Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Големият талант на родния футбол Марк-Емилио Папазов - жонглиращото момченце с дълга коса, което БЛИЦ представи още през 2011 година, вече не бележи голове за Левски, а за ЦСКА. Навършващият след няколко дни 15 години нападател избра да премине при "армейците", напускайки огорчен "Герена". Юношеският национал даде интервю за БЛИЦ, обяснявайки как се е стигнало до коренната промяна в кариерата му - смяната на Левски с ЦСКА. 

- Поздравления за първия ти хеттрик с червения екип! Колко мача вече изигра за ЦСКА и колко попадения отбеляза?
- Благодаря! Да, вчера вкарах три гола и спечелихме с 5:3 срещу Спортист (Своге). Вече изиграх 7 мача, в които отбелязах 8 попадения. Дебютът ми за ЦСКА обаче не беше добър, ще го помня - получих червен картон. Паднахме с 1:4. Изтърпях наказание от един мач, след което постоянно вкарвам голове. 

- Как се стигна до преминаването ти в ЦСКА, защо си тръгна от Левски?
- Имах проблеми.

- Какви проблеми?
- Със съотборниците. В съблекалнята никой не говореше, всички мълчаха. Когато аз кажех нещо, съотборниците тръгваха срещу мен. А аз не съм конфликтен, никога не съм търсил скандал. Треньорът Красимир Петров направи опит да ме задържи, шефът на школата Даниел Боримиров също искаше да остана, но нямаше как вече... просто не издържах на "Герена" и избрах да премина в ЦСКА. Първо потърсихме Атанас Борносузов, след което той ме свърза с настоящия ми треньор при "армейците" Христо Марашлиев. Той много се зарадва, че се навих да заиграя при тях. Не всеки ден футболист на Левски преминава в ЦСКА и обратното. Успях веднага да се наложа в новия отбор, като дори след няколко дни започвам тренировки с по-големите - 17-годишните. Другият месец навършвам 15. След дербито с Левски ще започна тренировки с набор 2002 при Добри Миров и Сашо Борисов. 

- Това беше следващият ми въпрос: С каква нагласа и чувства ще излезеш на "Герена" в сряда, когато с ЦСКА гостуваш на Левски за Купата на БФС?
- Трудно ще е, но няма проблем за мен. Задачата ми е да бележа голове, дано спечелим и продължим напред в турнира. Ако вкарам, със сигурност няма да се зарадвам и да го отпразнувам. Левски ми даде много, от 2010 година бях в клуба, израснах на "Герена". Вкарах над 600 гола за Левски, нееднократно съм наказвал и ЦСКА, но просто сега така се случи, че вече защитавам червения екип. 

- Голямата ти мечта беше да бъдеш част от мъжкия отбор на Левски...
- Така беше, но нещата се променят. Забравям за тази мечта и продължавам напред. Стремя се да се развивам. Сега съм амбициран да се докажа в ЦСКА.

- Остави ли приятели в Левски?
- Близък съм само с няколко от момчетата, с повечето не чак толкова.

- Искаш ли да кажеш нещо на вече бившите си съотборници, на които очевидно си обиден?
- Желая им успех. Да, не крия, че съм им обиден, но не искам скандали и караници. Дано останем приятелски настроени. 

- Родителите ти лесно ли се навиха да смениш Левски с ЦСКА?
- За пет минути взехме решението. Куриозното беше, че в един ден тренирах първо с Левски, а след това и с ЦСКА. След сутрешното занимание на "Герена" се обадихме на Борносузов, за да му кажем, че отивам в ЦСКА. И още следобяд бях на "Армията" и тренирах с новите си съотборници. 

- Какво е усещането да смениш синия с червения екип?
- Странно е, но вече свикнах. В началото дори майка ми не беше съгласна, не идваше да ми гледа първите мачове за ЦСКА. Не искаше да ме вижда с червен екип. Но по-късно осъзна, че решението ми е правилно и уважи това, което най-силно искам - да играя и да се развивам. 

- Как те приеха в ЦСКА?
- Новите ми съотборници бяха втрещени, когато ме видяха. Викат ми: "Какво правиш тук?", "Защо смени Левски с ЦСКА?"... Но в същото време ми се зарадваха. Приеха ме много добре. С някои от тях се познавах от юношеския национален отбор. Всички ме приеха добре - треньорите също, както и шефът на школата Стефан Яръмов. На "Армията" направиха всичко възможно да се чувствам комфортно, ще уча и в спортното училище на ЦСКА. 

- На коя позиция на терена се чувстваш най-ефективен?
- Централен нападател. 

- Казваш, че си амбициран да се наложиш в ЦСКА, а готов ли си за мъжкия футбол?
- Рано ми е още, но след година-две ще съм готов.

- Искаш ли да кажеш нещо на феновете на Левски и на тези, които те критикуват, че избра ЦСКА? 
- Първо се надявам всичко в сряда да протече нормално. Дано нямам проблем с феновете. Футболът все пак не е война. Искам да се извиня на феновете на Левски, това е решението ми и те трябва да го приемат. Истината е, че просто не можех да продължа повече на "Герена". 

- Какво мечтаеш да ти се случи в близко бъдеще?
- Да си заслужа мястото в националния отбор до 17 години, а след това и по-нагоре, както и да играя за мъжете на ЦСКА. И продължавам да следвам голямата си мечта - един ден да стигна до Реал (Мадрид).
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Марк-Емилио Папазов спечели редица трофеи като "син" юноша: