Европейският шампион по вдигане на тежести Иван Димов гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. 19-годишният талант ликува със златото при 61-килограмовите на първенството в Тирана, но мечтата му е далеч по-висока, а именно да ликува на олимпийски игри. Предлагаме акценти от интервюто с един от перспективните щангисти в българския отбор:

- За олимпиадата в Париж 2024 имаш две опции – да търсиш квота в сегашната ти категория до 61 кг или при 73-килограмовите. Какви са плановете ти?
- За мен перфектният сценарий е да се кача на кат. до 73 кг и да се готвя там, но ще видим какво ще ми поднесе животът дотогава. Засега не се справям добре с качването на килограми, имам проблеми. Надявам се да стане, но ако мога на 61 кг и там ще се готвя. Но там вече е много трудно.

- Имаш ли кумири в любимия спорт - някой, от когото се вдъхновяваш?
- В началото, като почвах да тренирам, най-много ми бяха привлекли вниманието старши треньорът Иван Иванов и Наим Сюлейманоглу.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Имал ли си конфликтни ситуации в кариерата – отказвания, пропадания, скандали?
- Имал съм – гонили са ме от лагер. Не можехме да се разберем с Иван Иванов за тренировката. Тогава не можех да я изпълнявам, чувствах се уморен. Трябваше така да се случи.

- Как се разбираш сега с Иван Иванов? Най-силните му страни? Ако ти позволят да го критикуваш за нещо, какво ще е то?
- Разбираме се в момента. Просто трябва да намериш общ език с него, така е с всеки човек. Силните му страни са желязната дисциплина. Много държи на това, не можем да правим, каквото си искаме. Не съм треньор, за да мога да го критикувам. Не мога да кажа кои са му слабите страни, честно казано.

- Колко голям е респектът от българската школа в щангите днес? Усещат ли на международния подиум, че една легенда се завръща?
- Надявам се да е така. Има доста респект от другите школи. Примерно на европейското първенство общувах с участниците от моята категория и наистина по различен начин гледат на нас, което е много хубаво.

- Щангите не са комерсиален спорт – как се оправяш с финансите?
- В щангите по принцип е добре заплатено, ако се представяш добре на европейски първенства, на световни и на олимпиади. Премиите са добри, но за заплати общо взето… А и спонсори трудно се намират. Аз лично нямам.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“