Емил Велев е сред хората, които познаваха най-добре легендата Васил Методиев. Именитият треньор почина днес на 84-годишна възраст. Кокала е част от генерацията "сини" юноши, водена от Шпайдела и пожънала големи успехи.

Левски начело с Васил Методиев и в състава с Велев, Борислав Михайлов, Наско Сираков, Божидар Искренов, Николай Илиев и др. завоюва три шампионски титли - 1984, 1985 и 1988 г., като през 1984-а постига и требъл (печели още Купата на България и Купата на съветската армия).

Емил Велев се шокира, научавайки от БЛИЦ за кончината на легендарния треньор: 

- Г-н Велев, търсим ви заради кончината на големия Васил Методиев...
- Какво? Починал ли е!? Ееееее... Наскоро говорихме за Левски. 

- Кога се видяхте за последно?
- Не беше отдавна, в квартала се засякохме. Добре беше за възрастта си, нямаше индикации да има нещо. Не съм чувал да е боледувал. Живееше в София, в "Белите брези". Преди ходеше често и на вилата над Говедарци. Много хубаво му беше там - на чист въздух сред природата в Рила.

- Какво си говорихте за любимия Левски?
- За играта предимно. Разказа ми, че гледа мачовете, следеше постоянно какво се случва в Левски. Не ходеше на "Герена", на възраст бе все пак. Притесняваше се за състоянието на отбора и цялостната организация в клуба. Но ние, които не сме в кухнята на Левски, не знаем как стоят нещата.

- Кои са най-ярките ви спомени с Васил Методиев и бихте ли разказали някои случки с него?
- О, много са. Имам безброй спомени с него, най-вече радостните мигове покрай успехите ни в Левски. Първо Добромир Жечев започна да ме налага при мъжете, след което Шпайдела ми даде по-сериозен път в професионалния футбол. 

- На всички e ясно, че беше отличен и много успешен треньор. Какво не се знае за него?
- Отличен специалист наистина. Стриктен, дисциплиниран, страшно много държеше на реда в отбора. Извън терена не ни е налагал много голям контрол, но ние си спазвахме нещата.

- А като човек какъв беше? 
- Шегаджия. Доста често ни e разсмивал. Позволяваше си да го прави и в тренировките, и по време на лагерите също. Не беше от тези треньори, които да са много мнителни. 

- Мнозина го считат за най-великия треньор, водил Левски. Подкрепяте ли това мнение?
- Левски е имал доста добри треньори, но той се отличаваше. Предимно със смелостта си. Дори, когато се изправяхме срещу по-добри отбори, не залагаше на защитен футбол. Караше ни да играем офанзивно - доста атакуващо, за да постигнем някакъв успех. Това го отличаваше. Искаше да сме много агресивни. Без агресивност нищо не може да се постигне. Видяхме Левски в Кипър - играха добре, но нямаше необходимата агресия и резултатът е ясното доказателство - загуба с 0:3. 

- Може ли Левски да сътвори чудо в реванша този четвъртък?
- Винаги има шанс, надеждата умира последна. Има немалко примери, когато са ставали обрати след загуба с 0:3 в първата среща. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Екипът на БЛИЦ изказва искрени съболезнования към близките на Васил Методиев! Поклон пред паметта на Шпайдела!


Васил Методиев като наставник на Левски се поздравява с легендарния треньор на Милан Ариго Саки преди срещата между двата отбора в турнира за купата на европейските шампиони (КЕШ) през 1988 г. ("сините" записват загуби с 0:2 и 2:5):