Американският фигурисист Джони Уиър, който открито призна, че е гей, обяви, че почита празника на жените – 8 март. 26-годишният бронзов медалист от световното първенство през 2008 г. разкри, че планира да участва на олимпийските игри в Сочи през 2014 г.
 
– След олимпийските игри във Ванкувър не участвате в състезания. С какво е запълнена програмата ви?
– Работя като продуцент на оригинално шоу, където заедно с фигуристите участват и звезди като Лейди Гага и Елтън Джон. Изявявам се на модния подиум. Имам разработена собствена колекция от чанти. В Съединените щати издадоха автобиографията ми.
 
– В Русия сте за рождения ден на Алексей Мишин, който съвпада с международния ден на жената. В тази страна това е голям празник.
– В Америка не празнуват този празник, въпреки че корените му са оттам. Моята бивша треньорка Галина Змиевская ми е говорила, че 8-ми март е голям празник в Русия. Уважавам този ден и поздравявам всичките си приятелки жени.
 
- Какви са плановете ви за олимпийските игри в Сочи?
-  Много искам да участвам на Олимпиада в Русия. Говоря руски, имам много познати руснаци, не само треньори и фигуристи. Чувствам се руснак по душа. Това е една мечта, която е осъществима.
 
– Колко често се появявате на леда?
– Толкова, колкото да поддържам форма и да се готвя за шоуто. Искам да участвам на олимпийските игри в Сочи, но с 2-3 тренировки на седмица това е трудно. До 2014 г. обаче има доста време. Сега съм надебелял и е трудно да подготвя сериозна програма.
 
– Преди игрите във Ванкувър Евгени Плюшченко разработи сериозна диета, която му позволи да отслабне с 10 кг. Ще го помолите ли за помощ?
– Не мисля, че той ще се съгласи да разкрие тайната си. А и аз зная най-добрия начин да отслабна – трябва да престана да ям толкова много.
 
– В автобиографията си признахте открито своята нетрадиционна сексуална ориентация. Тази книга ще излезе ли и на други езици?
– Естествено. Още в самото начало говорех с моя издател, че трябва да бъде преведена на японски и руски. Това много важно за мен. Искам хората да разберат не само, че съм гей, но и да научат за моите успехи във фигурното пързаляне, шоубизнеса и модата. Не е важно с кого спи Джони Уиър, а какъв човек е./БЛИЦ