Още с първите си мачове за “Ботев” (Пловдив) новото попълнение Борис Галчев показа, че ще бъде неизменна част от титулярния състав на Станимир Стоилов. Трудолюбивият халф се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт" за амбициите с “канарчетата” и миналото в ЦСКА.

Борисе, защо избра предложението на “Ботев”?
- След като разбрах, че Станимир Стоилов поема отбора, за мен стана ясно, че “Ботев” (Пловдив) ще преследва високи цели. В последните години клубът се развива много. Правят се базата и стадионът, работи се в дългосрочен план. Това изигра основна роля при избора ми.

Какви са впечатленията ти от тима след първите няколко контроли?
- Отборът започва да играе по-добре с всяка изминала контрола. Стараем се да изпълняваме това, което треньорът иска от нас. Смятам, че засега всичко върви добре и ще подобряваме още играта си.

Какво е мнението ти за Станимир Стоилов спрямо другите треньори, с които си работил?
- Всеки треньор си има различни виждания за играта. Както вече казах, Станимир Стоилов бе една от основните причини да премина в “Ботев”. Това говори достатъчно за отношението ми към него.

При кой наставник в ЦСКА се чувстваше най-добре?
- Нямал съм проблеми с нито един треньор в ЦСКА. С всички съм работил добре. Винаги съм давал сто процента от себе си в отборите, през които съм минал. Все пак мисля, че при Милен Радуканов ЦСКА играеше най-добрия футбол в периода, в който бях в отбора. Неслучайно под негово ръководство спечелихме Купата и Суперкупата на България. Това са и последните трофеи на ЦСКА.

Разбра ли какво пише за теб в доклада на Стойчо Младенов за миналия сезон и как ще го коментираш?
- Не знам какво точно е написал Стойчо Младенов - дали хубаво, дали лошо. За мен няма значение, той е треньор и той си носи отговорността. Той е легенда на ЦСКА. Пожелавам му да е жив и здрав и да има успех в работата си.

Каква е разликата в организацията между “Ботев” (Пловдив) и ЦСКА?
- Мисля, че всички в България виждат колко много проблеми има в ЦСКА. На "Армията" обаче са свикнали с проблемите и като че ли те ги правят по-силни. В “Ботев” се работи много професионално и тук единственото, за което трябва да мислиш, е футболът.

Защо не успя да убедиш Спас Делев да приема офертата на “Ботев” (Пловдив)?
- След трансфера ми в Пловдив със Спас си говорихме за новия ми отбор, но не знам да е имало оферта от “Ботев” към него. Според мен той е много добър футболист и ЦСКА само може да спечели от това, че си го върна.

Кой е най-класният футболист, с когото си бил съотборник?
- Играл съм с много добри футболисти, но ако трябва да посоча един, то той ще е между Платини и Мораес.

Има ли сили “Ботев” (Пловдив) да финишира пред Литекс и ЦСКА?
- Разбира се, че имаме сили. Ако изпълняваме изискванията на треньорския щаб и ние футболистите дадем всичко от себе си, смятам, че третото място е напълно реална и постижима цел.

Имаше ли други предложения освен “Ботев”?
- Да, имах още един-два варианта да продължа да играя 6 чужбина.

Защо не успя да се наложиш в Динамо (Букурещ) и съжаляваш ли, че премина там?
- Човек не трябва да съжалява за нищо. Така е трябвало да стане. Положението в Динамо е, бих казал, трагично. Аз отидох там с операция, без подготовка. В началото изиграх четири мача, прибрах се за националния отбор и след като се върнах, останах извън състава също за четири мача. В края на полусезона дойде нов треньор - Доринел Мунтеану, при когото играх в последните кръгове. Той много искаше да остана, но след като 5 месеца не бях получавал пари, реших, че трябва да продължа на друго място.

Обиди ли те това, че бе използван за разменна монета за Платини?
- Не, по никакъв начин. Ако исках, можех да не отида в Динамо.

Толкова напред ли са Лудогорец и “Левски” спрямо останалите тимове?
- Според мен “Левски” и Лудогорец с нищо не са по-добри от “Ботев”, ЦСКА и Литекс. Видяхте, че ЦСКА победи “Левски” за първенството и заслужено отстрани Лудогорец за купата. Мисля, че ни очаква една интересна пролет с доста изравнени сили в челото на класирането.

Вярваш ли, че чрез “Ботев” (Пловдив) ще бъдеш по-често част от националния отбор?
- Всеки футболист иска да играе в националния тим. Това обаче зависи не само от дадения играч, но и от съотборниците му. Ако отборът ни върви добре и играем добър футбол, мисля, че “Ботев” може да има национални състезатели.

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ