Легендарният Георги Василев коментира пред БЛИЦ СПОРТ представянето на националите ни, които снощи загубиха с 0:3 от Швеция в световните квалификации, а преди дни отстъпиха и на Франция (1:4). Гочето подкрепи всеобщото мнение, че защитата ни е трагична и пожела на Петър Хубчев успех начело на България. Настоящият треньор на Етър обаче смята, че селекционерът има изключително трудна задача, тъй като към момента не вижда кои футболисти биха свършили по-добра работа от тези, които имаха повиквателни за изминалите два мача.

- Господин Василев, разочарован ли сте от играта на националите снощи?
- Лошото е, че свикнахме Швеция всеки път да ни побеждава. Изминалите два мача не бяха никак добри. Но още преди тях нямаше предварителен оптимизъм. Видяхте какво се случи - треньорът беше сменен два дни преди мача с Франция. Петър Хубчев няма какво да направи. Трябва да е магьосник, за да промени нещо за два-три дни. Но смяната на Ивайло Петев с Хубчев вече е история.

- Какво да очакваме?
- Първо трябва да се знае, че в тези два мача Хубчев работи с футболисти, които му бяха поставени. Той нямаше време да праща повиквателни. Те бяха изготвени от Петев. Второто е, че трябва да се наблюдава голямо желание и старание от играчите. Това е вече доста сериозен проблем. Третото е дали Хубчев има по-добри варианти от тези, които играха срещу Франция и Швеция. Тук е мястото да си зададем въпроса дали ниското ни ниво определя тази изходна база за футболистите, които уж са топ, а в националния отбор нещата не се получават.

- Споменахте желание. Толкова много ли липсваше то на играчите снощи в Стокхолм?
- Имаше го старанието, доколкото са в състояние да поддържат стартание. Започнаха организирано, но в един момент се разпадат и допускат елементарни грешки. Срещу Франция при първия и втория гол видяхме как техен играч изпреварваше наш защитник. Снощи пък оставяме шведите непокрити дори в малкия пеналт. Просто нашите губят ориентация. В защита сме трагични. Вярно е, че играхме срещу силни противници, но Швеция не е чак такава страшна сила. А и като се има предвид, че Златан Ибрахимович се отказа и вече не играе за националния отбор. Такъв отбор да ти вкара три гола, говори, че защитата ни не е добра. Свикнали сме през годините винаги да имаме класни играчи в отбрана. Сега няма такива, или поне аз не виждам.

- Какво трябва да промени Петър Хубчев?
- Определено го чака много работа. Ясна е задачата му - да селекционира правилно футбоистите и да ги мотивира правилно за съответния противник. Той е селекционер в крайна сметка, в националния отбор няма как да ги учи на футбол. Те трябва да идват научени. Но общо-взето това е списъка, с който разполагаме. Няма кой знае колко по-добри футболисти от тези, което е жалкото.

- Ако вие сте селекционер на България сега, кои футболисти бихте повикали от тези, които не бяха част от състава за мачовете с Франция и Швеция?
- Не бих се ангажирал. Тук въпросът е дали изобщо има по-добри от повиканите за тези два мача. Естествено е, че Хубчев ще направи промени за следващия двубой (б.р. - срещу Беларус на 13 ноември). Хубаво ще е отборът да направи крачка напред.

- Вините ли Ивелин Попов за пропуска му при 1:0 над Швеция?
- Да, Ивелин имаше идеална възможност да изравни резултата, но тези, които играят отпред не ги обвинявам. Той винаги е на прицел, защото е силен футболист. Не винаги е на топ ниво. В никакъв случай не го обвинява. Не трябва да лежим на неговия гръб. Футболът е колективен спорт. Аз обаче не съм доволен от това, че много рядко караме противника да се задъха, да прави грешки. А на обратната страна се наблюдава това нещо.

- Какъв съвет бихте дал на Хубчев?
- Да върви по своя път. Да налага това, което знае, което разбира. Той е научил много, най-вече има стабилен характер. Видял и преживял е много във футбола. Съветвам го да следва своята линия и политика
без да се отклонява на ляво и на дясно. Хубаво ще е да не обръща внимание на най-различните специалисти, тъй като постоянно слушаме критики от най-различни разбирачи. Силното качество на Хубчев е, че е стъпил здраво на земята.

- Можем ли да очакваме победа над Беларус или наистина сме аутсайдер, както вече на няколко пъти отбеляза Йордан Лечков?
- Оптимист съм, можем да победим. А за Лечков какво да коментирам? Той не играе, нали? Аз също мога да правя изказвания. Важно е какво е мнението в кухнята на отбора. Треньорският щаб носи отговорност, ние само можем да си приказваме и коментираме. Да, тежки са тези две загуби, но час по-скоро трябва да се преглътне този момент.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​