Бившият плувец и професионален кикбоксьор Сами Хоссни е орисан да помага на хората с ценни съвети относно храненето. "Търсят ме от цял свят - от Азия до САЩ. Грижа се не само за хранителните режими на хората, а и ги съветвам как да подхождат към живота си и към храната. Как да осъзнаят самата концепция на хранене. Бих казал, че изграждам стратегия за живота на хората", обясни Сами Хосни пред БЛИЦ и zdrave.to.

Нашият герой през 2014 година печели шампионската титла на Азия по муай тай, след което се отдава изцяло на хората, които го търсят за съвети.

Сами Хосни с удоволствие ще помага и на читателите на БЛИЦ с ценни напътствия за здравословния начин на живот. Публикуваме първата част от поредицата със съвети, които шампионът дава:

- Представете се и разкажете как точно помагате на хората?
- Казвам се Сами Хоссни, приятно ми е. Помагам на хората да влизат в най-добрата си форма - не само физическа, а и психическа, използвайки методи, които са базирани на научни изследвания. Грижа се не само за хранителните режими на хората, които се свързват с мен, а и ги съветвам как да подхождат към живота си и към храната, да осъзнават самата концепция на хранене. Бих казал, че изграждам стратегия за живота на хората, с които работя, с цел постигане на резултатите, които искат. Работим основно върху това да имат по-добра продуктивност по време на работа, да имат повече енергия за децата си, за бизнеса си и прочие. Респективно създавам план, който да следват, който би могъл да допринесе за качеството на живота им.
 
- Главно какви хора се свързват с вас, за да искат да им помагате?
- Работя предимно с бизнесмени, предприемачи - хората, които имат най-голяма потребност от ментална енергия, за да могат да взимат важни решения. Когато хората в тази сфера успеят да свалят килограми, придобиват по-добро самочувствие. И когато излязат да говорят на сцена или са на бизнес среща, се чувстват много по-добре и по-продуктивни. Хората ме търсят главно за съвет как да свалят килограми, как да стопят мазнините по тялото си.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Желаещите как могат да достигнат до съветите ви? Къде могат да ви открият?
- В социалните мрежи. Всеки може да ме намери в "Инстаграм" и "Фейсбук". Работя онлайн. По-удобно е и за двете страни. Грижа се за хора от цял свят - от САЩ до Азия. Търсят ме и от Испания. Навсякъде имам клиенти, просто няма как да се свързвам физически с тях. Всичко се случва онлайн, включително и чрез връзка по "Скайп".

Аз не спирам да развивам себе си в знанията си и сертифицирането си. Все повече и повече мога да давам на хората.

- Какви спортове сте практикували?
- Осем години се занимавах професионално с плуване в България, a след това шест години с кикбокс. 2014 година станах шампион на Азия по муай тай - върхът на кариерата ми беше този успех.

- Бихте ли разкрили някои известни личности, с които работите?
- Не мисля, че е удачно да им казвам имената, но да - има доста известни хора, с които работя. Един от тях е Боби Умар. Той е вторият най-известен бизнес коуч в света след Ричард Брандсън. В социалните мрежи Боби Умар има милиони последователи. Помогнах му да свали 21 килограма в последните шест месеца.

- Как точно успя?
- Постигна го без тежки физически тренировки и без глад, а с осъзнаването на концепцията за храните и храненето.

- Бихте ли разказали за някой фрапантен случай? Примерно, някой ви търси със съвет как да свали 10 килограма за една седмица - нещо, което изглежда немислимо да се случи?
- Да, реално това няма как да се постигне. Все едно да бъдеш изцяло само на вода... Свалянето на килограмите трябва да става бавно, защото говорим за разширяване и смаляване на клетките. Тялото ни страда, когато те свиват размера си, просто го стресираме.

- Какво бихте посъветвали хората, които искат по-бързо "да влязат във форма" за летния период?
- Първото нещо е закуската. Това е първата енергия, с която зареждаме организма си. Необходимо е да наблегнем на закуска, която няма рафинирани захари, a да бъде богата на мазнини и протеини.

Бих ви дал протеин, например, чрез пушена сьомга или с бъркани яйца - това е страхотна закуска, която би била отличен старт на деня за всеки човек.

- Някои хора обаче прескачат закуската и първото ядене е на обяд...
- Да, някои не харесват закуската, но е желателно да я има. Има хора, които могат да пропускат закуската, но когато я има - това е най-важният ти избор за храна на деня, защото това е първото нещо, което слагаш в организма си и така програмираш себе си.

Ако закусваш с рафинирана захар, веднага дебалансираш нивата на кръвна захар в тялото и следващото нещо, което отново би изял, би било просто захар, за да възстановиш високите нива на кръвна захар.

Хората, които пропускат закуската, имат навика да ядат повече на обяд, защото са много по-гладни. Когато ядем преди да огладнеем, то тогава правим правилния избор. А когато ядем, когато вече сме много гладни, правим нелогичен избор - поръчваме много, за да може да задоволим глада.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Очаквайте в петък още ценни съвети от шампиона и герой на БЛИЦ Сами Хосни!