Емил Велев гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Последният треньор, който направи Левски шампион на България, коментира последните новини, свързани с бъдещето на „сините“ и плановете за инвестиции на загадъчния Джоузеф Диксън. Като футболист Велев е трикратен шампион на България и двукратен носител на купата на страната в един от най-силните отбори в историята на Левски. След триумфа си с титлата през 2009 г. така и не получи покана да работи отново на „Герена“. За сметка на това дочака такава от Левски (Лом) – проект, с който се захвана наскоро.


- Емо, здравей! Отново си треньор на Левски, но от Лом. Още ли е затворена вратата за родния ти клуб?
- Явно още е затворена. Не, напротив – винаги съм бил приет в синята общност. За мен това, което е било, което съм извършил там и като футболист, и като треньор, смятам че хората го помнят. Ето, имаше годишнина от последната шампионска титла – 12 години от този момент.

- Един президент на футболен клуб често казва: „Къде е Лом, къде е Лондон…“
- (Смее се) От първия път ще позная кой е този президент, леко закръглен, г-н Стефанов. Мисля, че Лом е един много хубав град. Навремето по крайбрежието на Дунав е бил един от градовете, в които са идвали много чужди посетители от Австрия, от всякъде.

- Замислял ли си се защо си нежелан в Левски от ръководството?
- Не мога да визирам само едно ръководство. От всичките ръководства досега. Не знам, нямам обяснение. Наистина никой не ме е търсил след тази шампионска година. Единствено имах впечатлението тогава, че Боримиров може би искаше да ме върне в Левски, когато сложи Ники Митов и това беше. Иначе допирни точки с почти никой не съм имал. Когато трябваше да дойде Аврам Грант, Спас Русев ми написа съобщение, че аз ще бъда в неговия щаб. Това беше единственият допир тогава.

- Гледа ли пресконференцията на потенциалния инвеститор Джоузеф Диксън?
- Много несериозно, даже не можах да я изгледам изцяло.

- Не му ли вярваш?
- Не, в никакъв случай! Няма как да буди надежда този човек в мен! А и в нормалните хора!

- Кое те кара да се съмняваш в намеренията му? Той гарантира нов стадион, търговски център, който живеещите наоколо в квартала хора ще посещават…
- Аз същото мога да го гарантирам. Бих докарал такъв фонд с 300 милиона.

- С 50 млн. отгоре.
- Да, с 50 млн. отгоре и ще направя три училища, две детски градини, няма да пипам парка и ще направя два мола и отгоре стадион. Мисля, че ще стигнат тези пари.

- Какво не успя да чуеш в това изявление на този инвеститор?
- Такива пресконференции сме гледали много, но толкова несериозно да е звучала тази, просто няма прецедент. Не знам, може би хората, които наистина много обичат Левски, вярват че това нещо може да се случи в днешния свят. Една фирма българска, която била в Америка и неговата фирма, която е в Лондон, ще е шапката на тази фирма. Трябват конкретни имена, конкретни фирми, редовни ли са те, как се движат, с какво се занимават. Много е лесно да се хвърля в пространството една сума и да се каже: „Аз отивам сега в Америка, понеже физически трябва да съм там, за да тръгнат потоците от пари.“ Нелогично е, просто несериозно. А и самият факт, че Сираков не беше на пресконференцията, тъй като той е притежателят на акциите на Левски и всички вярвахме в него и все още вярваме, че той може да спаси Левски и да го издигне там, където му е мястото, го нямаше на тази пресконференция...

- Защо според теб не присъства и какъв знак е това към „синята“ общност?
- Може да е бил неразположен нещо, болен. Аз друга причина не виждам. Това, което се изтъкна, че много голям интерес имало към този младеж да го видим… Аз изобщо не държа да го гледам! Особено в присъствието и на Благо Георгиев, и някакви „Поршета“, дето се разкарваха из „Герена“. То „Мазерати“, „Порше“ и други коли ще видим на всеки 100 м в София, не е нещо чудно.

- Може ли докато се вземат разрешенията за строеж отборът на Левски да фалира?
- Мисля, че взимането на тези разрешения е доста дълъг процес, доколкото аз знам. В България може да отнеме две-три-четири години, защото това е страхотен обем от данни, информация, къде ще бъде точно. Не знам някой с лека ръка да даде разрешение за това нещо. Ако това може да се случи толкова бързо, защото както каза и ти, Левски отива към фалит…

- Според теб може ли клуб като Левски да се самоиздържа, както спомена английският бизнесмен?
- Не вярвам.

- А какво трябва да се направи, за да се самоиздържа един клуб в България?
- Трябват си стабилни хора, бизнесмени, които разполагат с големи потоци пари и възможности, за да се издържа Левски, както ние го познаваме, както беше по времето на Чорни, след това на Батков. Виждаме, че Батков много добре се справяше с нещата, докато не му беше взет отборът.

- Но публиката също скандираше против Батков, ако си спомняш.
- Публиката си скандира против всички, така или иначе, всеки път. И в Англия скандират против шефовете на Манчестър Юнайтед, на Челси, на някои други големи грандове.

- Според теб някой излъга ли Наско Сираков да вземе акциите?
- Според мен, да. Но истината няма как да се разбере. Единствено трябва да я чуем от него.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- А замислял ли си се защо няма пари в Левски? Коя е причината клубът да натрупа дългове в размер на 30 млн. лв.?
- Наслагваха се тези дългове в годините. Спомням си дори и последната титла през 2009 г., клубът беше в много стабилно състояние. Просто нямаше никакви проблеми. След това се промениха нещата и тръгнаха стремглаво надолу, не знам поради каква причина. Дали имаше чужда намеса? Всички знаем за какво става въпрос. Виждаме, че след като дойде Сираков, той наистина направи огромни усилия да стабилизира Левски, но без такива ресурси няма как да станат нещата.

- Какъв въпрос би задал на Джоузеф Диксън, този млад инвеститор?
- По каква работа е в България? Това ми е единственият въпрос. И надали ще може да ми отговори. Ако е дошъл само за почивка… Да, те бяха на море с Благо преди една седмица. Мисля, че добре са си изкарали. Може би това е причината, която го е довела до България.

- Вярваш ли, че Станимир Стоилов ще се завърне в Левски, след като видя какво се каза на тази пресконференция на „Герена“?
- Мисля, че и преди тази пресконференция, Мъри дълбоко се е съмнявал, че ще се върне в Левски в това положение. Ако говорим, че той примерно има гаранциите, че ще се построи стадион, мол и тренировъчни игрища, това ще отнеме много време. Според мен той първо ще иска да види това нещо и тогава да се заеме с работа, което е нормално.

- Левски трябва да започне подготовка – как ще стартира тя?
- Предложих на Райко понеделник да викне момчетата. Божката ще извади конуси, шапки, топки и първите три-четири тренировки ще ги направят, няма проблем.

- Ще има ли футболисти Левски?
- Виждаме, че Юруков вече отиде в Арда (Кърджали). Другите също се разбягват, нямат сигурност, не знам. Ако още продължи този процес, не знам докъде ще стигне Левски.

- Според теб трябва ли Левски да фалира, за да се успокоят страстите?
- Според мен този процес малко закъсня, трябваше може би от самото начало да се премине към този ход – да тръгне Левски от началото. Щеше да е следван от многобройна публика, както стана и в ЦСКА. Спомняте си на финала, аз бях треньор на Монтана, те бяха във „В“ група и на финала имаше 35 хиляди фенове и те ни победиха. Може би същото щеше да се случи и с Левски. Но аз вярвам, че Сираков е имал други намерения. Други са били обещанията, че нещата ще се подобрят. Когато Тити още беше в еуфория и ходеше навсякъде по студията, че Левски ще се стабилизира, ще бъде този отбор, който ние го знаем и трябва да бъде, но видяхме, че нещата все повече потъваха и се стигна до тази комична ситуация с това момченце не знам от къде. Къде от Англия? Не се знае.

- Говорил ли си с Наско, откакто стана президент на Левски?
- Да, говорим си, почти всяка седмица се чуваме.

- Какво казва той за ситуацията?
- Има надежда да се оправят нещата. Той ми беше споменал пак за такъв голям фонд преди 6-7 месеца, че може би ще влезе, но засега това не се случва. Има надежда винаги! Надеждата умира последна, както се казва.

- Според теб докога публиката на Лески ще издържи?
- Който си е левскар, завинаги си е левскар, където и да отиде отборът. И в най-долните групи ще бъде следван от фенове. И когато е на най-високото ниво, пак ще бъде следван от фенове. В това не се и съмнявам!

- Обаче става така, че 12 години се празнува една титла…
- Е, силно казано празнува се, споменава се. Между другото във „Фейсбук“ имах над 1000 лайквания за титлата

- С всяка изминала година ще стават все повече – не смяташ ли?
- Да, този период е доста труден и не знам за колко време може би ще премине.

- Ако не успее в Левски (София), би ли говорил с Джоузеф Диксън да инвестира в Левски (Лом)?
- В никакъв случай!

- Защо? Там може би по-лесно може да се построи стадион и мол…
- Да, но надали самият Диксън ще знае къде се намира Лом. Там си има сериозни хора, които в момента се занимават със спорт и с футбол. И са големи запалянковци на Левски, между другото, семейство Гаврилови. Още от 80-те години, а и от преди това даже ходехме всяка година след първенството на събор там. И се стичаха толкова много хора да ни гледат и да ни се радват… Много хубаво сме си изкарвали. Този град заслужава да има футбол. Тази година ще се чества 100-годишнината на футбола в Лом.

- Защо се съгласи да водиш отбор от „Б“ група?
- Защото ми се вижда перспективно място. Място, на което хората искат да успеят, да имат свой отбор. Да се заразят децата, а знаете, че в този край е доста по-трудно. Най-близкото място до Лом е Монтана, където знаете се хвърлят доста средства в спорта. Така би трябвало да е и в Лом.

- С каква база разполага Левски (Лом)?
- Според мен имат абсолютно всичко. Естествено винаги може още повече. Както е казал Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Но имат необходимите условия за развитието и на младите футболисти, да се развие и детско-юношеската школа на Лом. Мисля, че е нормално място за правене на футбол.

- Стартира европейското първенство – кой според теб е най-близо до титлата? Симпатизираш ли на някой тим?
- Да, симпатизирам на Италия. Много хора казват, че Франция със сигурност ще спечели, но не мисля, че те са най-добрият отбор. Може би ще има изненади в това първенство. Говорят и за Македония, гледах им два-три мача, играят много стойностен футбол. Другите държави също имат какво да покажат. Но както казват хората – всички играят, а немците печелят.

- Виждаш ли някаква промяна в българския национален отбор, след като Ясен Петров застана начело?
- Според мен доста хаотично се провеждат там нещата. Сега изиграхме някакви три контроли за няма и шест дена. Според мен не беше толкова необходимо. Какво като играхме с Франция? Ние Франция сме си ги били преди и на „Парк де Пренс“, и в София. Според мен трябва да се направи една стратегия. Доста играчи се завъртяха, да се взимат в подготвителни периоди, да са по-дълго заедно и тогава вече да се почне с такива мачове. Защото видяхме, че примерно срещу Франция единствено и само се отбранявахме. Нямаше някаква стратегия да се атакува целенасочено. Добре, може да ти вкарат три-четири гола, както ни вкараха три, без огромно напрежение, нали? А ние имахме само една атака, в която можеше да изравним в края на мача. Трябваше много повече да се наблегне в такова естество, но… Ясен Петров е един добър треньор и добър специалист. Смятам, че може да изгради един боеспособен национален отбор с това моментно състояние на българските футболисти.

- С какви футболисти не разполагаме в националния отбор?
- Изобщо не може да става въпрос за сравнения. Как да направим сравнения със Стоичков, с Костадинов, Пенев, Сираков, Искренов? Няма вече такива лидери. И от по-младото поколение – Бербатов, Мартин Петров, Стилиян… Как да ги сравним? Няма лидери дори и в клубните отбори. И това е породено от тези чужденци, които се докарват в България в последните години. Това е безобразие! Спомням си ние като бяхме с Бардон, Тасевски… Това бяха истински лидери. Хайде покрай бразилците израснаха и Жоазиньо, и Зе Соареш, но имаше български лидери – Боримиров, Телкийски, Топузаков. Сега ги няма в българското първенство. Как да имаме лидери в националния отбор? Кажи едно име от националния отбор, което да е лидер! Дай ми пример! Васил Божиков? Няма лошо, три шампионски титли спечели с неговия Слован (Братислава), но и той не е лидер. Нямаме лидери.

- Изненадан ли си, че Борислав Михайлов се завърна начело на БФС?
- Не съм се изненадал. Знаех, че това ще се случи рано или късно.

- Смяташ ли, че ще има някаква промяна на Конгреса? Ето, кандидати са Димитър Бербатов, Христо Порточанов…
- Според мен Боби пак ще бъде избран. Той може би си е направил сметката с кого ще продължи да работи. Мисля, че ако е той, ще направи доста промени в Изпълкома и в цялата структура надолу.

- Смяташ ли, че Боби беше предаден от някой?
- Не мисля, не мога да знам такива подробности. Те си бяха там една групичка – Костадинов, Лечков, Венци Стефанов, Фурнаджиев и Камен Костадинов, който мисля, че вече не е. Сираков се оттегли, Гриша Ганчев се оттегли. Не мисля, че е бил предаден от някой. Лоша шега му изигра единствено и само мачът с Англия при 0:6, когато дали нарочно феновете почнаха да викат и стана този проблем, който се разду из цяла Европа.

- Сгреши ли като реши да се кандидатираш за депутат на миналите избори?
- Не, в никакъв случай! За мен беше предизвикателство. Интересно ми беше. Нахвърляха се доста теми, както и лично мои тези за развитието на аматьорския футбол, детско-юношеския футбол, в училищата какво трябва да се прави. Това нещо го развих и го има като програма. А дали вече след това ще се изпълни…

- А коя е причината да не попаднеш в листите за предстоящите избори за Народно събрание?
- Не знам, не съм имал коментари с хората.

- Как приятелите ти приеха решението да ставаш депутат? Познавам повечето от тях.
- Зарадваха се адски много. Имаше ентусиазъм наистина. Позитивно беше.

- Какво най-много те дразни в управлението на държавата?
- Дразни ме тази неяснота и всичките тези говорения от хора, които не са експерти, не са специалисти. Всеки знае за какво става въпрос. Както и всички разбират от футбол и от политика. В България е така. Това ме дразни.

- Пандемията как ти се отрази?
- Нормално, като на всички хора. Бяхме притиснати.

- Имаше ли среща с COVID-19?
- Не, в интерес на истината, не. И аз, и съпругата ми не сме. Големият ми син с жена му се бяха заразили, но мина бързо.

- Емо, какво ще кажеш за финал? Ще оцелее ли родният ти клуб Левски?
- Аз също като левскар, като човек, израснал със „синята“ идея като клуб и всичко около него, се надявам, а и съм сигурен, че Левски ще се върне на мястото, което му отива!

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, ТВ+