Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов даде интервю за читателите на агенция БЛИЦ, в което основната тема на разговор беше националният отбор на България. В петък и в понеделник на нашите им предстоят нови две европейски квалификации. В момента Костадинов е в Киев, където младежкият ни тим участва в международен турнир.

-Г-н Костадинов, какви са шансовете ни за класиране на Евро 2020, след като завършихме 1:1 с Черна гора и Косово, а сега ни предстоят два мача с Чехия и пак с Косово с нов селекционер?
-Ще бъда откровен с вас и ще призная, че шансовете са малки, защото, ако искаш да се класираш за такъв форум, трябва да биеш противниците, които по статистика са по-слаби от теб. Но слаби отбори няма и то се видя в първите ни два мача. С Чехия в петък ще бъде много трудно. От това, което видях, чехите играят много добър футбол. Физически са добри, имат футболисти, които правят разликата. Като казах обаче, че шансовете ни са малки, но това не означава, че ги няма. Има ги. Но нека бъдем реалисти и да не тръбим, че имаме големи възможности за класиране. Ако желаем да се доближим близо до европейското първенство догодина, не трябва да губим в Прага, а в понеделник да спечелим в София срещу Косово.

-Как ще коментирате напускането на Петър Хубчев от поста селекционер на България и назначаването на Красимир Балъков?
- Не искам да коментирам. Много неща се изговориха по темата. Решението е взето, така че да пожелаем успех на новия селекционер на България.

-Тази година се навършва четвърт век от лудото американско лято. Кога най-после националният ни отбор ще се доближи поне малко до вашето златно поколение?
-Много съм мислил по този въпрос. Знаете ли, това е голямата ми болка във футбола – че вече над 20 години не сме участвали на световно първенство и 15 години на европейско. Темата е коментирана многократно, както се казва – всичко е казано и написано. Но за мен има една основна причина – нямаме футболисти в силни европейски отбори. Когато те заиграят в класни тимове на Запад, както бяхме ние, тогава ще участваме по-често на големи форуми. Освен това другата причина, превърнала се в банална, е че у нас се залага на чужденци за сметка на българските играчи.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

-Каква е картинката в младежкия национален отбор и в юношеските национални гарнитури?
-Имахме преди една-две години успехи и хубави преживявания. В момента в младежкия национален отбор играят футболисти,  които бяха на европейското до 19 години преди време. Те са качествени момчета. Смея да твърдя, че разполагаме с добър отбор, от който един ден ще се принесат в мъжкия състав качествени играчи.

-В момента сте Киев с младежките национали, които онзи ден загубиха на международния турнир с дузпи от Израел. Как играха и вярно ли е, че израелците са ни изравнили с измислена дузпа?
-Честно казано, специално срещу Израелвчера не играха на ниво. Но това се дължи на факта, че българските футболисти винаги в края на сезона се отпускат. Мислят за почивка и не се раздават на 100 процента в контроли или приятелски турнири. Което не е правилно, защото на тези мачове трябва да покажеш на треньорите дали заслужаваш да носиш екипа на България. Подобни турнири изграждат футболисти, особено когато имаше за съперник силни отбори. Затова ги организираме тези мачове, за да видим нивото на момчетата. Що се отнася до дузпата за Израел. Няма значение дали е имало или е нямало. Има значение това, че в случая нашият защитник допусна грешка. Но от вчерашния двубой не бива да се правят генерални изводи. Както вече казах, настоящият младежки отбор на България има потенциал и дано продължи още по-добре.

-Вашето мнение за изминалия футболен сезон у нас – първенството и Купата на България?
-Наистина първенството беше доста интересно. До последния кръг от доста години не се знаеше кой ще е шампион. Що се отнася до турнира за Купата на България, някои определят Локомотив (Пловдив) като изненадващ победител. Не смятам обаче, че е имало изненада. Просто по-добрият и по-добре подготвеният отбор победи на финала. Фаворитите са само на хартия, на терена е съвсем друго.

-Какво мислите за избухналия скандал в Черно море, откъдето бяха отстранени цели шестима футболисти?
- Вдигна се доста шум, но после всичко заглъхна типично по български... Няма какво друго да кажа по темата.

-Тимът на Верея беше изваден от елита заради съмнения в уговорени мачове. Да очакваме ли нови разследвания? Някъде се писа, че УЕФА е наредила да се разследва последния кръг.
-„Някъде се писа” ми звучи като новина, идваща от Марс. Има си отдели към УЕФА и БФС, които гледат тези неща, и докато няма нещо официално, слушаме само празни приказки.

-Играли сте в един отбор с много известни футболисти по света – както в Порто, така и в Байерн и другите ви отбори. С кого си поддържате връзка до днес?
-С Витор Баиа и Домингош Пасиенсиа. С тях се чувам доста често. Приятели сме от периода ни в Порто. С Бебето играхме заедно в  Ла Коруня и бяхме големи приятели, но напоследък разговарям с него доста по-рядко. От съотборниците ми в Байерн най-близък бях с Кристиан Нерлингер,  но той нещо напоследък изчезна от трасето (смее се).

- Бяхте съотборници с Клоп преди години в последния ви отбор Майнц 05. Как ще коментирате спечелената от него и Ливърпул Шампионска лига?
- Радвам се за Юрген Клоп. Той още миналата година показа, че неговият отбор върви в правилната посока. Тогава не спечели нищо, но този сезон напълно заслужено победи в Шампионската лига и завоюва трофея. С две думи – трудът му беше възнаграден. Юрген още тогава си беше лидер и имаше силен характер. Ненапразно носеше капитанската лента в Майнц 05, а да си капитан, особено в Германия, означава много. Всички го уважаваха заради качествата му, най-вече заради това, че е точен човек. И тогава си беше майтапчия, успяваше да разведри обстановката. Имам само приятни спомени с Клоп.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ