенство и много двубои от най-интересните шампионати в Европа. Това дава шанс на новите колеги да се изявяват пред микрофона. Мисля, че колкото повече различни гласове и различни подходи към коментара има, толкова по-добре. Най-малкото заради разнообразието.
 
- Новата вълна журналисти?
- Мога само да ги поздравя за страстта, с която влизат в професията, и за старанието, което полагат. И съм убеден, че и зрителите са доволни от младите момчета. Тук е мястото да вмъкна нещо много важно за мен -
гледам на наградата не само като индивидуално постижение, а като успех на целия ни екип. Включително и на най-новите журналисти в него.
 Chuguna 1_8.jpg
- За финал ще ви помоля да дадете вашата прогноза - кой ще е шампион на Англия и кой ще спечели останалите два трофея ФА Къп и Купата на Лигата?
- Мисля, че шампион ще е Манчестър Сити. Ако Арсенал все пак стане шампион, това ще е най-неубедителният тим на „топчиите” от ерата „Арсен Венгер”, стъпил на върха. Челси е моят фаворит за Купата на Англия. За разлика от повечето отбори още в първия си мач срещу Скънторп те излязоха с най-добрия си състав. Което ясно показа, че това е голямата им цел. Сините са най-мотивирани в турнира и поради тази причина смятам, че са с най-големи шансове да спечелят трофея. Що се отнася до Купата на Лигата – прогнозирам триумф на Ливърпул. Най-вече заради Юрген Клоп. За много треньори Купата на Лигата е първият трофей в Англия и имам предчувствието, че германецът ще продължи тази традиция.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ