Разпределителят на мъжкия национален отбор по волейбол и капитан на “Левски Волей” Георги Братоев спечели два приза за една вечер на 55-то юбилейно издание на Спортист на годината 2012, което се проведе снощи в НДК. Георги Братоев влезе в десетката на най-добрите спортисти на България, като зае почетното 10 място, а впоследствие като част от държавния ни тим спечели и награда за Отбор на годината. Ето какво каза волейболистът за BGvolleyball.com след приключване на церемонията:

- Два трофея за една вечер, вижда се, че сияеш?
- Да, само премиерът на България Бойко Борисов прекара повече време от мен на сцената… Аз бях на подиума два път и той два пъти, това разбира се в кръга на шегата (усмихва се).

- С индивидуалната награда за най-добър разпределител от Олимпиадата в Лондон 2012, стават три досега. Богата година?
- Да, така е. Но като цяло, в нашият спорт индивидуалните награди нямат огромно значение. Това са приятни емоции, които обаче не трябва да ни главозамайват!

- Защо казваш, че нямат значение индивидуалните награди?
- Защото, ако няма нито една индивидуална награда, но има медал, това е много по-ценно, лично за мен. Ако получа пет индивидуални награди, но никога нямам медал, не е същото, няма да съм толкова щастлив…

- Значи, щеше да си по-удовлетворен, ако имаше бронз от Олимпиадата в Лондон, отколкото да си разпределител № 1 на Игрите?

- Да. Предпочитам да бъда последен сред разпределителите, но с медал на врата!

- Вярваш ли в превратностите на съдбата? За една година се обърна целият ти живот?
- Да, но това е и голяма доза късмет, според мен. Късмет, съчетан с шанс за изява и поле за действие.

- Значи за да стигнеш до тук има значение да попаднеш на точното място и в точния момент?
- Да. Определено вярвам в това нещо. Другото, което също важи за този израз е, че трябва да се възползваш от него. Защото, ако попаднеш на точното място и в точния момент, но не се възползваш, пак не е достатъчно.

- Вие обаче сте близнаци с брат ти Валентин. Как се отразява на него твоят грандиозен успех?
- Аз не ги деля успехите. Колкото са мои, толкова са и негови, защото Вальо е една неразделна част от мен. Той е човекът, който е винаги до мен. Заедно с приятелката ми, те двамата ми дават най-много сили да продължа напред. Предполагам, че и аз му давам на него!

- Какво си пожелаваш за следващата 2013 година?

- Искам да сме живи и здрави, това е основното. Другото трябва да го постигнем на волейболното игрище!