Eдва ли има толкова скромна мегазвезда като Себастиан Фетел. Може би само гостувалият миналата година на "Труд" негов връстник Лионел Меси е такъв типаж. Настоящият крал на Формула 1 има не само вид на хлапе, което се наслаждава на живота. Един от най-желаните ергени наистина го прави. Винаги с усмивка - и за фенове, и за журналисти. След като получи в Делхи за втори път купата на световен клубен шампион, Фетел участва в демонстративно шоу в Милтън Кийнс - домът на отбора му Ред Бул. Преди да "изпили гумите" по пътищата на английския град, най-младият световен шампион даде специално интервю за "Труд".

- Били ли сте някога в България, хер Фетел?
- Още не съм. Но съм бил около България толкова много пъти. Все пак Формула 1 има състезание в Турция. Там съм виждал толкова много знамена на вашата страна. Дори в началото бях много изненадан. Българското знаме по-често попадаше в очите ми, отколкото червеното турско. Попитах защо е така. Тогава ми казаха, че в България има хиляди фенове на Формула 1, които посещават Гран При на Турция. Това е страхотно и трябва да им благодарим. Надявам се, че с нашия отбор Ред Бул Рейсинг сме спечелили привърженици и в България.

- Познавате ли някои български спортисти?
- Нека да помисля... Май няма да мога да назова име. Доста информация ми се трупа постоянно и ако ми помагате с имена, ще ви кажа. Когато бях дете, в Бундеслигата играеха няколко много големи ваши футболисти. Със сигурност знам, че ваша атлетка държи феноменален световен рекорд в скока на височина (б. а. - Стефка Костадинова).

- Остава ли ви време да следите футболния живот? Германската легенда Лотар Матеус беше доскоро национален селекционер на България.
- Не съм говорил с него за това. Аз обичам футбола, играя понякога, гледам. Но не следя в подробности какво се случва.

- Помните ли четвъртфинала на световното първенство в САЩ между България и Германия през 1994-та?
- Хей! Бил съм едва на 7 години. Но след като ме питате, сигурно резултатът не е бил в полза на Германия. Така ли е?

- Да, България победи с 2:1 в Ню Йорк.
- Щом е така - по-добре, че не съм го гледал. По този начин няма начин да събирам негативни впечатления от България. Знаете, че не обичам да губя, а не е приятно, че нашият Бундестим е паднал на Световното. Искам да имам само приятели в България.

- Да се върнем на Формула 1. Кой е най-големият момент от впечатляващия ви сезон?
- Трудно ми е да отлича едно състезание или един отделен миг. Особено бях щастлив от победите в Монако и Монца. А и разбира се, от Япония! Въпреки че останах трети, там станах и на теория за втори път световен шампион. Радвам се, че сега дойдох в нашия завод в Милтън Кийнс отново като първенец. И се наслаждавам на усмивките по лицата на хората от екипа ни, които не са били с нас на състезанията.

- Колко време още ще празнувате?
- О, вече започвам да се фокусирам върху следващия сезон. Предстои ни толкова много работа. Благодарен съм безкрайно на екипа ми в Ред Бул Рейсинг. Трудно ми е да го опиша, да назова всеки. Всички бяха изключително концентрирани и направихме едва няколко грешки през целия сезон.

- Само на 24 години вече имате всичко. Мотивиран ли сте да продължите да печелите?
- Ако на 24 години кажа, че нямам мотивация, няма смисъл да се състезавам повече. Напротив - много съм мотивиран да продължа, да ставам все по-добър. Убеден съм, че моите най-силни дни предстоят. Историята на Формула 1 означава много за мен. И се чувствам специално, като знам, че съм вече част от нея. Не вярвам да се събудя един ден и да си кажа, че всичко съм постигнал. Ще бъде жалко, наистина. И от този момент ще ставам само по-слаб. Не може да стане друго. Дори когато един ден се откажа от карането, като се събуждам сутрин, ще си казвам, че най-добрите ми дни предстоят. Човек трябва да гледа в бъдещето и в професионалния си живот, и в личния.

- Какво очаквате от конкуренцията?
- В последните 10 години Формула 1 стана един от най-оспорваните спортове. Преди разликата между първия и втория на състезания минаваше редовно 40 секунди. Сега първите четирима са подредени само в рамките на пет секунди. Така беше например на състезанието в Япония. А ще става и още по-трудно. Момчетата от другите отбори също работят и искат да ни съборят от върха. Ние трябва още повече да се трудим, за да останем най-отгоре.

- Какво ще е различно в новия сезон?
- Колите ще бъдат малко по-различни. Трябва да се адаптираме към тях. По-лесно е да направиш бързата кола надеждна, отколкото надеждната кола да стане бърза.

- Каква музика слушате?
- Обичам музиката на двигателя от Формула 1.

- Само нея ли слушате?
- Не, разбира се! Още от дете има песни, които обожавам. Когато карах колело като малък, най-много обичах музиката от филма "Роки". Не искам да назовавам конкретни групи и парчета. Нека си останат в ушите ми.

- Как прекарва Коледа най-известният днес пилот от Формула 1?
- Като всеки нормален човек на света. На 25 декември се събуждам заедно със семейството, раздаваме си подаръци. Когато бях дете, само това ме интересуваше. Но сега съм на 24 години, а не на 14. А и няма много време за почивка, защото сезонът идва. И аз искам да съм готов.