Световният шампион и лидер във временното класиране този сезон във Формула 1 Себастиан Фетел заяви, че ще се наслади на успеха едва тогава, когато наистина го има. В интервю за агенция ДПА Фетел сподели очакванията си за предстоящото домашно Гран при на Германия и коментира шансовете си за дублиране на световната титла от миналия сезон.

Цялото интервю със Себастиан Фетел:

- Приемате ли като лична загуба една пропусната победа, както се случи в Гран при на Великобритания?
- Не. Естествено, че исках да спечеля, но такъв карък при спирането в бокса може да се случи. Не мога да упрекна за това никой. Това е част от моторния спорт. Ние все пак завършихме състезанието, а други като Макларън не.

- Победителят от “Силвърстоун” Фернандо Алонсо ли е този, от който трябва да се страхувате най-много? Съотборникът Ви Марк Уебър малко се поколеба, но отговори положително на този въпрос.

- Не, аз трябва да защитавам мястото си срещу Марк Уебър и това е добре. Що се отнася до Ферари: Както Марк казва, не бива да подценяваме и момчетата от Мерцедес и Макларън.

- Как можете въобще да спрете очакванията на феновете Ви?
- Опасността твърде рано да изпаднеш в еуфория е реална и ние трябва да се контролираме. Трябва да продължаваме да опитваме да даваме най-доброто от нас и при това състезание за състезание.

- Не предизвиква ли у Вас понякога поне малко страх Вашето превъзходство?

- Не се надценявам нито при успехите, нито се сривам при неуспешни стартове. Концентрираме се в крайна сметка върху самите нас, искаме да дадем винаги максимума и тогава надяваме, че това е достатъчно. Само така стават нещата!

- Вашите преследвачи понякога са изтощени и отчасти излизат извън нерви. Какво Ви прави толкова стабилен и постоянен?
- Отчаяние, слаби нерви – все още не съм видял такова нещо. Не обръщам толкова голямо внимание на другите, а по-скоро върху това да постигна оптимални резултати.

- Междувременно не се ли наслаждавате поне малко на Вашето превзъходство?
- Не, аз се наслаждавам на успеха едва тогава, когато го имам. Това означава: Попитайте ме още веднъж след последното състезание в Бразилия. Тогава от значение ще е единствено да съм начело в шампионата.

- Последната победа на германски пилот (б.а. Михаел Шумахер) на Нюрбургринг е от преди 5 години. Това едно обикновено Гран при ли е или такова, което човек иска да спечели с бруталност?

- С бруталност няма да се получи нищо. Понякога човек трябва да остане твърдо стъпил с краката на земята и да разбере, че не всички пилото имат щастието да спечелят Гран при в родината си. Би било върха да спечеля домашното Гран при.

- Доколко Ви интересува кой ще е Вашият съотборник в Ред Бул следващия сезон и говорите ли с потенциални кандидати за това?
- Не ме интересува кой е мой съотборник. Той трябва да е честен и двамата да имаме респект един към друг. Смятам, че това са двата най-важни белега. Много хора разбират погрешно отношенията между мен и Марк през последната година. Дори и да не сме най-добрите приятели, ние сме респектирани един от друг.

- Доколко споделяте мнението на Вашия шеф, че един хармоничен тим може да стане по-добър с двама световни шампиони?
- Винаги се говори много. Със сигурност хармонията в отбора е важна. Винаги обаче има нужда от двама пилоти, които един друг да се конкурират, така че постоянно да може да се извлича лимита от възможностите.

- Вие определяте почти цяла година модата в най-престижния моторен спорт. Какво мислите, когато погледнете отстрани Вашето бързо развитие през изминалите месеци?
- Не живея в миналото и в бъдещето, а в настоящето и се опитвам да се концентрирам върху нещата, които ми предстоят непосредствено. Виждам се като съвсем нормален човек, като всеки останал. Наслаждавам се на моя живот и Формула 1.

- Кой е Вашият девиз: Да приключите всичко колкото се може по-бързо и в оптималния случай в Сингапур да станете за втори път световен шампион или ще приложите по-спокойна тактика на сигурност и без риск до достигане на следващата титла?
- За титлата и свързаните с нея стратегии не мислим. Все още не сме преполовили сезона. Още веднъж: В Бразилия трябва да сме най-отпред. Всичко, което се случи преди това, не е от значение.

- Бърни Екълстоун счита, че с Ред Бул Ви предстои подобна ера като на неповторимия досега Михаел Шумахер с Ферари. На правилен път ли са разсъжденията му или не възнамерявате да оставате толкова дълго в този тим?
- Не обичам да говоря много за себе си, а оставям другите да го правят. Естествено, че за мен е чест да чуя подобни неща, но аз не искам да се сравнявам с Михаел Шумахер. Той спечели седем титли. Това трябва човек първо да постигне. Искам да задържа при себе си трофея от последната година колкото се може по-дълго. /БЛИЦ