Каквото и да си говорим, голямата звезда на "Левски" в момента се казва Гари Родригес. Егоист или не, той е футболистът, който във всеки един момент може да направи разликата в даден двубой. Той е състезателят, който, ако "Левски" реши да продава, би спечелил някакви нормални за българската реалност пари. Именно на Гари Мендес Родригес ще се разчита най-много "Левски" да измие срама от предишното дерби с ЦСКА. Дни преди първата голяма битка за Купата „Меридиан Мач" се срещна с национала на Кабо Верде на „Герена".

Гари, какво е настроението след загубата в Стара Загора?
- Настроението е добро, защото играхме добре. Има лека тъга, защото загубихме, а това никога не е приятно, но се борихме до последно и поне от това сме удовлетворени. Също така в този двубой се случиха някои неща, които ни попречиха да спечелим. Но ние няма какво да направим, освен да вдигаме главите, да продължаваме да работим и да гледаме към следващия мач, който е изключително важен за нас.

Съдията ли попречи на "Левски" да спечели?
- Не. В никакъв случай не обвинявам съдията за загубата. Просто той направи грешки, но ние имахме възможности да вкараме първи гол. Аз лично имах отлична ситуация и можех да реализирам попадение. Но вече мачът с Берое е зад нас и не можем да променим абсолютно нищо. Можем единствено да наблюдаваме отстрани.

Според много специалисти и журналисти вие играхте прекалено дефанзивно в Стара Загора. Споделяш ли това мнение?
- Мисля, че играхме компактно. Това беше нашата цел. Берое нямаше нито една ситуация за гол през първото полувреме. Само тази дузпа, която беше, меко казано, спорна. А и по принцип подходът към мачовете все пак се определя от треньорите, не от мен.

Предстои обаче най-голямото дерби в българския футбол - срещу ЦСКА. Какво мислиш за съперника, кои са най-добрите им футболисти, най-силните им страни?
- Не мисля нищо за този двубой, нито за съперника. Единствената ми мисъл е, че трябва да ги победим. Това е.

Но само преди няколко седмици паднахте с 0:3. Осъзнахте ли вече какво се случи тогава?
- Просто не играхме добре, не се борихме, не свършихме абсолютно нищо по терена. По такъв начин не може да се спечели който и да е двубой, камо ли голямо дерби. Мисля обаче, че сме си взели поуките.

Можеш ли да обещаеш на феновете, че ще измиете срама?
- Ще се опитаме и мисля, че ще изглеждаме значително по-добре.

След многото провали през този сезон очакваш ли да получите подкрепа от феновете в този двубой?
- Да. Те са винаги с нас. Откакто съм тук, ние сме направили доста грешни стъпки, загуби, слаби представяния, но феновете винаги са на стадиона и ни подкрепят до последната секунда на двубоите. Надявам се и съм сигурен, че ще дойдат на стадиона. Ние се нуждаем от тях.

Някои играчи на ЦСКА празнуваха по неуважителен начин успеха над вас. Имаше скандирания „К** за "Левски"", Менди дори го написа във фейсбук. Как гледаш на тези неща?
- Това не е мой проблем. Изобщо не ме интересува какво правят или казват. Ние трябва да сме концентрирани само и единствено върху нашата си игра.

Могат ли подобни прояви да ви направят още по-яростни?
- Не мисля. Няма как да ни ядосат или да ни направят по-агресивни. Ние гледаме само себе си и се интересуваме какво става в нашата съблекалня. Интересува ни само да спечелим срещата.

Може ли да видим теб да празнуваш победа срещу ЦСКА или друг отбор по такъв начин?
- Зависи от ситуацията. Ако ставаме шампиони, разбира се, че ще празнувам. Но не във
всеки двубой, не всяка победа.

Нека поговорим малко за теб самия. Много специалисти, включително и треньорът ти Тони Здравков казаха, че в доста ситуации играеш като егоист. Споделяш ли го?

- Това е мнение на хората. Всеки - фен, журналист, специалист, треньор, всеки има право да изкаже мнението си, но аз не го споделям. Аз съм отборен играч. Вижте само колко асистенции имам. А и когато бележа гол, аз го правя не за себе си, а за отбора. Но това е футбол, а в него е така. Един те харесва, друг не те харесва. Но ако видите какво съм направил за "Левски", ще видите, че не е точно така. От моя гледна точка аз правя всичко, което трябва, и се старая да помагам на другите. В крайна сметка нека тези, които ме критикуват, да знаят, че аз съм нападател и за един такъв футболист понякога е нормално да действа сам.

Ти си типично крило, но в момента се налага да играеш като втори нападател. Чувстваш ли се достатъчно добре на тази позиция?
- Всички знаят, че аз съм крило. Там се чувствам най-добре. Това е моята позиция, но ще играя там, където съм нужен на клуба. Основното е, че съм атакуващ футболист и бих играл на всеки един пост в предни позиции.

Колко дълго ще останеш в "Левски"?

- Не знам, само Господ знае.

На два пъти в чужди медии се появяваше твой цитат, че искаш да преминеш в Спортинг (Лисабон). Истина ли е това?
- В медиите постоянно се пишат такива неща. Четох тези информации и там журналистите обясняваха какво аз искам, а аз не съм казвал нищо. Те са написали това, което те искат. Разбира се, Спортинг (Лисабон) е голям клуб, но в момента аз съм в "Левски" и мисля само и единствено за "Левски". Това е истината. Ако се стигне до мой трансфер, това ще бъде вече друг разговор.

Значи тези информации са били лъжи?
- Да. Абсолютно измислени.

В интервю пред нашата медия наскоро твоят съотборник и приятел Нуно Пинто атакува Наско Сираков, че постоянно се е оправдавал с вас играчите. „Убиваше ли бившият директор "Левски"" и по-добре ли се чувстваш сегапри Христо Йовов?
- Не мисля, че това е проблемът. Нуно си има мнение, всеки си има мнение. Нещата обаче не опират до директорите..Наско е добър човек, Йовов също е много добър човек, харесвам го, но това не е проблемът. Ние трябва да сме по-сплотени, да се държим като отбор и само така ще вървим напред и ще побеждаваме. Все пак ние, футболистите, сме на терена.

Да те върна на още един човек, който вече не е в клуба - Славиша Йоканович. Защо треньор като него се провали в "Левски"?
- Не знам. Знам, че е много добър треньор. За мен е един от най-качествените специалисти, с които съм работил, но защо не успя, не знам.

Има ли някакво разделение в "Левски", кавги между българи и чужденци, между нападатели и защитници?

- Няма проблеми между нас. Проблеми може да имаме само на терена и трябва там да ги решаваме - с добра игра и победи.