ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Директорът на националния отбор Георги Иванов даде ексклузивно интервю от Ларнака пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов за подкаста БЛИЦ .

-Г-н Иванов, България направи отличен мач срещу Кипър, в който победи с 2:0? Как видяхте двубоя?
-Можем да бъдем доволни от начина, по който игра отборът. Все пак това са приятелски мачове, в които резултатите не са важни, макар че трябва да уточним, че за България няма неважни двубои.  Беше важна играта. Видях динамика и желание у футболистите. И ако отборът продължи по този начин, смятам, че сме на правилния път.

-Видяхте ли добрата енергия, която имаше между играчите. Тя ли е в основата на успеха ни?
-Да. Но, вижте, често се коментира защо сме извикали този или онзи в състава. Политиката е да викаме качествени играчи, а не кой в кой отбор играе. Треньорите в националния работят професионално, търсят млади футболисти, които да отговарят на европейските стандарти. И виждате в мачовете ни – има по-голяма динамика в отбора вече, има по-бързи преходи.

-Постигнахме три победи под ръководството на Кръстаич. Голмайсторът на ефбет лига Ивайло Чочев обаче не е извикан в отбора.
-Вижте, аз харесвам Чочев като футболист, а и като човек, но в крайна сметка има треньор, който започва да селектира играчи по различен начин – не само кой се представя добре в играта, а каква му е динамиката. Вътрешните халфове трябва да играят от едното до другото наказателно поле. Това са изисквания към играчите. Никой обаче не е отписан. Вижте Спас Делев, който дълго време не беше викан, в момента показва отлична игра в националния отбор. Всеки, който заслужи доверието на селекционера, ще бъде повикат, без значение дали вкарва по два или по три гола. В крайна сметка критерият на треньора е по-различен от начина, който е бил досега.

-Ваше ли е решението чужденец да поеме националния отбор?
-Заедно с президента. Ние се ориентирахме към чужбина, защото, без да обиждам българските треньори, ние нямаме успехи в последните 3-4 години.  Най-глупавото нещо е да разчиташ на нещо известно време, а то да не дава резултат. Решихме да заложим на нещо по-различно – нова енергия, нови идеи. Смятам, че на този етап, решенията, които сме взели, се оказват правилни.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

-Добра ли е координацията и с младежкия национален отбор, който има талантлив треньор в лицето на Александър Димитров? Голяма част от футболистите, които играят в момента в първия отбор, са тренирали под негово ръководство.
-Александър Димитров е много важна част от цялата структура на БФС. Неговата роля най-вече не е толкова да класира отбора, а да развива тези млади футболисти, които са част от прехода от младежкия към мъжкия състав. Преди една седмица имахме с треньорското ръководство на младежите, на което обсъдихме съвместната ни работа. Да има координация и общо стил. Смятам, че Александър Димитров го чака добро бъдеще. Резултатите на неговия отбор не са най-важни.

-Вие сте директор на националния отбор и сте важна част от структурата на БФС. На този фон как ще коментирате критичните декларации на Левски към футболната централа?
-Искам да заявя, че БФС по никакъв начин не се опитва да ощети или облагодетелства някой клуб. Това, което се случва, е на базата на съдийски грешки, които са човешки. Нито президента Борислав Михайлов, нито аз  сме  съдии нито пък ръководим съдиите. Много хора имат претенции към ВАР, само че нека бъдем точни и конкретни – ако нямаше ВАР, грешките щяха да са много повече. Така че – да не бъдем толкова критични. Декларацията на Левски е приемам като лична нападка към президента на БФС. Федерацията не е ощетила Левски в таза една година, откакто към в БФС.

-Вие и Борислав Михайлов сте левскари и сте посветили по-голямата част от живота си. Редно ли е от другата страна на барикадата да застават Сираков и Мъри, които също са футболисти с дълъг опит в Левски?
- В последните години се промениха отношенията между хората. Те вече не са такива, каквито бяха едно време. Все по-често виждаме хора, които ти засвидетелстват приятелство и след това действат по друг начин. В нашата работа ние гледаме професионално на нещата, а не на приятелска основа.

-А вие може ли да предприемете изненадващ ход и да поканите Сираков и Мъри Стоилов на кафе?
-Аз нямам проблеми, аз със Сираков пия кафе… пил съм. В последния един месец не съм. С Мъри Стоилов се чувам по телефона. Последно коментирах с него дали Марин Петков ще може да се върне в София и да играе мача са Купата в Сандански. Ние нямаме проблеми. Аз съм играл футбол и норамлон съдиите да допускат грешки. Да, има ВАР, но съдиите са подложени на огромен стрес и напрежение. Всяка една грешка се оглежда вече от 12-13 камери. Едно време гледахме само на живо и се чудехме дузпа ли еа , а сега вече толкова много се фокусираме върху едно положение, че няма как да не се открие грешка.

-Казахте, че се променят отношенията между хората и се увеличава агресията. Виждате ли обаче светлина сред младите футболисти, които са в националния отбор и които играят в чужбина?
-Да, така е. Аз виждам големи надежди в този отбор. Но ние не трябва да очакваме , че в момента това е върхът на този национален състав. Но след една-две години, но хайде да не поставям срокове, младите момчета ще натрупат опит с екипа на България и в клубните си отбори. Нивото им тогава ще бъде много по-високо. И смятам, че в следващите 7-8 години България ще има успехи с този тим. И в това, което говоря, съм убеден. В момента, в който станах директор, в момента, в който направихме промените в треньорското ръководство, си поставихме за цел да изградим състав, с който всички ще се съобразяват.

-Има ли други имена, които не са викани до момента в националния отбор?
-Да, има. Но ако трябва да споменавам имена, ще спомена само едно, защото не искам да изпадам в някаква конкретика. Лукас Петков, който играе в Аугсбург в Бундеслигата, има българска жилка по бащина линия. И правим всичко възможно той да получи български паспорт. Идеята е да търсим млади български футболисти, които живеят и играят в чужбина. Където тренират в отлични школи. Намерихме доста, има и още такива момчета. По-трудно е да им издаваме паспорти, но срещаме подкрепа от спортния министър Весела Лечева и от Крум Зарков. За което искам да им изкажа благодарност.

- Имате амбициозни планове в БФС, но има ли подмолни камъни в лицето на Бербатов, Мартин Петров, които могат да осуетят тези планове?
-Не искам да влизам в тази тема. В крайна сметка имаше спорове, но аз към тях нямам претенции. Те искат да се кандидатират за властта в БФС, но само когато има определена дата за конгрес.  Има проблеми, когато те критикуват преди и след мачовете на националния отбор. Нали сме всички българи. Щом е така, всички трябва да подкрепяме България. Нека говорят, когато няма мачове на националния. Те са в правото си да коментират и анализират. Но не и когато има мачове на отбора, да правят негативни анализи.

- И на финал – смятате ли, че в следващите години България може да се класира на европейско или световно първенство?
-Мисля, че още сега трябва да се  класираме на европейското първенство. Поставили сме основата. Но и дори да не успеем, убеден съм, че отборът ще изглежда по-добър начин в квалификациите. И ако не можем да отидем на следващото европейско, това ще бъде една стъпка за световното. Силните години чакат настоящия национален отбор.  
 Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Оператор: Калоян ГЕНЧЕВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ