Евгения Раданова, родната кралица в ледените спортове, гостува в предаването „Код Спорт“ по „Ринг“. Тя е българката с най-много отличия от зимни олимпиади и световна звезда на шортрека. Нейното трико е в олимпийския музей в Лозана сред трофеите на легендите. Раданова завоюва два сребърни медала на 500 м от игрите в Солт Лейк Сити 2002 и Торино 2006, както и един сребърен на 1500 м в Солт Лейк Сити.

„От 2002 до 2006 г. всяка сутрин заспивах с една единствена мечта – олимпийското злато – разказа Раданова пред „Код Спорт“. – Битката в Торино беше много дълга, тъй като беше изключително силно състезание. Появи се още една поредна много силна китайка, която само за 0,029 секунди победи моята голяма мечта за олимпийска титла. Изпитах много силно разочарование, но с времето осъзнах, че моите конкурентки от Азия са избрани от над 1,5 млрд. души и трябва да бъда горда, че съм била тяхна съперничка.“

Раданова, която е седемкратна абсолютна европейска шампионка в шорттрека, е единствената българка, участвала и в зимни, и в летни олимпийски игри, след като се впуска в състезанието по колоездене на писта на игрите в Атина през 2004 г.

„Когато отидох на първото си международно състезание по колоездене на писта, отидох с едно колело, което беше произведено през 1960 г. А колелата, с които моите конкурентки се състезаваха, приличаха на космически. Гледаха ме и естествено се подсмихваха. Знаех защо, чувствах се абсолютен аутсайдер сред тях, но когато започна състезанието нещата се промениха. Това бе първото състезание, което спечелих“, каза още Раданова, която работи като треньор в клуб „Айспик“ и мечтае да открие талант, който да покори олимпийския връх.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“