Легендата на Пирин (Благоевград) и ЦСКА Ивайло Андонов даде интервю за БЛИЦ, коментирайки актуалните събития в родния футбол. 54-годишният благоевградчанин е един от футболистите в Пеневата чета, която донесе толкова много радост на България с четвъртото място на Мондиала в САЩ`94. 

Андонов е собственик на школата Пирин 2001, в която е и треньор.

- Здравейте, как сте и къде ви откриваме?
- Здравейте, на един от терените съм. След малко някои момчета ще имат честта да ги тренирам. 

- Школата ви с колко терена разполага и какъв брой трениращи има при вас? 
- Имаме три терена плюс един помощен. Тренират стотина деца, основно от Благоевград, имаме и от региона - момчета, които учат тук. Справяме се колкото можем. Имаме продукция, но се съобразяваме с даденостите. А и все пак говорим за Благоевград, трябва да се знае, че провинцията не е София. Тук не е като в столицата. Повечето семейства нямат възможност да инвестират достатъчно в децата си. 

 Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Имате ли затруднения?
- Да, те са основно от финансово естество заради високите цени на всичко. Трудна е поддръжката на терените, превозите, много са нещата. Дори и аз се занимавам с поддръжката, не си мислете, че щом съм собственик, съм някакъв шеф. Да, има работници, но понякога и аз помагам.

- Общината подкрепя ли ви?
- Нямам подкрепа. Единствената подкрепа от Община Благоевград е, че за 20 години, откакто я има школата ми, не са ми пречили. Аз давам всичко за футбола. 

- Имаме ли футболни таланти в днешно време? 
- Българският народ е много талантлив, но в даден момент някъде се скъса нишката. Талантът означава и да се бориш да го реализираш. Талантът включва и интелектуалното ниво, за да го разбереш, че го имаш и да го усъвършенстваш.

- Към какво се стремите основно да учите младите?
- На дисциплина, това е водещото. Дисциплината е един от основополагащите камъни на криворазбраната демокрация, превърната в свободия в годините на прехода. Тя ни остави без този фундамент, който дори и в училището го няма вече. Но лошото е, че не само футболът липсва в училището, то го няма и самото учене вече. А и поведението на учениците спрямо учителите... Дисциплината е основното.

- Какво е мнението ви за войната за БФС? 
- Война ли? Конфликт е, ако двама се карат. Не виждаме обаче Борислав Михайлов да води някаква война, както Димитър Бербатов. Той и екипът му водят много агресивна кампания от дълго време. Аз такава агресивна кампания не помня да е имало в предишни избори. Да, страсти винаги е имало, но чак такава агресия не. Бербатов прави лошо впечатление с тази агресия. А и със случилото се преди дни - използването на деца в протеста пред БФС. Аз работя с младите, зная колко са податливи родителите и децата в тази възраст. Но недоумявам как изобщо и кой го измисли това нещо - да ги използват в протест!? Като чух и подразбрах за случилото се, дори не исках да гледам кадри какво е било в "Бояна". Това не е нормално, без думи съм.

- Опасявате ли се, че може да се повтори? 
- Зависи от възпитанието и дисциплината. Трябва да изграждаме хора, а не да не казвам какви елементи на обществото... Toва е посланието ми към треньори, ръководители и родители и накрая децата, защото те са отражението на всичко.

- Скоро разговарял ли сте с Бербатов, съграждани сте все пак? 
- Не сме се виждали, не сме разговаряли. Познаваме се, но нямаме контакт. 

- Ако се видите, какво бихте му казал?
- Той е голямо момче. Няма защо да го съветвам, той си има хора за съвети. 

- Зад Борислав Михайлов ли сте, едно поколение сте, станахте четвърти в света...
- Тук не става въпрос за дадено поколение, а за разбиране на материята - България, психология, български футбол, психология на българския футбола и близката история на футбола ни. Боби премина най-успешно през най-тежкото възможно време, което е било - групировки, всякакъв вид олигарси и агресивни личности. Той се справи отлично и направи така, че да има български футбол без големи сътресения. Знаете за какви хора става въпрос, какви личности са били футболни босове у нас. Някои вече не са между живите. Поведението на Боби е политика, не е само усмивки. И това трябва да му го оценят на Михайлов и на всичките, които сме издържали през тези години да се занимаваме с футбол. Смътните времена бяха много години, не една или две.

- Ще разкриете ли дали сте имали проблеми с мафията?
- Кой не е имал проблеми? Само това ще кажа. Не ме питайте за истории, няма да разказвам за случки по кафенетата.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ