Президентът на Локомотив (София) Николай Гигов обяви, че Емил Велев е новият треньор на клуба. Босът направи импровизирана пресконференция в офиса си, където бяха още бившият треньор Тони Велков, изпълнителният директор Георги Марков и мениджърът Чавдар Цветков. Гигов обясни причините за промяната и съобщи, че клубът се завръща на стадиона си от началото на втория полусезон.

- Г-н Гигов, дошли сме тук, за да научим кой е новият треньор на Локомотив (София. Бихте ли го обявили?

- Първо ще започна с промените, които настъпиха тези два дни. Антон Велков става спортен директор, Чавдар Цветков е главен мениджър, Георги Марков остава изпълнителен директор. Новият треньор се казва Емил Велев, който от утре ще започне работа в Локомотив. Това са промените, които по една или друга причина ситуацията изисква. Аз на Тони Велков му предложих още миналата година да заеме този пост, но тогава преценихме, че ще остане да води отбора. Явно е, че вече е нормално да има някаква промяна.

- Как премиха преговорите с Емил Велев? За колко време е договорът му?

- Преговорите преминаха нормално, а договорът му е за година и половина, с опция за продължаване.

- Защо се спряхте на Емил Велев?

- В интерес на истината ние имахме много предложения и сме мислили много. Аз познавам Велев отдавна. Играли сме един срещу друг.Смятам, че в момента ни трябва по-остър човек с характер. Не казвам груб, а по-остър, защото това е нормално в днешно време. Велев е именно такъв.

- Появи се информация, че Георги Марков е лобирал за Вили Вуцов, а Чавдар Цветков за Емил Велев? Имало ли е такова нещо, ставали ли са конфликти?

- Това са пълни глупости. Тези хора тук (Гигов, Марков, Цветков, Велков) решихе кой да поеме отбора. Много мислихме, имахме доста предложения, но смятам, че на този етап за нас това е изборът.

- Кои ще бъдат помощници на Емил Велев?

- Той иска да остави стария състав – Христо Коилов, Владо Манолков. Явор Вълчинов ще стане скаут към първия отбор и си запазва всички права като помощник треньор.

- Други имена има ли в щаба му?

- Да. Богомил Симов идва като помощник треньор и още един човек, който ще бъде обявен от Велев и ще бъде специалист по кондиционна подготовка.

- Каква ще бъде целта пред него и отбора?

- Емил Велев трябва първо да стабилизира отбора. Второ, да намери най-оптималното за тези оставащи 5 мача, включително за Купата на България. Оттам нататък ние вече сме започнали да работим по селекцията. Явно е, че трябва да променим някой неща. Той има нещо предвид, ние имаме нещо предвид. Работили сме в тая посока. Важното е това да се случи до Нова Година. След нея Велев да започне да гради това, което той иска.

- Защо клубът продължава да е в криза?
- Вижте сега – защо това се е случило, е дълга тема, важното е да излезем от неприятната ситуация. Останалото е минало и няма смисъл да правим анализи. Всеки може да изпадне в криза. Във футбола най-хубавото е, че има следващ мач.

- Ще има ли санкции за отбора?

- Не съм мислил за санкции, защото имаме по-важна работа.

- Кога можем да видим Емил Велев на работа?
- Казах ви вече - Емил Велев започва работа от утре.

- Има ли развитие по въпроса със стадиона?

-  До момента ние направихме всичко, което е възможно с Даме Стойков - колегата в спортния клуб. Откакто той дойде, ние сме всеки ден заедно, за да оправим проблемите. Положението със стадиона е толкова трагично, че той трябваше да стане склад. Така беше работено в цялата посока. Аз и Даме Стойков се видяхме в чудо последните месеца. Хубавото е, че намерихме пари. За най-важната част от ремонта ни помогна премиерът. Сега предстои техническата част да бъде оправена и ще стартираме завръщането ни на стадиона в "Надежда". Възможно е ако получим одобрение, да се върнем още тази футболна година. Практически нашето митарстване по стадионите ще приключи този полусезон, което на нас ни донесе огромни вреди. Огромни вреди като отбор, самочувствие, пътуване, чергарстване и каквото се сетите. Аз знам, че на никой не му беше лесно през това време. Да играеш извън дома си е ужасно. Напълно разбирам и публиката, която избесня. Мисля, че сега всичко ще бъде наред.

- Споменахте феновете на Локо (Сф). Те не са в добри отношения с вас. Какво правите, за да се стоплят отношенията ви?
- С една определена част не съм в добри отношения. Аз никога не съм бил срещу публиката и няма да бъда. Смятам, че от тук нататък е много важно да сме заедно. Това, че съм мълчал 3 години, не означава, че аз съм виновникът за това, но не обичам да се оправдавам и няма да го направя. Защото аз съм на върха на тази пирамида и отговорността е моя.

- Няколко пъти през годините сте се замисляли да оставите Локомотив (София). Сега, в периода на тази криза в момента, замисляли сте се отново за този вариант?

- Вижте, аз няколко пъти съм казвал, че ако дойде човек, който иска клуба, ще се оттегля. Но такъв човек няма. Ако се оттегля, няма смисъл да казвам какво ще стане на другия ден – клубът ще спре да съществува и ще загине.

- Наближава краят на полусезона – имате ли яснота по селекцията?

- Яснотата ще стане ясна от утре. При всичко положения ще има доста промени.

- Кой ще има решаващата дума по селекцията?
- Решаващата дума ще има старши треньорът и тук присъстващите. Все пак отговорността е наша.

- Накъде ще бъде насочена – към България или към чуждестранни футболисти?

- Ще разберете скоро....
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ