Мирослав Спасов е един от най-бързите българи. Известният с прякора Белия кениец софиянец заслужено обира овациите след маратона в Берлин, където постигна страхотен резултат. 29-годишният Спасов пробяга класическата дистанция от 42 километра и 195 метра за 2 часа, 20 минути и 19 секунди! Над 10 години  не е регистрирано по-добро постижение в маратонската дистанция от българин.

Спасов, който е национален шампион на маратон, даде интервю за БЛИЦ Live, след завръщането от Берлин: 

Разказа подробно как е протекла подготовката му. Приема "офертата" на Йоло Николов и Милица Мирчева и...

"Бях легендата на "Пътеката на здравето" в Банкя, където бягах почти всеки ден. Планинското бягане не ми върви толкова, обичам да бягам на скорост - на писта, на асфалт. Влюбен съм в маратоните, искам още да подобрявам времето. На европейско ниво съм още далеч", започна Спасов.

"На маратона в Ротердам, където ми беше старото лично постижение, тръгнах с амбицията за 2:20 часа, мислех, че съм готов. Впоследствие си помислих за 2:15 часа и фалирах жестоко. Не пих достатъчно вода, бях преуморен... Разбрах, че няма да го бъде и просто бягах за под 2:30 часа. На 30-ия километър намерих бутилка с някаква течност - на елитните състезатели, взех я и започнaх да пия, тъй като нямах гел в себе си. На 32-ия ми дойде силата, успях да натисна и да финиширам за 2:26:40 часа. Не беше силно бягане и не бях горд с това бягане, и поисках скоро да го подобря", разказа 29-годишният софиянец. 

"Маратонът в Берлин е нещо велико, не може да се опише с думи. Там е най-бързото трасе в света, поставени са 13 световни рекорда. Tази година беше специално - 50-то издание. Стартираха 58 212 човека. Бях впечатлен от емоцията" (7:25 мин.)

"Със скоростта, с която бягам - 3:20 минути на километър, не може да се пие вода в чашка. Да, бързо е. И аз не вярвах, че ще мога да поддържам това темпо 42 км" (8:35 мин.)

"Към групата, за която се закачих, имаше един кениец - пейсър. Бягах с две японки, които са на олимпийско ниво" (9:16 мин.)

Отчита, че не е приел достатъчно енергийни гелове, което му пречи "да натисне" още повече в последните километри в Берлин - "Бях убит, последните километри бяха много трудни. Нямах сили да натисна повече" (9:50 мин.)

Атлет с прякор Терминатора му е помагал по трасето в Берлин (10:45 мин.) 

"С всичко сме назад, спортът ни не се подкрепя така, както е в чужбина. Майка ми ми помага с финансите, когато имам затруднения. Разочарован съм малко от федерацията, че не поемат поне разходите по пътуването, хотел и таксата за състезанието" (12:35 мин.)

"Аз съм единственият българин с такива обувки", разказа Спасов и показа маратонките "красавци", с които бяга в Берлин. Трудно обаче се сдобива с тях, цената им е над 800 лева. Съдейства му добрият му приятел, също част от отбор "Жулистан" - Александър Спасов. (14:40 мин.) 

"Маратонът в Берлин е вълшебно място, догодина пак ще съм там" (20:40 мин.)

"Подготвяйки се за маратона в Берлин реших да вдигна обема и стигнах до 210 километра на седмица. От 11 години съм бегач, може би вече съм пробягал 50 хиляди километра" (22:30 мин.)

"След 30-ия километър в Берлин имах проблеми с корема. Гадеше ми се, три пъти повръщах. Стисках зъби и резултатът си дойде. При дългите дистанции изпадам в медитация и просто губя представа за време. Само тогава мога да направя мечтан резултат" (23:50 мин.)

"Трасето много ми хареса, но нищо не видях" (25:22 мин.)

"Невъзможно е българин да участва в маратона на Олимпиада. Нормативът е 2:06 часа. Само трима бели в цял свят могат да постигнат този резултат" (26:05 мин.)

"Много искам и скоро ще отида в Кения", завърши Спасов.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ