Опитният полузащитник Георги Миланов навърши 28 години вчера. Халфът на унгарския МОЛ Фехервар отново е част от националния отбор, след като Георги Дерменджиев го повика за предстоящата контрола с Беларус на 26 февруари. 

Миланов даде интервю за БЛИЦ, разкривайки, че клубът му е можел да го спре, тъй като датата е неофициална в календара на УЕФА. Сърцатият полузащитник обаче настоявал да се прибере в България, като за целта провел разговори с треньора и спортния директор на унгарския клуб. 

Бившият футболист на ЦСКА (Москва) се прибира с голямо желание в София за лагера на държавния тим.

- Жоро, завръщаш се в националния отбор, навярно си поласкан от поканата на селекционера Георги Дерменджиев?
- Всеки футболист е щастлив, когато е част от националния отбор, и иска да помогне, раздавайки се на максимума на възможностите си. С голямо желание ще отида на лагера, ще се запозная с треньора Георги Дерменджиев, досега не съм работил с него. Контролата с Беларус е идеална възможност за момчетата, които не са получавали голям шанс, да покажат какво умеят. 

- Повиквателната ти дойде навръх рождения ти ден. Приемаш ли я като подарък?
- Да, така е наистина, но мисля, че съм я заслужил. Всеки футболист мечтае и се стреми да помага на националния отбор. Всички сме пределно мотивирани, особено преди важните мачове, които ни предстоят. За мен е много важно да бъда на предстоящия лагер и заради това имах разговори с треньора на Фехервар и спортния директор. Помолих ги да ме пуснат в националния отбор. Те не са длъжни, тъй като датата за контролата с Беларус (26 февруари) е неофициална в календара на УЕФА. Лагерът е неофициален, но аз много държа да присъствам и да бъда с отбора. Първенството в Унгария е в разгара си, а ние имаме по два мача на седмица. Програмата ни е много натоварена, но успях да ги убедя, че е важно за мен да бъда в националния отбор. Благодарен съм, че ме разбраха и ме пуснаха. Ще имам възможността да се запозная с методиката на треньора. Ще се стремя да помогна, още повече, че предстои ключовата битка с Унгария. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Ще помагаш и в разузнаването на съперника...
- Разбира се. Но от мен самия и от представянето ми зависи дали ще ме повикат и за баража с унгарците. Срещу тях мотивацията ми ще е още по-голяма. 

- Ще успеем ли най-после отново да се класираме на голям форум?
- Шансове винаги има. Много се изписа по тази тема в последните месеци. Всички българи мечтаем да бъдем на Евро 2020. Убеден съм, че целият отбор ще дадем всичко от себе си, за да се представим по най-добрия начин и да защитим имената си и страната си. Важното е всички да сме здрави, защото виждате колко момчета имат проблеми с контузии. Дано всички бъдат на разположение на селекционера. Сигурен съм, че ще дадем всичко от себе си. Да, много ще е трудно, но сме длъжни да защитим родината си. 

- Днес стана ясно, че и Кирил Десподов е аут, предстои му операция.
- Много неприятно. Дано по-скоро се възстанови.

- А ти как си здравословно? 
- Имах лек проблем, но вече съм добре, готов съм. Получих удар в ребрата от противник, но от днес отново тренирам наравно с отбора. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ