Симона Петкова заслужи първото място при жените във футбола за 2021 година. БЛИЦ се свърза с нея, за да си поговорим за емоциите след успеха, както и какви са очакванията ѝ за 2022 г.

Петкова е родена на 3 септември 1993 година в Габрово. Играла е за английския Уотфорд, Бари, Емполи, Сан Марино Академи, Лугано, а в момента е в Йънг Бойс (Швейцария). Симона е важна част от националния отбор на България.

- Честито първо място, как определяш отминалата 2021 за теб? 
- Благодаря… За мен 2021 г. ще остане една успешна, турболентна, емоционална и изпълнена със сбъднати мечти година. Изпращам толкова много признание, футболни успехи и незабравими моменти, които със сигурност ще оставят белег в живота ми!!! 

- Какво ти отнема и какво ти дава футболът? 
- Футболът отнема много голяма част от ежедневието ми. Знаеш, че при мен нещата са по-комплексни и футболът далеч не е само тренировката или мача. Аз виждам нещата под различна призма и се старая да правя всичко възможно, за да мога да играя на най-високо ниво. Благодарение на феномена "Цар Футбол" живея в мечтите си. Всекидневна радост и удоволствие да правя това, което обичам. Казано накратко това ми дава футболът.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Вече може да кажем, че имаш богат международен опит, къде беше най-трудно? 
- Смея да кажа, че навсякъде нещата са различни. Трудностите са част от израстването ми.  Най-трудното нещо, пред което съм се изправяла, е комуникацията. На международно ниво без владеенето на езици всеки ще се види в чудовищно затруднение. 

- Как оценяваш нивото на женския футбол в Швейцария? 
- Женският футбол в Швейцария е на много добро ниво. Не е случаен фактът, че националният им отбор заема първо място в своята група в квалификациите за Световното. Шампионатът е изключително равностоен и интересен. Тук говорим за професионални условия и стремеж за развитие. Сама виждам какви усилия се полагат, за да се се удовлетворят нуждите на футболистките. 

- Какви са целите ти в националния отбор? 
- Много съм благодарна, че съм част на националния отбор. Да играя срещу Германия беше моя детска мечта. Целите ми се покриват с целите на отбора. Искаме да покажем най-доброто, на което сме способни. Силно вярвам, че можем да поднесем изненада в някой от следващите ни двубои. 

- За какво мечтаеш? 
- Мечтая да съм здрава, за да мога да продължавам усилено и целенасочено да преследвам мечтите си!!!

- Имаш ли необходимото време за живот извън футбола, за излизания, за лично време, което да прекараш в приятна компания извън терена? 
- Да, разбира се. Аз съм футболистка, но не правя изключение. И аз както всички разполагам с 24 часа на ден. Имам ежедневни задължения, така наречените битовизми, но разполагам с време за почивка, забавление и живот извън терена. 

- Какво си пожелаваш за 2022 лично за теб, за феновете на футбола, за читателите ни? 
- Пожелавам както на мен, така и на вас и всички ваши читатели, и футболни фенове здраве, защото то е най-важното. Когато сме здрави, можем да правим нещата, които ни носят радост и щастие. А споделеното щастие е заразно. Нека станем свидетели на една вълнуваща и изпълнена със спиращи дъха футболни моменти година!
Николай ПАШКУРОВ, БЛИЦ СПОРТ