Юношата на Левски Янко Ангелов е един от героите на Септември (София) - най-новият член на Първа лига. Борбеният 23-годишен полузащитник откри резултата в баража срещу Монтана, разписвайки се още в третата минута при победата с 2:1. Ангелов изтъкна, че голяма заслуга за големия успех на Септември има Николай Митов, на когото специално благодари. Играчът на столичния клуб даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Янко, поздравления за класирането в Първа лига! Трудно ли победихте Монтана и голяма ли е еуфорията?
- Благодаря. Говорихме си в съблекалнята, че това е финал за нас и трябва да сме концентрирани и тактически да не допускаме грешки. Знаехме, че момента за гол ще си дойде и ще опитаме да се възползваме. За радост мача се разви перфектно за нас, като още в 11-ата минута водехме с 2:0. Тогава Монтана вече нямаше друг избор, освен да търси гол. Знаехме това и ги чакахме на контраатака. Вкараха ни попадение и малко ни затрудниха, но все пак удържахме аванса и заслужено ликувахме. Нормално е да има еуфория. 

- Вкара изключително важен гол още в началото на баража, чувстваш ли се големият герой?
- Голът бе важен от такава гледна точка, че ни даде самочувствие и увереност. Не се чувствам герой. Kакво значи герой? Футболът е колективна игра и всеки един има заслуга за даден успех. Kой ще вкара гол - не е от голямо значение при мен. Важното е отборът да побеждава.

- Това ли е най-важното ти попадение в кариерата до момента и на кого го посвещаваш?
- Всеки гол е важен за дадения мач. В случая - да, това е най-ценното ми попадение до момента. Посвещавам го на съотборниците ми, с които много изтрадахме този сезон, но въпреки това с упорит труд се поздравихме заслужено с успеха. 

- През сезона като че ли не афиширахте желае да се класирате в Първа лига, но ето, че и второто място ви стигна, за да се озовете в елита. Специално преди баража мотивираха ли ви допълнително и казваха ли ви, че на всяка цена трябва да победите?
- Имахме поставена цел промоция в Първа лига, но точките не ни стигнаха за директно класиране. Имаше допълнителна премия, но това си остава между нас. На всяка цена е само в живота. Казаха ни да излезем на терена, да се раздадем и ако сме по-добри, ще спечелим. Така и стана, много сме радостни от този факт.

- Наказа бившия си отбор, с който се раздели през зимата на 2016 година. Сега по-слаб ли е Монтана от времето, когато ти играеше там?
- Не е моя работа да коментирам дали са по-слаби или не.

- В Септември сте предимно бивши левскари и цесекари. Лесно ли се сработихте и Николай Митов ли е в основата на успеха ви?
- Не, не, това не е проблем. Не влияе, че едни сме минали през Левски, а други през ЦСКА. Не може да създаде дразги помежду ни. Този отбор е изцяло на Ники Митов, той го изгради. Аз съм част от Септември благодарение на него. Той ме ме покани в клуба и приех с удоволствие. Тук е моментът да му посветя успеха. Той е с големи заслуги за класирането ни в Първа лига.

- Смяташ ли, че ще бъдете конкурентоспособни на другите отбори в Първа лига и къде виждаш Септември в класирането на елита?
- Със сигурност няма да бъдем боксова круша. Силите в Първа лига са изравнени, като изключим три-четири отбора начело с Лудогорец. Както всички видяхме, и двата баража бяха спечелени от отборите от Втора лига. Рано е да се говори за класирането ни в елита. 

- Къде отпразнувахте успеха? 
- Бяхме в "Клуб 33". Голям купон, много весело беше. Оказа се, че и Витоша (Бистрица) празнуват там. Двата отбора си разменяхме поздрави. Честитя им класирането в Първа лига.

- Оставаш ли в Септември?
- Договорът ми изтича на 30 юни и скоро трябва да има яснота около бъдещето ми.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ