Мъжкият национален отбор на България по баскетбол вече е в Австрия, където ще участва на силен международен турнир заедно с Португалия, Унгария и Австрия. На летище “София” селекционерът Георги Младенов заяви пред колегите от NEWS7, че първите контроли ще дадат възможност на тима да прецени нивото си в игрова обстановка.

В групата на България за турнира в Оберварт са капитанът Христо Николов, Божидар Аврамов, Павел Маринов, Димитър Димитров, Александър Янев, Асен Великов, Костадин Маршавелски, Станислав Ваклинов, Николай Върбанов, Станимир Маринов, Христо Захариев, Павлин Иванов, Чавдар Костов и Александър Везенков.

- Заминавате за Австрия. Каква е целта на участие в този турнир?
- Имаме възможност да проверим това, което сме свършили досега. Противници като Австрия, Унгария и Португалия ще ни дадат реална представа къде сме преди квалификацията, която започва на 10 август. След това имаме още една надпревара с Румъния и Дания, както и контрола с Дания. Това ще бъде една добра проверка за нивото ни.

- Какво е нивото в момента и имате ли представа какъв ще бъде съставът?
- Останаха 14 души, които ще бъдат до края на квалификацията с нас. Ясно е, че не могат да бъдат 14 във всеки мач, но за всеки ще избираме 12. Доволен съм от тренировките, от сериозността, концентрацията и отговорността, с които подходиха момчетата към подготовката. Вече зависим и от спортния шанс, както и от това как ще се подготвим, защото остават 17 или 18 дни. С тези двубои трябва да изчистим грешките в нападение и защита. До момента не сме играли контроли, а заложихме на двустранна игра помежду си. Вече си познаваме и кътните зъби, защото сме заедно 26 дни. Сега ще видим как ще се справим в непозната обстановка. Колкото до останалите отборите, които са в в нашата група – Израел, Черна гора и Холандия, вече имаме информация за тях. Дай Боже всичко да е наред и да нямаме контузии. Да не дърпам дявола за опашката. През последните дни Ники Върбанов имаше проблеми. Всички останали нямат сериозни травми. Надявам се всичко да тръгне добре и да успеем да се класираме за европейското първенство.

- Каква е атмосферата в отбора? През последните месеци се натрупа малко напрежение. Имаше известни проблеми на играчи и медии.
- В националния отбор? Няма абсолютно никакъв проблем. Думата “отбор” е това, което в момента представляваме ние. Имах разговор с играчите за 10 минути още първия ден. Обясних им, че един тим успява, когато всички са заедно. Досега взаимоотношенията са прекрасни. От време на време има малки забележки и изцепки, но това са нормални неща. Това им казах на шега. Във всички отбори, в които съм бил като играч и треньор, е имало по един идиот. Тук са много, в добрия смисъл на думата (смее се). Такива хора са нужни, за да създават настроение и обстановка. Това са нашите момчета, не искам да ги обиждам. Ние сме си ги избирали. Напрежение не е имало по време лагера, надявам се, че няма да има. Това е начинът за успех. Казвам го с чисто сърце. Има физическо напрежение, но е нормално за това, което направихме през последните 25 дни.