ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Страхотен екшън в аматьорския ни футбол за малко да завърши със смъртен случай. И пак съдията беше този, който отнесе пердах - нещо, което стана традиция напоследък в долните дивизии. Грозната случка се разигра в Самоков, където местният "Спартак" прие "Звездец" (Горна Малина) в мач от "А" областната група на София. Отборът на домакините, съставен изцяло от роми, реши да пребие съдията Марио Спасов, след като в 70-ата минута получи пети гол във вратата си. "ШОУ" успя да се свърже с арбитъра, който е благодарен на Господ, че е оживял. Специално за читателите ни младият рефер разказа подробно за грозния инцидент.

- Марио, какво се случи на стадиона в Самоков?
- Пребиха ме, защото пак съдията е виновен за всичко. Грозна работа! Мачът трябваше да започне в 14 часа, но началото се забави с 35 минути. Охранителят, който беше дошъл да пази срещата, нямаше легитимираща карта. Делегатът Ангел Димитров го прати да си я вземе, защото без нея аз нямаше да дам начало на двубоя. Момчето отиде някъде и след половин час се върна с картата. Легитимира се и срещата започна в 14:35 часа. Охранителят беше на 22-23 години. С него нямахме спор. Просто му казахме, че трябва да се легитимира и той изпълни желанието ни. Мачът започна нормално, обстановката не предполагаше, че ще имам проблеми. В 27-ата минута отсъдих дузпа за гостите от "Звездец" (Горна Малина). В този момент резултатът беше 1:2. Когато дадох дузпата, домакините ме попритиснаха и
 
започнаха
да ми крещят
 
защо съм я отсъдил. А тя беше не 100, а 1000-процентова. Нещата все пак се поуспокоиха и първото полувреме завърши 4:2 за гостите.

- Охранителят намеси ли се, когато домакините те атакуваха при дузпата?
- Не, никой не е влизал на терена. Делегатът обаче се обади на полиция, след като видя, че нещата стават напечени. Двама полицаи веднага пристигнаха на стадиона, но останаха около половин час и си тръгнаха, тъй като имали други ангажименти. А и футболният мач не бил залегнал в задълженията им. Тръгнаха си точно, когато започна второто полувреме. До 70-ата минута мачът вървеше нормално и при резултат 2:5 дойде случката, от която аз пострадах най-много. Страничният съдия вдигна засада, но му казах да свали флага, тъй като видях, че сгреши. Гостите обаче вкараха гол и настана страшното за мен. Домакините започнаха да протестират. Един ме хвана за ръката и ме изрита. Тогава прекратих срещата, но последва удар от друг играч. Тръгнах да бягам, но футболист на "Спартак" (Самоков) ме догони, свали ме на земята и започна да ме рита по главата.

- Случката на терена ли се разиграва или вече извън него?
- Не успях да избягам, пред едното наказателно поле става всичко.
 
Лежах и
понасях
ударите
 
на всички играчи на домакините, които се струпаха около мен. Опитвах да си предпазя главата, но нямаше как да успея срещу толкова хора, и то обезумели роми.

- Целият отбор на "Спартак" ли е съставен от роми?
- Да, всички до един са от ромски произход. Няма нито един българин, играят на стадион "Искър", където "Рилски спортист" домакинстваше в "А" група. Играчите на "Спартак" се обръщаха към президента си с Бат`Сали. Той пък не ги спря. Чак към 2-ата минута на боя им е казвал да спрат. Аз лежах в безпомощно състояние и отнасях ритниците и юмруците им. Надпреварваха се кой повече ще ме удари. Никой не мислеше за последствията. Дори имам чувството, че
 
целта им беше
да ме убият!
 
Лицето ми беше в кръв, носът ми разбит. Сериозно се опасявах за живота си. Казвах им да спрат, защото ще ме убият, но на тях не им пукаше. Един ми скочи върху главата с двата крака.

- Не си губил съзнание, щом помниш цялата ситуация?
- За момент като че ли съм загубил съзнание, защото не помня точно всичко. Спомних си как лежа и бледо виждам помощниците. Преживяното е ужасен стрес.

- Никой ли не се притече да ти помогне?
- Асистентите и делегатът се притекоха на помощ. Но аз вече бях наритан в главата и целият бях в кръв. Докторът ми оказа първа помощ, а делегатът се е обадил на полицаите още щом е започнало нападението срещу мен. Десетина минути лежах на терена. Дойде линейка, която ме закара в спешната помощ в Самоков. Там ми направиха пет рентгенови снимки на главата. Изследванията не бяха притеснителни. След това отидох в полицията и подадох жалба. После вече обиколих и две болници в София.

- За първи път ли ядеш пердах по време на мач?
- Не, и друг път съм имал проблеми. И пак със "Спартак" (Самоков). Тогава играха с Долна Баня.
 
Пак ме
набиха
 
и 5 човека ги наказаха да не играят по 1 година. Санкцията им изтече през март месец, но очевидно не са си взели поука и продължават да правят каквото си искат. След случая от мача им с Долна Баня съм ръководил още 4 мача на "Спартак", но в тях не съм имал проблеми. Ексцесии винаги има, но чак до бой и шутове не се е стигало. При положение, че съм свирил доста срещи на този отбор, аз вече и с играчите се познавам. Те обаче изобщо не се замислят и не осъзнават, че могат да ме убият. В "Спартак" играят само роми. Още преди да започне мача казваха, че са пияни от вечерта и живи няма да си тръгнем от стадиона, ако не победят "Звездец". Със сигурност имаше състезатели, които излязоха в нетрезво състояние за срещата. Все още ги е държал алкохола от предишната вечер.

Mario_Spasov1.JPG

- Полицаите не ги ли стреснаха с появата си на стадиона?
- Явно никой не може да ги уплаши. Полицаите нищо не им казаха. Делегатът ги е молил да останат до края на мача, защото може да се случи нещо много лошо. Те обаче му казали, че имат други по-важни задължения. Именно липсата на полиция в мачовете при аматьорите е най-големият проблем. Ако има по двама-трима униформени, няма да се стига чак до такива инциденти.

- А охранителят не се ли намеси?
- Ами, ти пък! Той си седеше на тъчлинията. Иначе няколко от играчите на гостите от Горна Малина опитаха да ме защитят, но какво могат да направят като имат срещу себе си обезумели роми. А и фен на домакините ни атакува с метална тръба. През цялото време стоеше до единия от асистентите ми и му отправяше заплахи.

- С какво още се бяха запасили домакините?
- Добре, че нямаха брадви. Защото в други мачове и това се е случвало. Сега само
 
мога да
благодаря
на Господ,
 
че оцелях след случката в Самоков. Най-радостното е, че останах жив. Колкото и пресилено да звучи, това е истината.

- Доволен ли си, че БФС реагира бързо - извади "Спартак" (Самоков) от групата и изхвърли за 2 години 8 от биячите?
- Наказанието им е напълно заслужено, но ще има и още за тези, които ме пребиха. Няма да оставя нещата така. Обръщам се към съда и ще си търся правата. Не знам вече какви мерки да се предприемат, за да спрат издевателствата върху съдиите в аматьорските групи. Наистина трябва да има полиция на тези мачове. Охранителите са предимно пенсионери, които нищо не могат да направят. В долните дивизии повечето футболисти се мислят за безсмъртни и от нищо не се страхуват. Правят каквото си поискат. Съдиите отнасяме най-голям пердах и най-лошото е, че много от колегите ми си мълчат и случаите се прикриват. Всеки малтретиран рефер трябва да си търси правата. Знам за колеги - един го биха в Драгоман, друг в Горна Баня, но до съд не се стигна. БФС наказа замесените футболисти, но какво от това. Играчите са аматьори и не ги бърка, че им спират правата. След това пак излизат на терена, но с фалшива картотека.

- Съдийският синдикат напоследък постоянно алармира, че може да се стигне до смъртен случай...
- Може, разбира се. И за малко да се случи с мен в Самоков. Дано наистина не стане нещо с фатален край. Задължително обаче трябва да има полиция на тези мачове, защото и ромите, и българите ги е страх от полицаите. А и те имат оръжие и знаят как да се намесят при подобен екшън, като този, от който излязох жив, но с множество травми.
 
Носът ми
е счупен,
 
имам пет хематома по главата, хематом под лявото око. Всичко това е стрес, ужасно нещо преживях, но няма да се откажа. Обичам съдийството и ще продължа да го практикувам. На 23 години съм, от Сливница, вече имам 10 мача във "В" група.

- Заслужаваше ли си боят, който отнесе? Какви пари заработи от този мач?
- 40 лева. Ясно ми е, че от съдийството няма да забогатея. Пари досега никой не ми е предлагал... да ме подкупват. Занимавам се с това, защото ме влече, изпитвам удоволствие и си обичам работата. Съдийството ми е хоби. Досега по-страшно нещо не ми се беше случвало. Не е леко да се свири в долните групи. Но не се страхувам да продължа. Целта ми е да вляза в "Б" група, а след това и в "А". Всеки съдия за това си мечтае. В съдийството съм от ноември 2009 година.

- Имаш ли връзки?
- Нямам връзки, никой не ми помага. Тогава изкарах курса и влязох в съдийството. Искам да се докажа. На мача в Самоков свирих това, което беше. Но на пияните роми просто не им харесваха отсъжданията ми и решиха да ме пребият.
- Извън футбола занимаваш ли се с нещо друго?
- Студент съм, уча геодезия. Работя като проектант на сгради.
ПЛАМЕН ВАНЕВ

3_18.jpg