Михаил Полендаков, един от най-големите таланти в българския футбол, гостува в студиото на БЛИЦ Live. 17-годишният десен бек на Септември (София) дебютира в eлита, когато беше само на 15 години. Toзи сезон юношеският национал е неизменен титуляр в състава на Николай Митов и логично вече привлече вниманието на редица клубове.

Освен за ситуацията в Септември, Полендаков говори и по много други теми, включително разказа за тестовете в Ред Бул Залцбург, с който игра срещу Байерн (Мюнхен) и беше на турне в Бразилия. 

Първо пред камерата на БЛИЦ Live софиянецът призна, че от дете симпатизира на Левски. Бъдещето ще покаже дали Полендаков ще облече екипа на столичния гранд.

"Още от малък съм с мъжете в Септември, приеха ме доста добре. Вмъкнах се между капките при футболисти, които вече имаха опит. Вече 3 години съм с този отбор, чувствам се много добре, чувствам се у дома", започна Полендаков.

"Срещу такъв класен отбор - Лудогорец, да останеш с 10 човека, е абсолютно нормално те да ръководят мача", обясни защитникът за поражението с 0:2 от Лудогорец в последния мач. (1:30 мин.)

"Много отбори са в битката за титлата. Има отбори с много качествени футболисти. Със сигурност ще е интересно до последно. Нашата цел е съвсем различна, опитваме се да сме равностойни на всеки съперник и да играем добър футбол. Не говорим за изпадане. Следваме инструкциите на треньора, опитваме се да правим това, което той ни казва. Няма да изпаднем", убеден е Полендаков. (1:50 мин.)

"Ники Митов разчита на нас, дава се шанс на млади българи като мен. Имаме пълното спокойствие да работим, да градим, да работим върху качествата си и това е в полза за нас" (2:39 мин.)

Талантът разказа за поканата от Ред Бул Залцбург и мачовете в Бразилия: "Очаровах се, базата е огромна, само ескалатори липсваха в пансиона. Играх на ниво срещу Байерн (Мюнхен). Не знам какво не ми достигна да остана в Ред Бул Залцбург. Разделихме се с добри отношения, казаха, че ще продължат да ме следят. Дано се върна там" (3:30 мин.)

"Ако продължавам така, дай Боже в чужбина да заиграя" (6:00 мин.)

"Десен бек е моето. Играл съм дефанзивен халф и централен защитник, но на десния бек ми е най-добре" (6:50 мин.)

"Добре се наспивам, ям по пет пъти на ден. 71 килограма съм" (8:00 мин.)

"Няма да крия, че симпатизирам на Левски. От малък съм левскар, обичам Левски. Който има намерение и интерес към мен - ще се свърже с клуба, и ще се разбират. Аз просто работя" (8:50 мин.)

Полендаков говори и за трудностите в училище (9:30 мин.)

"Придвижвам се с градския транспорт, понякога с баща ми и съотборници" (10:00 мин.)

Мишо говори и за личния си живот. "В момента нямам приятелка. Имах дълга връзка, наскоро се разделихме, може би е било за добро. Футболът е на първо място за мен" (10:40 мин.)

"Любимият ми футболист от легендите на Левски е един, даже преди интервюто бях на филма му - Георги Аспарухов - Гунди. Той е истински пример като човек, личност и футболист" (11:18 мин.)

"Филмът ме грабна, още повече след като от малък съм левскар. Трябва всеки да го гледа, дори и да не е левскар. Филмът разказва много и за живота, не само за футбола. Със сигурност кара хората да се замислят и няма да е зле да се замислят" (11:47 мин.)

"Симпатизирам на Барселона, искам да играя за Барса. Дори в момента мой набор играе там, и то редовно (б.р. - Ламин Ямал), и мисля да го гоня. Любимец ми е, има уникални качества" (12:27 мин.)

"Бил съм на "Камп Ноу" и "Сантяго Бернабеу". Бях малък, когато ходих със семейството ми. Щом видях "Златната топка" на Христо Стоичков в музея на Барселона, емоцията веднага ме удари" (13:20 мин.)

"С много работа мога да стигна до Барселона, това е голяма летва. В момента скромнича, целя се в по-ниски цели. Не искам да се целя толкова високо от много рано. Да, скромен съм. Има една граница, която да се спазва - на терена трябва да си куче, да си стоиш зад действията си, да си мъжкар, лидер, докато в живота може да си по-скромен" (14:25 мин.) 

"Мачът срещу ЦСКА е най-паметният ми до момента. Имаше страшно много емоция срещу такъв голям отбор като ЦСКА. Победата си е победа. Както казва нашият треньор - ние си я постигнахме, никой не ни я даде на готово. Може и да са ни подценили. Ние излязохме много концентрирани, с перфектен план за мача и изпълнихме всичко както трябва" (15:45 мин.)

"С националния отбор до 19 години ни предстоят квалификации с Англия, Белгия и Литва, сега мисля за тези мачове, а после за другото" (17:20 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ