Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Ерика Зафирова говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. След триумфа на игрите в Токио, нейното ежедневие е по-спокойно, но и изпълнено с разнообразни предизвикателства.

- Ерика, наскоро отпразнува рождения си ден. Как се чувства едно момиче на 23 и вече покорило най-големия връх в любимия си спорт?
- Постоянно се шегувам, че съм стара, а не е така. Чувствам се добре. Усещам, че тепърва ще се развивам в някаква друга сфера. Имаме и някои планове в спорта. Бъдещето е пред мен. Ще търся други интересни неща, които могат да ми харесат и да се насоча към тях. Доста ми е интересно какво ще се случи с мен оттук нататък.

- Какво си каза, когато се качи на олимпийския връх и вече беше ясно, че ти и твоите съотборнички повече няма да се състезавате? Лесно ли се взима такова решение?
- В интерес на истината аз се колебаех дали да не остана да тренирам още и да се състезавам. Реших да се оттегля заедно с отбора, защото това е моят върхов момент и просто няма какво повече да взема от спорта. Аз съм взела всичко – любовта на хората, всички най-високи успехи, които един спортист може да постигне, така че се оттеглих доволна, спокойна и щастлива.

- Наблюдава от първия ред изявите на новия ансамбъл на Световната купа в София през април. Как ти се видяха наследничките ви, за които предстои европейско първенство от 15 до 19 юни в Тел Авив?
- Новите момичета са страшно добри. Имат страхотни качества. На нашата Световна купа показаха доста добра игра. Предстои им още доста работа – те са чисто нов отбор и това е съвсем нормално. Едно стиковане на отбор – и петте момичета, и петте характера, за да се съберат е нужно повече време. Очакваме скоро да лъха отборът от тях, да се вижда, че са заедно и на килима, и извън залата. Съвсем скоро очакваме да са на върха.

- Строга ли е Весела Димитрова като треньор?
- Весела Димитрова разбира се, че е строга. В професионалния спорт едва ли има някой треньор, който да не е строг. Много държи на дисциплина, много държи да сме точни и затова ни се получиха нещата. Иска всичко да е повече от перфектно. Затова тя ни доведе до този голям успех.

- При Илиана Раева художествената гимнастика видимо е във възход. Кое е най-ценното, на което те е научила президентът на родната федерация?
- Г-жа Илиана Раева е един човек, който се раздава за нас, момичетата. Винаги иска да се чувстваме добре. Да имаме всички условия, за да тренираме добре и спокойно. Тя продължава да ни учи на много търпение, да сме борбени, да не се отказваме, да сме постоянни. Това са само хубави качества, които смятам, че ако не бях в спорта, нямаше да ги усвоя и да ги науча.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, РИНГ