ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Българският шампион по футзал Амиго Северозапад се подготвя за домакинството на срещите от предварителния групов етап на Шампионската лига. Мачовете ще се проведат в периода 23-26 август в зала „Арена София“ (бившата „Арена Армеец“). Треньорът на родния първенец Делян Койчев даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ за предстоящия турнир, подготовката и очакванията за представянето на отбора.

- Господин Койчев, разкажете малко за Амиго Северозапад, който ще бъде домакин на турнира от Шампионската лига през следващата седмица в София?
- Нашият отбор е създаден преди две години, но имаме много опитни играчи. Ядрото е от бивши състезатели на Левски София Запад. Аз още от самото начало съм в отбора. Амиго Северозапад участваха на мини футбол, но решиха да направят отбор по футзал. Познавах се момчетата и ме поканиха за треньор. Аз съм един малкото в България, които имаме лиценз за наставник по футзал. Мой помощник е капитанът на отбора Владимир Бахъров. Въпреки че, тимът е само на две години, спечелихме две шампионски титли. До момента не се беше случвало софийски състав да стане шампион в две поредни години. Обикновено титлите, с малки изключения, печелеха варненските отбори.

- Какви върви подготовката на отбора за турнира?
- Преди началото на турнира в „Арена София“ си имаме своите проблеми. Микита Тменов, който ни беше най-добрият състезател през миналия сезон, си замина за Украйна. Основният ни играч Павлин Кузов е с контузия и няма да играе. От игрова гледна точка това са ни проблемите. Тренираме усърдно. Има настроение в отбора, ще играем в Шампионската лига. Готвим се, всичко ни е осигурено. Имаме двама нови украинци – Петро Сенюк и Васил Кефа. Взехме и бразилеца Луис Фильо. Това са професионални състезатели, които се надяваме да вдигнат нивото ни. Всички останали играчи, включително и треньорите, имаме други професии и футзалът ни е хоби.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

- Какви са вашите противници и кой може да се определи като фаворит според предварителните прогнози?
- Нашите съперници са Диамант (Линц), АСА Тел Авив Оулс и Йоребро. Австрийският и израелският тим също като нас са полуаматьори. Шампионът на Швеция е професионален клуб. Имат 3-4 бразилци. През миналата година са преминали първия предварителен кръг и са играли в основната групова фаза. На 23 август играем с Диамант (Линц) от 18:00 часа, а на следващия ден и в същия час срещаме израелците. Последният ни мач е на 26-и от 14:00 срещу Йоребро. Амбицирани се да победим в първите си две срещи и срещу шведите да бъде един финал за първото място. Иска ми се да спечелим турнира и да продължим напред. Това ще е голям успех за българския футзал.

- Обяснете за незапознатите читатели по какъв начин се провежда Шампионската лига по футзал?
- Първите отбори във всяка от осемте групи на предварителния групов етап и един от завършилите на второ място (натрупал най-добри показатели) се класират за основния групов етап. Тогава се включват най-добрите отбори в Европа. Сред тях са Барселона, Бенфика, Спортинг (Лисабон) и Кайрат (Казахстан), който разполага с вероятно най-добрия вратар на футзал в света. След това се формират четири групи с по четири отбора, които излъчват участниците във финалната четворка.

- Много хора практикуват футбол на малки вратички и има доста отбори и турнири по минифутбол. По какво се различават двете разновидности на футбола?
- Има съществена разлика между футзала и минифутбола. У нас минифутболът е масов, но там приятели се събират и играят един час на седмица. Футзалът е по-високото ниво, при нас има тренировъчен процес. Винаги каня играчите по минифутбол да гледат наши мачове. Може да научат някои нови движения и тактически ходове. Искам да обърна внимание на факта, че нашият спорт е 12 пъти по-динамичен от обикновения футбол. Нашите състезатели играят 12 пъти по-често с топката от футболистите. Статистиката показва, че в английската Висша лига футболистите имат средно по 2-3 секунди да получат топката и да отиграят. При футзала времето е много по-кратко. Всичко става за по-малко от секунда. В нашия спорт в рамките на една минута може да има три голови положения пред едната врата и три пред другата.

- Какво извън мачовете могат да очакват хората, които ще посетят турнира в „Арена София“?
- Каним всички, които имат интерес да посетят мачовете. Цената на билета е 5 лева, а за деца до 12 години е безплатно. Всички приходи от билети и други инициативи, които ще се проведат, ще отидат за благотворителна цел за лечението на осемгодишната Поли, която се бори с детска церебрална парализа. Поканили сме детски школи от София да посетят турнира. Ще има подаръци. Чрез томбола ще излъчим човек, който ще получи екип на Амиго Северозапад. Ди джей ще подгрява и весели публиката. Предвидили сме и други забавления. Надяваме се да стане шоу. Мачовете от турнира иначе ще се излъчват от БНТ и хората, които не могат да дойдат в залата, ще могат да гледат по телевизията.

- Какви са основните проблеми, с които се сблъсква българският футзал?
- Имаме си нашите проблеми. Много малко са залите, които може да се ползват за футзал. В София играем в хандбалната зала на НСА, а във Варна ползват зала „Владислав“. Има хубави зали в Габрово, Велико Търново и Бургас. Има потенциал да се развиват отбори по футзал в тези градове. Трябва обаче желание и пари. За сравнение ще кажа, че в Сърбия всяка общината дава пари за развитие на местния клуб по футзал. Това позволява да имат стотици отбори, които са разделени в три дивизии. Първата е абсолютно професионална. Ние сме далеч от подобно равнище. Въпреки че футзалът не е особено популярен вид спорт в България, трябва да отбележа, че у нас поддържаме едно средноевропейско ниво.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!