Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун даде интервю за немския таблоид „Билд” четири дни преди старта на новия сезон с Гран при на Австралия на пистата „Албърт Парк” край Мелбърн. Състезанието е в неделя сутринта от 08:00 часа българско време. 82-годишният британец иска да види скоро жена пилот във Формула 1 и се надява Михаел Шумахер да се завърне като шеф на някой отбор. Екълстоун смята Мерцедес за таен фаворит този сезон, а в същото време посъветва Себастиан Фетел да завърши кариерата си в Ред Бул и да не мисли за евентуален трансфер във Ферари.

- В САЩ жена като Даника Патрик вече участва популярните серии Наскар. Кога ще видим първата жена във Формула 1?
- Даника би могла да се съревновава и във Формула 1, вече го доказа. Тя има всичко, от което един пилот се нуждае. Всички предпоставки, които ги има срещу жените в моторния спорт, тя го опроверга. Колко е възрастна?

- На 30 години…
- Мога да я разбера, че на 30 години не би искала да дойде във Формула 1. Тя вече е звезда в САЩ и във Формула 1 няма да стане по-голяма.

- Колко дълго ще продължи търсенето на жена, която да седне в кокпита?
- От години търся жена.

- Още през 1972 година Вие бяхте шеф на отбор във Формула 1. Как би изглеждал този тим през 2013 година, ако бихте могли отново да го съставите?
- По всяка вероятност първо трябва да видя кого бих могъл да натисна най-много за заплатата. Бих бил щастлив да имам Себастиан Фетел в моя тим. Харесвам го много и се разбирам страхотно с него. След това бих взел за негов съотборник Фернандо Алонсо или Люис Хамилтън. Технически бих предпочел инженерния екип на Ред Бул, а Кристиан Хорнер, шефът на Фетел, бих взел за мениджър на отбора.

- Мерцедес е смятам за тайния фаворит….

- Мерцедес показа по време на тестовете, че като отбор те вече са станали по-добри. Това има връзка и с привличането на Люис Хамилтън и не бива да се счита като обида за Шумахер. Люис вдъхновява отбора. Казах на Мерцедес: Ако вземете Люис, ще получите в бъдеще точния екип от хора, които вярват, че от този момент нататък ще работят за тим на победители.

- Люис Хамилтън води навсякъде новото си куче. Той дори е поискал от Вас билет за булдога си……

- Да, естествено. От мен да мине той може да вземе кучето си и на стартовата решетка преди състезание.

- При всички случай ще бъде красива снимка, когато кучето на Хамилтън повдигне крака си до болид на Ферари или Ред Бул……

- (Смее се) Аз съм голям фен на булдозите! Предложих на Люис дори да пазя кучето му, когато той се състезава. Тогава ще бъда като бавачка на кучето му и ще се разхождам с него.

- Себастиан Фетел получава все повече похвали от боса на Ферари Монтедземоло….
- Какво има да прави Фетел при Ферари? Няма никаква причина Себ да отиде във Ферари. Това е абсолютно друг тим, с друг манталитет. Те подхождат по съвсем различен начин към нещата. Себ би могъл да изкара цялата си кариера в Ред Бул. Той е щастлив там, а отборът му предоставя топ кола. Ще бъда потресен, ако Себ напусне Ред Бул.

- Какви слабости има още Фетел?
- Той мрази да губи. Ядосва се, когато прави грешки. Винаги го забелязвам, когато играем табла. Той играе добре, но не достатъчно, за да ме победи. Казвам му го винаги и той въобще не е щастлив. Липсва му моят опит и затова просто няма шансове. А той въобще не играе агресивно.

- Кога ще убедите Михаел Шумахер отново да се завърне във Формула 1?
- Аз и тогава му казах, че съм изненадан, когато се завърна като пилот. Не бих бил изненадан, ако се бе завърнал като шеф на отбор. Той е и си остава пилот. Иска да печели. Би бил много добър шеф на отбор. Нямам представа дали наистина ще го направи. Ще си го пожелая.