Българската федерация по баскетбол и решенията й продължават да будят недоумение. От известно време редица клубове са недоволни и поискаха оставката на шефа на съдиите Стефан Станев. Днес Дисциплинарната комисия наложи глоба на женските Хасково 2012 с 800 лева и “Левски” с 500. Наказанието на Хасково е след изказване на треньора Елена Станкова. Агенция БЛИЦ се свърза с ръководството на клуба. Ето какво каза специалистката пред екипа ни:

-Г-жо Станкова, как ще коментирате глобата от 800 лева, наложена на Хасково от Дисциплинарната комисия?
-За мен глобата като финансово изражение не означава нищо, но крие в дълбок смисъл друг аспект, включващ в себе си поредица от въпроси, нуждаещи се от адекватни отговори. Важно е да се знае дали управляващите се сезират от страх и гняв, замъгляващи съзнанието от реалната действителност, или са убедени в правотата на наказанията без да влагат лични пристрастия.

-Заставате ли зад думите си по адрес на федерацията по баскетбол?
-За да поясня - в интервю пред хасковските медии, нарекох Българска федерация баскетбол дефектна и сбъркана структура. За което БК Хасково бе глобен с 800 лева. След 40-годишния ми престой в българския баскетбол не е необходимо да се прави рентгенова снимка, за да се видят невралгичните точки и проблемни зони. Разбира се, че заставам зад думите си и големият проблем не е в паричната глоба, а във фактът, че никой от управлението на БФ Баскетбол не се поинтересува защо съм казала това. Налага се глоба не на човек, участващ активно в баскет живота ни, а все едно на неодушевен предмет. Практиката да се налагат наказания без да бъдат изслушвани страните е само елемент от дефектността на структурата. Имам редици примери, които да изложа като потвърждение на казаното от мен. 20 години след като България живее в свободна и демократична държава, се оказва, че 800 лева са достатъчни за затваряне на устата. Да ама не...

-Как ще коментирате президента на федерацията Георги Глушков, който сезира Дисциплинарната комисия?
-Господин Глушков е добър и симпатичен човек, което аз мисля чистосърдечно. Това в никакъв случай не е атака срещу Хасково 2012, но е атака срещу свободата на словото и срещу активни личности, застрашаващи спокойствието на управляващите в БФБ. Атаката е и в друга посока, което също е част от сбъркаността и дефектността. Не може 5 месеца след утвърждаване на БК Хасково 2012 като нов клуб и участието му в НБЛ-жени, както и ангажирането на близо 200 деца към баскетбола, нито един член на БФБ да не посети града и да не пожелае среща с ръководството на клуба и кмета на града. Това най-малко е срамота в днешните тежки условия. Моето мислене към г-н Глушков ще бъде абсолютно чисто, в момента, в който той ме убеди в поведението си, че върху неговите решения няма концентрация на влияние от определени фигури, които са известни.

-Коментарът ви за наказанието на “Левски” и как го съпоставяте спрямо вашето?
-Не искам да ги сравнявам, защото не смятам, че аз трябва да бъда наказана за мнението си, което в нито една от частите си не е обидно и персонално насочено. Ако наредбата предвижда за случая “Сребреница” наказание от 500 лева, следователно има дефектност в определяне размерите на наказанията и наредбата трябва да бъде променена незабавно, защото напрежението има опасност да ескалира в най-неподходяща посока. Не може хвърлен предмет и скандиране на етническа основа да тежат в дисциплинарния правилник с еднаква сила.

-Каква ще бъде политиката на БК Хасково по отношение управлението на федерацията и анархията в съдийството?
-Хасково 2012 ще иска прозрачно управление, ясни и точни закони и правила, които да са в еднаква сила за всички ангажирани в българския баскетбол. Ние имаме ясна визия за силна и работеща федерация, с интелигентни методи на управление и бизнес познания. За такова нещо са необходими личности с такива качества, които да имат високо ниво на комуникация с клубовете и приемане на позитивни идеи от тяхна страна. Що се отнася до питането ви за г-н Станев, виждам, че не само Станислав Станков поиска оставката му. Очарована съм от писмото на г-н Петър Георгиев, президент на БК Рилски спортист, в чийто редове напира недоволство. При тези обстоятелства всеки уважаващ себе си човек би било редно да си подаде оставката и това трябва да направи г-н Стефан Станев.

-Има ли корупция в съдийството на българския баскетбол?
-Има механизми и те ще заработят в най-скоро време и ще дадат отговор на въпроса ви. Фактите до този момент са потресаващи.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ