Един от най-популярните спортни журналисти у нас – Георги Атанасов, даде интервю за вестник „Тема Спорт“, в което говори за оповестените дългове на ЦСКА към 23 декември, казуса с Литекс и действията на Боби Михайлов начело на БФС.

-Г-н Атанасов, дълговете на ЦСКА към 23 декември са 19 милиона лева, а други 27 милиона не са приети на този етап. Сега реалистично ли е да се говори за оздравяване на дружеството, или това продължава да граничи с абсурда?
-Има две страни – положителна и отрицателна. Нека започнем с положителната, а после ще видим какви са негативите В настоящата ситуация с дълговете на ЦСКА. Хубавото е това, че синдикът не признава голяма част от криминалните задължения на клуба, които бяха формирани при две от последните ръководства на клуба. Не е нужно да ги назовавам кои са. Тези дългове бяха натрупани с класическа технология на източване отвътре. Всеки може да прецени доколко е нормално Тенгариня и Нилсон да претендират за стотици хиляди левове срещу символично присъствие в отбора с по 4-5 мача. В правото както има подписани договори, така съществува и понятието „измама“. Дотук с положителното от цялата ситуация.

-Кое е негативното?
-Дано не съм прав, но ми се струва, че зад активното разчистване на тежкото финансово наследство на „Армията“ прозира идеята да се затлачи възраждането на ЦСКА. Какво имам предвид? Подтекстът е ясен – ето, облекчаваме финансовото положение, но чакаме оздравяване на дружеството, което е с дългове за минимум 19 милиона лева! И кога ще стане това оздравяване? След 3 или 5 години? Или пък 10? Всъщност именно това е съкровената цел на душманите на ЦСКА – колкото е възможно по-дълго да протакат агонията на клуба чрез всевъзможни финансови, юридически, политически и медийни комбинации, за да пречат на ясната концепция за светкавично завръщане на ЦСКА в А група. Искам да бъда правилно разбран – приветствам редукцията на бандитските вземания от „Армията“, но бих желал да чуя конкретната визия, че тази политика на оздравяване ще доведе ЦСКАдиректно до А елитна група, а не до А окръжна…

-В подкрепа на вашата теза за удължаване на агонията следва да се уточни, че всеки кредитор, както и самият клуб, може да обжалва оповестените към този момент дългове. В такъв случай се завеждат дела, а тяхното разрешаване може да отнеме години. А през това време ЦСКА ще продължи да е в несъстоятелност и няма как да вземе професионален лиценз…
-Както и сами виждате, душманите целят протакане на процеса с ЦСКА, докато агонията не се превърне в клинична смърт.

-Значи сте на мнение, че оздравяване на ПФК ЦСКА е невъзможно?
-Оздравяването означава светкавично завръщане на ЦСКА в А група още през лятото на 2016 година. Всичко друго е умъртвяване чрез алабализми за „морал“ и „правила“! Какви правила, като средата е такава, че почти всеки клуб у нас не спазва нито закони, нито нормативи. Така излиза, че ЦСКА е необходимият грешник, който трябва да плати сметката за целия бардак в България… Е, защо?

-Какво ще е решението на Изпълкома за Литекс според вас?
-Личното ми мнение е, че Литекс трябва да бъде върнат час по-скоро в А група, за да се съхрани поне нещичко от остатъка на българския футбол след репресията върху ЦСКА и Локо София. Шансът на Ловеч е в това, че неговата съдба върви в пакет с прословутите 5 точки разлика, които ще се отворят при окончателно изхвърляне на отбора от А група. В такъв случай Лудогорец изхвърча пред Отбора на всички власти. Не мисля обаче, че това ще бъде допуснато.

-Защо се протака казусът с Литекс? Случаят се подмята от комисия на комисия, скоро може и от друга държава да се поиска да го реши…
- Съвсем нормално е да се протака. Прочетох кой се е явил на заседанието на специалната комисия и кой не. И веднага събрах две и две – четири. Много лесно установих, че в този случай се оказва груб дьржавнополитически натиск в посока, желана от силните на деня. В момента по ирония на съдбата Литекс е защитен от интереса на Левски. Но нищо чудно да се стигне до поредното извращение, като хем оранжевите бъдат изхвърлени, хем сините си запазят настоящите точки, без да изостават на 5 пункта от Лудогорец. Всичко е възможно.

-Левски не закъсня ли с исканията за оставки в БФС?
-Подкрепям искането на хората от ‘Герена“, но се питам защо тези борци за правда не бяха толкова принципни при други случаи, когато Боби Михайлов действаше против интересите на българския футбол. Те обаче са прочути с това, че четат правилата, както на тях им е изгодно.

-Боби Михайлов беше категоричен, че не вижда причина да си подава оставката…
-Разбира се, че ще реагира така. Той живее с нагласата, че е несменяем, недосегаем, безгрешен. Не случайно беше направил устав на БФС, който не предвиждаше мандатност на президента. И нищо чудно, както е тръгнало, той да повтори дълголетието на криминалните босове на световния футбол начело с господин Блатер. В крайна сметка на Боби ще му дойде редът да слезе от цената, когато обществото погледне на цялостната ситуация в България. Защото футболът е само една част от разпада на нашето общество.

-Александър Томов тръбеше, че не е затлачил ЦСКА с едва ли не нито един лев, а списъкът с кредиторите показва, че по време на второто му управление са натрупани солидни дългове…
-Ясно е, че управлението на Томов е част от трагедията на ЦСКА във финансов и фирмен аспект. Затова той трябва да си носи отговорността така, както си носи славата за това, че по негово време армейците победиха шест пъти поред в първенството вековния юбиляр, познат още и като ФК Спонсор.

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016

ЮГОЗАПАДНА "В" ГРУПА