Няколко дни остават до официалния старт на Етър за пролетния полусезон в Северозападната "В" група. В неделя от 11:30 часа "виолетовите" гостуват на Янтра. Независимо, че мачът ще се предава пряко по Канал 3, стотици търновци се стягат да подкрепят отбора в Габрово, като за там в 10 чьяь тръгва автоколона от фенове, а призивът е „Всички етърци – в един сектор!“. Дебют начело на този отбор на Етър ще направи треньорът Георги Василев, който се завърна във великотърновския футбол след 23-годишно отсъствие. Гочето даде интервю пред Анатоли Петров за sport-vt.com, в което говори за изминалата подготовка и за очакванията му през пролетните битки.

- Г-н Василев, как протече подготовката?
– Вече влязохме в последната й седмица, която е изцяло подчинена на първия мач в Габрово. Досега в рамките на предишните шест седмици извършихме доста работа – и по обем, и по интензивност. За мен бе много важно да опозная футболистите и поне познавам качествата на всеки един, тепърва ще ги опознавам още като хора и характери. Но имам вече пълноценна представа за играта им, голяма част от тях като мен сега дойдоха в клуба с идеята да направим един работоспособен пълноценен отбор с амбиции да се върнем там, където на Етър му е мястото. Имаме амбиции, но в тази тежка обстановка на подготовката нито един мач не изиграхме в еднакви условия. Започнахме от изкуствен терен, после минахме през сняг, после играхме на твърд като камък терен, после през кал и накрая в Нова Загора на терен, в който трябваше да влизат с плавници. В Несебър бяха най-добри условията, но там пък валя силен дъжд. Свършихме доста работа. Винаги зимният период е най-тежък за футболистите, защото не предлага разнообразни форми за тренировъчна работа, а българинът е свикнал да импровизираш, да му създаваш интерес към работата. Но аз мисля, че се справихме добре.

- Имаше ли други проблеми, които ви съпътстваха?
– Не съм доволен от многото контузии. Направихме интензивна програма с контроли в цикъл сряда-събота и много от играчите не издържаха, а са важни футболисти за нас. Отсъствието на Радо Анев е проблем за нас от гледна точка на организацията на играта, на опита му в средата на терена. Двамата бекове Васил Попов и Ивелин Аладжов са перспективни играчи, също са извън строя, с надеждата да се върнат скоро, но на първо време няма да са пълноценни. Плюс Тодор Стоев, на който от първия ден се появи здравословен проблем, който го съпътства. Доколко той може да помогне заради тази контузия е въпрос, който виси във въздуха.

- Останалите контузени възстановиха ли се?
– Останалите са в състояние да играят. От есенния състав има само няколко човека, останалите са нови. За нивото на „В“ група да направиш отбор и да напаснат нещата игрово не е лесна задача.

- Има ли яснота кога ще се завърнат контузените?
– Стоев тренира, но не е стопроцентово готов. Докато за Аладжов и Попов предстоят медицински прегледи, които да ни дадат представа. Днес Попов ще мине ядрено-магнитен резонанс, той има стара травма в кръста, която преминава към бедрото. Аладжов пък е получил травма още в първия мач в Разград и е мълчал през цялото време. За първия мач в Габрово най-близо до възможността да участва е Васко Попов, другите двама – не.

- А Радо Анев?
– При него трябва по-дълъг период, той имаше скъсване на мускул, следващата седмица му предстои преглед.

- В тази ситуация и след всички контроли имате ли вече в главата си основния състав?
– Да, разбира се. Щеше да е смешно ако роним сълзи. Ние и в последните 4 контроли бяхме без контузените. Обигравах не само тях, но и себе си, вече казах, че ги познавам и знам на какво мога да разчитам. Имаме достатъчно хора по постовете, които се налагат.

- Ако можем да говорим по линии, къде Етър е най-добре?
– Най-голям избор имам в нападение, и то не само като предна линия, а като хора от дълбочина. Все още имаме проблеми в защитата, където е излязъл най-добрият футболист и изцяло правим нова защита. Освен Цветан Петров и Мартин Николов другите са нови играчи.

- Освен тях кои още останаха от есента?
– Още Николаев, В. Димитров, Трифонов, ползвам и Байдаков, Иван Петков, най-младите Хаджииванов и Узунов.

- Николаев и Байдаков как се справят с конкуренцията?
– Николай е титуляр в почти всеки мач, има колебания в играта си. Имам претенции за подобряване на формата му и константна игра, защото при него трябва да налучкваш кога ще му тръгне играта. Трябва да е по-ангажиран. Байдаков направи добро впечатление в Разград, после позатъна, защото емоционално изживява, когато не е титуляр. Дадох му нов шанс, но ние тук имаме конкуренция и те трябва да се борят с тази конкуренция. Кънев е добър нападател, Писаров също, Емил Николов, от дълбочина Джихат, Копаранов… Това са все футболисти, които с играта си показват, че заслужават да са на терена.

- Емил Копаранов преди година бе в тежко състояние, сега как се справя?
– Да чукна на дърво, за мен той преодоля всичко с много характер и воля, с амбиция да се завърне. Обикновено футболистите са такива – или в края на кариерата си осъзнават какво губят, или след едно такова преживяване се отрезвяват. Копаранов сега със зъби и нокти играе и се справя.

- Взехте много футболисти, но не и втори вратар. Това означава ли, че младият Ивайло Петков е равностоен заместник?
– Не казвам, че не сме опитали да привлечем конкурентноспособен вратар, но не и на всяка цена. Ако бяхме намерили нещо подходящо, щяхме да го вземем, но на този етап това е съставът.

- Какво очаквате от мача с Янтра в неделя?
– Дерби между два отбора, които винаги са воювали на сто процента. Помня един мач, през който мина и шампионската ни титла, колко тежък и неприятен беше. Тогава успяхме. Между по-силни и по-слаби отбори най-опасно е подценяването. Още вчера предупредих футболистите, че „криво“, „сакато“, с пенсионери и юноши да влязат, Янтра ще играят срещу нас със 100% от възможностите си. Така че ни чака тежък мач.

- Създадохте ли си вече представа за съперниците в групата, проучвате ли ги?
– Проучването е само на базата на мачовете, които играхме през подготовката. Два пъти играхме с Академик, веднъж с Павликени плюс срещу отбори от Югоизточната група. Не мога да правя сравнение между двете, но тук се играе по-здрав и твърд футбол, с повече нечиста игра, бавене на топката и предизвикателства, които могат да смутят футболистите с по-слаби нерви. Академик е един от добрите отбори в групата, Павликени е от средните. Ясно е, че има диференциация – Спартак (Плевен), Бдин и Етър са над останалите. Имаме записи от мачове на Спартак, но не ми се говори сега за тях, защото дербитата са далеч. Но естествено се съобразяваме с тях, тъй като това са двата отбора пред нас в класирането. Не вярвам да отстъпят с лека ръка от това, което са завоювали през есента, така че ни чака тежка пролет. По-важно е ние да направим отбор, който да стъпи здраво, да играе и воюва, да печели точки, пък каквото стане. Групата е от малко отбори, което е по-малка възможност да се компенсира пасивът в точките. А и фактор е тази диференциация между силните и по-слабите отбори.

- Как стоят нещата в организационен и финансов аспект?
– За това ниво няма никакви проблеми. Има обществена подкрепа в лицето на кмета на града и на хората около клуба, има ентусиазъм, който ме радва. А президентът Александър Нанков постоянно е в общуване с нас, чак имам страх да не си зареже основната работа. Каквото съм му казал досега (все пак се съобразявам с възможностите), не е имало никакъв повод за колебание, винаги е откликвал. Ето сега поискахме топки за мача с Янтра, веднага се купиха. Съгледвачи се пращат на мачовете, осигурено е хранене на футболистите, заплатите им вървят. Екипировката е отлична. Е, терените не са на ниво, това е голям проблем, който с времето трябва да се изчисти, защото каквото и да говорим, да гоним първото място – нямаш ли спортната база, всичко би било изкуствено. Ето, Несебър е с по-малки възможности, а имат условия – изкуствен терен, стадион, помощни игрища за тренировки…

- Имате ли надежда да играете на стадион „Ивайло“ част от мачовете си още тази пролет?
– С тази надежда живея. Аз дори не виждам смисъл да се отлага това завръщане, защото с пистата и в този вариант може да се създаде добра организация, да се затвори едната трибуна, където да се ограничи достъпът до строителните работи. А теренът е в отлично състояние и е престъпление, че не го ползваме. Ние не вдигаме бунтове, но натискаме да се върнем на „Ивайло“, защото е смешно да се събличаме тук и да живеем на този стадион, а да не можем да го ползваме.

- В крайна сметка решението е на Зоналния съвет на БФС…
– Не искам дивиденти от тези хора, те са продукт на Етър и сега работят в нашия град. Не че искам да ги привличам за нашата кауза, просто трябва да разберат, че на нас стадион „Ивайло“ ни трябва.

- В каква степен ще разчитате на публиката, тя винаги във Велико Търново е била основен играч… Очаква се и сериозно присъствие на феновете в Габрово.
– Един отбор без публика е нищо. Когато бях в Несебър и играехме решаващ мач с Дунав за първото място, имаше едва сто човека…. Във Велико Търново винаги е имало сериозно присъствие на мачовете. Радвам се, че феновете приеха моето завръщане и се старая да останат доволни. Не толкова от мен, а от отбора – да го харесват, Етър да бъде привлекателен с играта и резултатите си. Разчитам много на тях, пак казвам – един отбор без публика е нищо, той е мъртъв.