Един от героите от САЩ’94 Бончо Генчев даде интервю за агенция БЛИЦ след двата мача на националния отбор – загубите от Англия с 0:4 в европейска квалификация и 1:3 от Ейре в приятелски мач.

-Бончо, беше на „Уембли”. Как видя на живо мача на националите и тежката загуба с 0:4 от Англия?
-Да, привидно загубата изглежда тежка. За втори път падаме с такъв резултат от англичаните. На мен ми се искаше да направим поне хикс, но реалността е съвсем друга. Реалността обаче е следната – двете дузпи за домакините бяха леко пресилени и ако не бяха те, може би щяхме да загубим с по-малко.
Не забравяйте и друго – Англия в момента разполага с доста силен състав, който няма нищо общо с отборите им преди няколко години. И още отсега мога да кажа, че ще са фаворит на европейското първенство догодина. Не мога да не призная и друго -  че допуснахме лековати грешки в защита. И като добавим към това дузпите – ето ти крайното 4:0.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

-Снощи пак допуснахме немалко голове и паднахме с 1:3 от Ейре в контрола.
-Снощи Балъков експериментира. Пусна съвсем друг състав, който стоя много добре на терена през първото полувреме и през част от второто. Но пак допуснахме грешки и си изпатихме. Но нека си кажем истината – доскоро постоянно атакуваха националните селекционери, че не викат този или онзи футболист, че не търсят промяната. Е, снощи Балъков даде шанс на много момчета, които или не бяха обличали националната фланелка, или имаха малко мачове за България. Но пак има недоволни, пак има такива, които не спират да критикуват и да атакуват я треньора, я БФС начело с президента Борислав Михайлов. Абе, хора, защо не разберете, че вината не е нито в Балъков, нито в шефа на футболния съюз и хората от неговия екип. Какво да направи Боби? Да сложи пак ръкавиците и да се върне на терена ли? Той е направил и прави доста неща за футбола...

-Добре, а къде тогава да търсим вината за слабото ниво на футбола ни. В клубовете ли?
-Някои обвиняват клубовете, че залагат на чужденци, че игнорират българските футболисти и не им дават шанс. Добре де – поставете се на мястото на Петър Хубчев в Левски или на Люпко Петрович в ЦСКА. Какво иска публиката на двата отбора, която е по принцип капризна и нетърпелива? Иска победи веднага! Иска купи и участие в евротурнирите. При това положение, треньорите се принуждават да взимат играчи от чужбина и да ги налагат в съставите.

-Защо го правят?
-Ами да си дойдем на думата и да изплюем камъчето и да кажем истината. Правят го, защото няма добро поколение български футболисти. Вие какво си мислите, че ако има такова, Левски и ЦСКА няма да налагат нашите таланти ли? Категорично ще го правят. Чета, че сме нямали школи. Моля? Я вижте Лудогорец каква база има и каква школа. Там се обръща голямо внимание на младите. Същото е и в Славия, и в ЦСКА, и в Левски, където школите са на ниво. Но после явно тези момчета не успяват да се наложат в мъжкия състав на клуба, в който са. Явно там нещо се пречупва. И поради тази причина Лудогорец печели титла след титла и ниже успех след успех в Европа с повече чужденци отколкото с българи.
Други пък обвиняват държавата, че не обръщала внимание на футбола и спорта. Не съм никак съгласен. В последните години държавата и министерството на спорта отделят голямо внимание на футбола и спорта като цяло и помагат.
Според мен трябва да сме търпеливи и да се надяваме да се появи така дългоочакваното поколение с родни таланти. Тогава ще излезем от това ни състояние. Сега и Жозето (б.р. -  Моуриньо) да поканим, трудно ще се върнем към победите и големите успехи. За финал искам да уточня нещо – не казвам, че нямаме никакви таланти. Имаме си добри футболисти – например Антон Недялков, Кристиан Малинов, Кирил Десподов и други. Но те явно не са достатъчни. Трябва още, още и още.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ