Нападателят на Берое Венци Христов бързо спечели титулярно място под Аязмото. Той блесна преди десетина дни, след като вкара уникален гол във вратата на Славия, при който националът Радослав Димитров беше направен за смях. Христов се съгласи да отговори на въпросите на „Меридиан Мач" в навечерието на мача с "Ботев" (Пд), който е от 18:00 часа днес на стадиона под Аязмото. Играчът направи шокиращо признание, обяснявайки защо е напуснал бургаския Черноморец - не е изтърпял обидите и крясъците на Димитър Димитров-Херо.
 
- Венци, какъв е коментарът ти за мача с "Левски" на „Герена"? Защо загубихте?
- Не заслужавахме да загубим този мач с оглед на ситуациите, които имахме, особено през първото полувреме. Започнахме малко припряно и това ни попречи да отбележим. Сигурен съм, че ако първи бяхме стигнали до гол, щяхме да победим Левски. Освен това получихме нелепи голове. При единия Карвальо първо не успя да спре топката, после паднал вкара.
 
- Сега ви предстои мач срещу "Ботев" (Пд). Какво очакваш от него?

- Ще бъде доста тежък мач. "Ботев" са в много добра форма. От началото на полусезона само бие, освен първия мач, в който направи равен със Славия. Добър отбор са, но мисля, че имаме сили да ги победим.
 
- Съгласен ли си, че "Ботев" и Литекс са най-добрите отбори в момента?
- За Литекс съм съгласен. Другият отбор, който играе най-добрия футбол, според мен е Берое.
 
- По-специален ли е за вас футболистите мачът с "Ботев" (Пд) от всички останали?
- Знаем добре колко важен е мачът за нашите фенове. Все пак е дерби на Тракия. Ние също ще подходим максимално мобилизирани. За нас всеки мач е дерби, защото не сме се отдалечили достатъчно от зоната на изпадащите. Трябват ни още три победи, за да сме спокойни. Първата от тях ще бъде срещу "Ботев" (Пд).
 
- Ти си от зимата в отбора. Каква е обстановката в клуба сега и защо не се представяте толкова убедително, колкото очакват вашите привърженици?
- Обстановката в отбора е прекрасна. Събрани сме добри футболисти. Колективът е отличен, сплотен. Няма никакво напрежение и проблеми между играчите. Работи се суперпрофесионално. Само в такава обстановка може да се върви напред и да се постигат добри резултати. Според мен през пролетта се представяме добре. Защо не е било така през есента, не мога да кажа точно, защото не съм бил тук. Но доколкото разбрах, когато са получавали първи гол, трудно са успявали да намерят точния ритъм и да се върнат мача. Сега вече мисля, че се справяме по-добре.
 
- Защо напусна Черноморец?
- Заради отношението към мен. Всъщност отношението не беше добро не само към мен, а и към останалите футболисти, но някои търпят повече, други като мен по-малко. Аз не издържах и си тръгнах.
 
- Бъди по-конкретен - в какво се изразяваше това лошо отношение? И от ръководството ли беше то или от треньора?
- Не беше от ръководството, въпреки че в клуба имаше сериозни проблеми. За забавянията на парите всеки проявява разбиране, защото съзнава, че ситуацията е трудна. Става дума за отношението на треньора.
 
- Защо? Как се отнасяше Димитър Димитров-Херо към вас и към теб конкретно?

- По принцип извън терена той отношение към нас няма. На тренировки също е спокоен. Дойдат ли мачовете обаче, Херо става друг човек. Не само крещи, но и обижда футболистите. Как при това положение да даваш най-доброто от себе си? Аз съм такъв човек, че когато се отнасят коректно и с уважение към мен, се стремя да отвръщам със същото. Но не мога да търпя да ме обиждат.
 
- Имаше ли други варианти през зимата за теб освен Берое?

- Имаше, но не искам да ги коментирам. Говорих с Петър Хубчев и след разговора с него бях убеден, че Берое е правилният избор за мен и ще бъде крачка напред в кариерата ми.
 
- Другите отбори, които те искаха, от България ли бяха или от чужбина?

- Имаше и от чужбина. Аз обаче, ако излизам в чужбина, искам да е на запад, а не на изток за малко повече пари, отколкото взимам тук.
 
- Следиш ли какво става в родния ти Локомотив (Сф) и защо не успя да се наложиш там?

- Когато започнах в Локомотив (Сф), там имаше много добри играчи. Централен нападател беше Цветан Генков. Тогава Иво Тонев дойде и ми каза, че треньорът няма да разчита на мен, и ме преотстъпиха в Своге. После дойде Окука, но и той не пожела да разчита на мен.
 
- Мъчно ли ти е за това, което става в Локо (Сф), който сега е конкурент на твоя отбор в битката за оставане?
- Мъчно ми е, естествено. Жалко, че няма база и няма как да си произведат добри футболисти. Не помня вече и откога не играят на собствения си стадион. А за битката за оставане не мисля, че има шанс нито Берое, нито Локомотив (Сф) да изпадне.
 
- На 24 години си, а вече си сменил 7 отбора. Защо не можеш никъде да се задържиш по-дълго?

- В Своге, както вече ти казах, бях преотстъпен. В Несебър и Монтана изпълних договорите си и не ги поднових. За Черноморец вече казах каква беше причината.
 
- Доволен ли си от начина, по-кой-то се развива кариерата ти досега?
- Доволен съм. Може би не навсякъде съм израствал толкова бързо, колкото ми се е искало, но гледам напред и мисля, че в Берое имам всичко необходимо, за да продължа да се развивам.
 
- По какво се различава Петър Хубчев от предишните ти треньори?
- По това, че не внася напрежение в играчите, кара отбора да играе освободено, което помага на всеки да даде най-доброто от себе си.
 
- В турнира за Купата на България сте на полуфинал срещу Славия. Какви са шансовете ви?
- Имаме реални шансове да играем финал. Играхме скоро със Славия и ги победихме с 2:1, но сега мачовете ще бъдат много по-различни, защото са турнирни. Надявам се да успеем, защото купата е основната ни цел тази година. За първенството никой в клуба не допуска, че ще изпаднем.
 
- Ти вкара уникален гол на Славия преди десетина дни. Той беше избран за №1 на 19-ия кръг. Какво е да направиш за смях национал като Ради Димитров?
- За мен е най-важно отборът да побеждава. Всичко друго са подробности.
 
- Кой ще стане шампион?
- Лудогорец. Въпреки спада във формата, играят по-добре от Левски.
 
- Защо нивото на българския футбол е толкова слабо и отборите ни отпадат рано в Европа?
- Аз не мисля, че е толкова слабо. Лудогорец отпадна много незаслужено от Динамо (Загреб) и ако всички играят като тях, ще имаме успехи. В България на футбола много пречи и съдийството.
 
- Мислиш ли, че реферите бъркат нарочно?
- Не знам, но няма никакво значение дали е нарочно. Винаги се помага не на по-силния, а на този с по-голямото име. Защото във Враца например ЦСКА с нищо не показа, че е по-силният, дори когато Ботев остана с 10 души.
 
- Надяваш ли се да бъдеш поканен в националния отбор?
- Разбира се. Мисля, че това е мечта на всеки футболист. Надявам се някой ден това да се случи.