Поредното звездно интервю, което Христо Стоичков подари на българските зрители чрез предаването „Код Спорт“ по ТВ+, е с Маркос Сена. Той е роден в Сао Пауло, но вместо за „селесао“, избра да играе за испанския национален тим. С „Ла фурия“ успя да покори Стария континент, триумфирайки на Евро 2008. Прекара повече от десетилетие в Ла Лига с екипа на Виляреал, а за финал на кариерата си избра американския Ню Йорк Космос. Ще бъде запомнен и като специалист в изпълнението на дузпите.

- Марко Сена, европейски шампион с Испания. Как си?
- Благодаря, добре съм. А вие?

- Удоволствие е да се видим отново. Прекрасно е тук в Колумбия, където сме ти на гости. Идвам за първи път и ми харесва много. Хората ни посрещнаха наистина великолепно. Надявам се някой ден да мога да се върна отново. Да поговорим за общата ни страст - за футбола. Какво ти харесва в този отбор на Испания в момента? Той различен ли е след спечелването на първата европейска титла през 2008 година? Тогава ти беше част от „Ла Фурия Роха“…
- От отбора в момента ми харесва най-много поколението от уникални футболисти и линията на развитие, която всички те следват. Съставът е много солиден и пази почерка си. Много големи мачове изиграха заедно и то срещу наистина трудни съперници. Най-важното е, че всички те имат увереност в собствените си сили и това се предава чрез играта им на терена. Не мога да не спомена, че когато отборът спечели европейската титла и световното първенство в ЮАР изглеждаше по-добре, но Испания винаги е разполагала с класни футболисти. За съжаление, някои ситуации извън най-популярния спорт им попречиха да се представят така, както всички очакваха в Русия. Лопетеги бе заложил на качествен състав, но отстраняването му от отбора бе една от причините тимът да напусне рано борбата за световната титла миналата година.

- Какво е мнението ти за Португалия. До колко отборът е зависим от играч като Кристиано Роналдо?
- Мисля, че всички уважават португалския футбол, защото той се е доказал през годините. Те имат в редиците си един от най-добрите нападатели в историята на световния футбол. Разбира се, че Кристиано е барометърът на този състав. За мен е истинско удоволствие да го наблюдавам, но трябва да ви призная, че освен Роналдо, Португалия има и други добри футболисти. Неслучайно те спечелиха европейската титла във Франция, като мегазвездата им не игра на финала срещу домакините. Да, Кристиано е изключителен футболист, но има и подкрепата на добър отбор!

- Марко, в Европа в момента има три силни отбора - Испания, Германия и Франция. Това са трите велики футболни сили, които имат наистина големи и талантливи играчи. Какво ще кажеш за съставите на Франция и Германия?
- Германия от много години доказва, че е фаворит и винаги стига напред на големите първенства. Те са или на полуфинал, или на финал. Франция изживя своя златен футболен период, също като нас. Това за тях беше 1998 - 2000 година. Но, вижте какво се случи през 2018-та - ликуваха с титлата на първенството в Русия. Какво повече може да кажем за отбора на Дидие Дешан. Прекрасно балансиран състав с играчи като Мбапе, Гризман, Погба. За мен тяхното представяне в Русия не бе изненада. Просто очаквах повече от Бразилия, Аржентина, Испания. Не може да не сме доволни от срещите на шампионата на планетата миналата година. Видяхме и някои изненади, които правят футбола велика игра. Френският тим съчета в играта си прагматизма с фантазията. Това бе главното за техния успех.

- Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай и Перу. Това са петте национални отбори, които са флагманите на футбола в Южна Америка. Какъв е твоят анализ за тези състави?
- На теория те са едни от водещите страни в световния футбол, като изключим донякъде Колумбия и Перу. Тези два отбора винаги са извън сметките за големите първенства, което е нормално. Христо, когато те гледах да играеш на световното, все още не разбирах много нещата. Но тогава без да сте фаворити през 1994 г., стигнахте до полуфинал. Така че традиционните фаворити на шампионатите, както от Южна Америка, така и от Европа, вече са само на теория. Освен това обаче трябва да се играе на 100 процента, да се проучват съперниците, защото винаги някой от тях може да те изненада неприятно. Разликата според мен идва от няколко фактора. На първо място това са играчите. Колкото повече качество има в тях, толкова по-големи са шансовете ти да успееш на голям форум. След това обаче идват и други важни неща, които са наистина красивите детайли във футбола. Да се подготвиш за определен мач, да проучиш съперника. Затова има случаи, в които се вижда ясно, че определен отбор няма нужните качества за победа, но понеже се е подготвил на 100 процента за съперника си, му създава големи главоболия. Мисля, че това е едно от красивите неща във футбола и това се вижда на финалите на световните първенства.

- Играл си срещу много мексиканци. Днес има много техни звезди, които играят в Европа. Какво е мнението ти за този отбор на Мексико? За тях винаги и до последно има съмнения какво точно ще успеят да направят на всяко световно първенство.
- Мексико има късмет, защото почти винаги участва и носи колорит. Имам много топли чувства към този отбор. Веднъж, защото са много весел и сърдечен народ и след това, защото следя футболните успехи на играчите им. Те винаги играят много сърцато срещу Бразилия. Мачовете Мексико – Бразилия са винаги оспорвани и интересни. Отборът им играе много атрактивен футбол. Имат много добри и бързи състезатели. Обаче все не успяват да направят решаващата стъпка, която Испания направи. Вярвам от сърце, че един ден и те ще успеят да направят тази крачка – да спечелят световна титла. Никой не знае кога и как, но за мен в момента те имат блестящо поколение футболисти, много силен и сплотен отбор. Може би това, което не достига е увереност в собствените им сили. Ако имаха такава увереност, сигурно щяха да могат да играят като равен с равен с Германия и Бразилия. Има едно сигурно нещо и то е, че на голям форум всеки съперник може да очаква от тях само едно - битка докрай.

- Какво мислиш за големите звезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо, Хамес Родригес, Фалкао, Неймар, Коутиньо?
- Иниеста също…

- Да, Иниеста, разбира се. От всички тези големи той изигра за отбора си най-решаващата роля. Какво е мнението ти? Ти все пак си бил заедно с него в националния отбор. Изиграли сте много мачове заедно.
- Винаги когато един велик играч си тръгва, всички крещят след него да не си отива. Така беше и с теб, Христо, когато реши да кажеш стоп, а мнозина искаха да останеш още малко на терена. Точно такова бе и усещането ни, когато Иниеста каза сбогом. Когато говоря за него, настръхвам. Може би един ден ще излезе друг толкова велик играч като него, но ще трябва да мине много време, за да може да стигне до неговата висота и качества. Може да мине страшно много време преди да се появи някой като него. Освен велик футболист, той е и прекрасен човек. Затова и всички го хвалят и обичат толкова много. Заради футболната му магия, заради добрината и заради човечността. Имал съм щастието да играя срещу него и след това да бъдем заедно в националния отбор. Магия! Чиста магия! Само това мога да кажа. Както на терена, така и извън него. В Ла Лига беше истински майстор. Бих могъл да го описвам и да говоря много, но за съжаление всеки във футбола стига до момента, в който трябва да окачи бутонките. Краят на кариерата му не е дошъл още, но е близо. Колкото до Меси, той също е магьосник, за Кристиано вече говорих. Неймар, Коутиньо, Хамес и Фалкао са далеч от двете мегазвезди. Може би най-близо до тях е Неймар.

- Маркос, много благодаря, че се съгласи да бъдеш с нас и с телевизионния канал „Унивижън“. Силна приятелска прегръдка.
- Беше удоволствие за мен!
Христо СТОИЧКОВ, „УНИВИЖЪН“