ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Двама от най-образованите футболисти в българския професионален футбол  Мартин Сораков и Чунг Нгуен До дадоха интервю за БЛИЦ. Мартин завърши столичната немска гимназия с много висок успех, а вторият е възпитаник на Американския колеж. 

Играчите на Славия застанаха  пред камерата на БЛИЦ TV и в разговор с управителя на медията  Ивайло Крачунов разговаряха по суперлюбопитни теми за футбол, социални мрежи и личния им живот. . 

- Марти, какво е футболът за теб?
- Футболът е моят живот. Това е нещото, което ме води напред. 
Чунг: Футболът е на първо място в живота ми. С това мисля да си изкарвам прехраната и е най-важното нещо за мен. 

- Много хора обаче са на мнение, че футболистите се занимават със социалните мрежи и те са №1 за тях - "Тик Ток" и "Инстаграм". Каква е истината?
Сораков: Голяма част от ежедневието прекарваме в социалните мрежи, тъй като те са част от живота ни, доста от новините намирам в тях. Освен в социалните мрежи, гледам да прекарвам доста време и с моите приятели, семейство, приятелката. И през останалото време се стремя да се усъвършенствам във футбола доколкото мога.

- Чунг, ти колко време прекарваш в "Инстаграм" и "Тик Ток"?
- Живеем в такива времена, в които социалните мрежи са ключови. Там контактуваме с различни хора и се забавляваме. Аз на ден прекарвам по два-три часа в социалните мрежи. Те са вече важен елемент в живота на всеки човек.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

- Какво трябва да се промени в България, за да могат условията да станат такива, че и футболът да се развива и да върви напред?
Сораков: На първо място бих казал, че трябва да се вложат доста средства в подобряването на инфраструктурата - да се изградят хубави бази и терени. Също така би било доста хубаво, ако може самите треньори да бъдат някак си, не че не са образовани, но да получават повече и повече информация - и на теория, и на практика, за да могат след това да я предадат на футболистите си.
Чунг: Трябва да променим мисленето и нашия манталитет, тъй като изоставаме доста повече от другите държави. Ние, българите, не се подкрепяме особено. Очакваме да се провалим. Например, очакваме националният отбор да се провали. Няма никакви очаквания към мъжкия национален отбор, това наистина трябва да се промени. Както каза Мартин Сораков - трябва да се подобрят и терените, за да се помогне на футболистите да се развиват - и футболно, и ще се чувстват по-комфортно, когато играят. 

- А защо забелязваме на българските стадиони толкова много негативизъм, толкова много псувни към футболистите, вместо хората да изпитват удоволствие, както е в Германия, Италия, Испания, Франция и Великобритания?
Чунг: Нашето мислене е много по-различно. Ние обичаме да солим другите хора, не се подкрепяме. Очакваме само провал и това изобщо не е хубаво. 
Сораков: Бих се съгласил с Чунг, като бих добавил, че главно в България хората първо се фокусират върху негативното, вместо да видят позитивното. Например, в дадена ситуация някой може да е направил няколко хубави неща и едно лошо - хората ще забележат лошото, а хубавите ще останат настрани.

- Има два варианта в човешкия живот - човек да променя средата, в която живее, или средата да го погълне. Какъв пример бихте дали на младите хора в България от първо лице?
Чунг: Винаги съм се стремял да бъда позитивен човек. Нямам за цел да съм пример на останалите около мен, но винаги съм се опитвал да бъда добър. Това е наистина много важно нещо, на което родителите са ме научили - да бъда добър, и това наистина ще ти помогне в живота и в бъдеще. 
Сораков: Бих казал на младите да не се фокусират толкова върху чуждото мнениe, да си поставят цели и стъпка по стъпка да ги изпълняват. И да се фокусират главно върху позитивните неща. 

- В България много хора, специално по-младите като вас, гледаха филма "Под прикритие", и двама от героите им станаха любими - Иво Андонов и Джаро. И на вас ли са ви любимци или имате други фаворити?
Сораков: Аз не съм изгледал целия сериал и заради това не са ми любими тези актьори, предпочитам други. Например, гледал съм "Бягство от затвора", това ми е най-любимият сериал, и подобни. Харесвам сериали, в които има развръзка - с грабежи, например, това ми е интересно.

- В момента Славия трета седмица е на лагер, гледал си "Бягство от затвора", би ли играл филма "Бягство от лагера"?
Сораков: След 20 дни в Турция със сигурност бих искал да се прибера в България. 
- Предстои скоро да излезеш под гаранция, така че желанието ти ще се сбъдне.

- Чунг, ти гледа ли "Под прикритие"?
-
Любимият ми български сериал и един от най-любимите сериали като цяло. Изгледал съм всеки епизод, два пъти съм гледал сериала даже. Имам голямо уважение към тези актьори, защото много добре са си изиграли ролите. Любимият ми герой в сериала е Куката - най-забавният човек, който съм гледал по телевизията. 

- Искаш ли да се запознаеш с него?
- Със сигурност, бих се снимал с него, бих му взел автограф. Той ми е любимият герой. 

- Имате ли любими книги, които да четете в свободното време след тренировките?
Сораков: Да, на лагера си взех книгата на Юрген Клоп, разказва за живота му.
Чунг: Аз като Сораков обичам да чета биографии на футболни легенди и личности в спорта.

- Коя ти е любимата биография и кой живот на голяма футболна личност ти е най-интересен?
Чунг: Обичам да чета за футболист, които в началото са имали много труден живот и са успели да стигнат до върха, до най-големия футболен форум, и са пенсионирали родителите си. Биографията на Пеле ми е любима. 

- Марто, ти имаш ли освен Клоп, друга футболна личност, на която се възхищаваш?
- Да, и аз като Чунг съм чел доста биографии на футболисти, но на Златан Ибрахимович най-много ми остана в съзнанието. В началото е имал изключително труден живот, с баща си не се е разбирал, майка му е трябвало да издържа цялото семейство. Златан има доста братя и сестри, било е много трудно, но е успял да направи страхотна кариера и да осигури живота на семейството си.

- Достатъчно внимание ли обръщат българите на семействата си? Виждаме, че зачестяват случаите на домашно насилие, дори на убийства, хората стават все по-агресивни. Как би могла тази агресия да се превърне в позитивна енергия?
Сораков: Сложен въпрос. За жалост наистина доста често се среща агресията - и вкъщи, и не само. Не съветвам никой да го прави, не е хубаво. По-добре е да си намерим хобита и интереси, в които да вложим тази агресия.
Чунг: По тази тема аз съм сигурен, че всеки ще е съгласен с мен. Агресията никога не е решение, даже създава още повече проблеми. Съветвам хората да бъдат по-спокойни, да видят дали реално има подобрение от агресията, и ако видят, че няма - няма смисъл да я показват.

- Да излезем малко извън пределите на България. Кое е любимото място, което Мартин иска да посети, и да заведе приятелката си?
Сораков: Изключително много са местата. Зимата ходих на две-три места и вече правя планове за следващата зима. Искам да посетя Дубай.
Чунг: Искам да посетя страна извън Европа. Мечтано място е някой остров като Малдивите, на топличко.

- А на кои места искате да бъдете трансферирани след няколко години?
Сораков: Мечтите на всеки футболист достигат до небето. Най-мечтаното ми място е Висшата лига. Като за начало си поставям нещо по-реалистично, близо до Англия, но малко по-надолу - Белгия, Холандия, някое от тези първенства би било подходящо.
Чунг: Мечтая да играя в отбор в Западна Европа, там са най-развити, най-много хора гледат футбол, атмосферата наистина е различна и човек трябва да я усети.

- Кой е най-известният стадион в Европа, който до момента сте посещавали?
Сораков: "Камп Ноу".
Чунг: Посещавал съм историческия "Олд Трафорд" - стадионът на Манчестър Юнайтед, великолепен е. Бях на екскурзия. 

- Коя е световната звезда, с която бихте желали да си партнирате на терена един ден?
Сораков: За мен най-добрият футболист за всички времена и мой идол е Лионел Меси.
Чунг: Той ще остарее, не знам дали ще успееш да го видиш. Аз бих играл с Фил Фодън, той е млад, близък по години с нас, мечтая да играя с него.

- Любители ли сте на бързите скорости и какви зверове на четири колела искате да карате един ден? 
Сораков: Със сигурност съм любител на бързите скорости, в момента притежавам Ауди, това ми е любимата марка. В бъдеще искам отново да карам Ауди, но по-бързичка да е, например RS7.
Чунг: И аз имам книжка, обичам да натискам педала малко повече. Мечтаната ми кола е Порше Кайен.

- Какво е за вас приятелството?
Сораков: Нещо, което бута света като цяло напред, нещо изключително важно в живота на всеки, нещо без което никой не може.
Чунг: Приятелството - това са хората, които те подкрепят и ти дават опора. За тях играеш, те са ти мотивацията. Без тях няма живот, не може да го усетиш, с тях е смехът, забавлението, всичко е с тях. Те те бутат. 

- Какво давате на приятелите си като качества, подкрепа, чувства?
Чунг: Това, което и те ми дават - подкрепа, опора, съвети, винаги съм позитивен. Да, понякога се карам с приятели, но навсякъде го има, случва се. Но се стремя да бъда позитивен като цяло към близките ми хора.
Сораков: Аз като него на първо място гледам да помогна, когато има нужда. Да съм искрен и честен с тях. 

- За какво мечтаете?
Чунг: Мечтая да стана първо голям футболист и да пенсионирам родителите си. Това ми е главната цел в живота. Да ги водя на хубави места.
Сораков: На първо място да изградя здраво и стабилно семейство, с няколко деца, на които да се радвам, и на второ място да направя добра кариера, както тук, така и зад граница.

- Какви са пожеланията ви към по-младите футболисти, които следват вашите стъпки?
Сораков: Да натискат здраво, да се трудят много и трудът им ще бъде възнаграден в даден момент.
Чунг: Съветвам ги да тренират здраво, да не спират да мечтаят, да не спират да работят.

ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ